Home Vlees en kip Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

door SmaakMenutie
Kip in romige witte wijnsaus

Een snelle ‘coq au vin’

Kip in witte wijnsaus is voor ons zo’n gerecht waar je meteen zin in krijgt. Lekker romig, hartig en net even anders dan anders.

Het doet je misschien een beetje denken aan coq au vin, maar dan zonder de lange bereidingstijd en zware rode wijn. In plaats daarvan gaan we voor een frisse, romige saus met droge witte wijn, katenspek en zachte sjalotten. Dit gerecht is makkelijk voor doordeweeks, maar heeft misschien wel dezelfde allure voor een etentje met vrienden.

Kip witte wijnsaus

Een echte alleskunner

Een witte wijnsaus klinkt misschien chic, maar het is super eenvoudig. De combinatie van droge witte wijn en room zorgt voor een saus die zowel fris als vol is. De wijn zorgt voor een fris accent dat voorkomt dat de saus te zwaar aanvoelt. Deze saus past trouwens niet alleen bij kip, maar ook bij vis, varkensvlees of zelfs gegrilde groenten. Een echte alleskunner dus.

De smaakmakers

Wat dit gerecht afmaakt, zijn de toevoegingen. Wij gebruiken zoute stukjes katenspek en gehalveerde sjalotten. Die laatste worden in de saus zacht en zoet, en geven net dat beetje extra aan het geheel. De kipfilets garen langzaam in de saus, zodat ze heerlijk mals worden en de smaken goed kunnen opnemen. En dat alles in nog geen half uur.

Kip in witte wijnsaus ingrediënten

De perfecte sausbalans

Als de kip gaar is, halen we die even uit de pan en komt het geheim van de saus: crème fraîche. Door die erdoor te kloppen met een garde, ontstaat er een lichtgebonden saus met een frisse romigheid.

Kip in witte wijnsaus maken

Wil je ‘m nog iets dikker? Dan is een papje van maïzena en water voldoende om de saus net dat beetje extra body te geven. Serveer je het met pasta of rijst, dan mag de saus best wat dikker zijn. Bij frietjes of salade houden wij ‘m graag iets lichter.

Serveer het zoals jij wilt

Wij houden van frietjes met een frisse little gem salade erbij, het contrast van krokant en fris werkt geweldig bij de romige saus. Maar ook met tagliatelle of geroosterde aardappeltjes is dit gerecht super. De saus hecht zich namelijk mooi aan pasta en maakt zelfs simpele witte rijst bijzonder. Laat vooral je voorkeur spreken of net waar je zin in hebt. Deze kip in romige witte wijnsaus is flexibel genoeg om zich aan te passen aan waar jij zin in hebt vandaag!

Gestoofde kip
Kip in romige witte wijnsaus

Kip in romige witte wijnsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 89 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • 100 g katenspek
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 sjalotten
  • 2 kipfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 el maïzena (optioneel)
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bestrooi 2-3 kipfilets met zout en peper en braad in een klontje roomboter in enkele minuten rondom aan. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 100 g katenspek in stukjes en snijd 3-4 kleine sjalotten over de lengte doormidden. Snijd tevens 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Bak het katenspek in het achtergebleven vet even aan en voeg vervolgens de knoflook en sjalotten toe. Fruit kort aan en stoof vervolgens met deksel op de pan enkele minuutjes.
  • Schenk 250 ml witte wijn naar keuze bij de gefruite ui en knoflook en breng aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Voeg nu ook een 1/2 kippenbouillon blokje toe samen met circa 150 ml water.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat met deksel op de pan zachtjes gaarkoken in circa 20 minuten. 
  • Haal de kip uit de pan en klop met een garde 125 g crème fraîche door het geheel. Je zal zien dat de saus wat zal binden.
  • Voor een wat dikkere saus maak je een papje van 1-2 el maïzena met 1-2 el water en voeg je deze toe aan de saus.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en laat nog even op temperatuur komen. Serveer met aardappeltjes of frietjes en een salade of kies voor rijst of pasta!

Kip in romige witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Diana 21 februari 2018 - 18:04

Erg lekker, vandaag gemaakt met kippedij en zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2018 - 09:02

Hi Diana, wat leuk om te horen! Ja met kippendij kan het ook heel goed 🙂

Reply
Esther 10 december 2018 - 19:40

Het was heerlijk maar de saus bleef bij mij erg dun.
Maar zeker voor herhaling vatbaar. Alleen dan kijken of ik de saus dikker krijg.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2018 - 13:51

Hi Esther, fijn dat het in de smaak viel. De saus hoort wat dunner te zijn. Dus dat is helemaal niet erg! Je kan ‘m met een beetje maizena wat in laten dikken mocht je het te dun vinden. Succes!

Reply
Sandra 8 april 2020 - 00:33

Echt een heerlijk gerecht/recept, gaan we zeker vaker eten!! Wij aten het van de week met rijst. Wij vonden de saus verrukkelijk, helemaal in combinatie met de rijst!

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 14:28

Leuk om te horen Sandra! Lekker hoor met rijst 🙂

Reply
Bas 10 juli 2021 - 11:14

Ziet er lekker uit ! Vraagje : aangezien er alcohol in gaat, dampt dat er voldoende ver uit zodat het ook een verantwoordde maaltijd is voor tieners ?

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2021 - 14:24

Thanks Bas! En ja hoor, zo’n 99% alcohol kookt er altijd uit. Echter zal er altijd een heel klein beetje aanwezig blijven. In mijn ogen geen probleem, maar die keuze laat ik aan jezelf 🙂

Reply
Tessa 21 september 2021 - 09:15

Gebruik je voor 4 personen een halve liter wijn of is er een andere optie?

Reply
SmaakMenutie 22 september 2021 - 09:40

Nee hoor Tessa er is voldoende saus voor 4 kipfilets! Wellicht iets meer witte wijn gebruiken 🙂

Reply
Judy 17 augustus 2021 - 18:52

Heeeerlijk!! Vanavond gegeten met frietjes en doperwtjes. Alles schoon op.

Reply
SmaakMenutie 18 augustus 2021 - 11:06

Lekker Judy! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
1 2 3