Een snelle ‘coq au vin’
Kip in witte wijnsaus is voor ons zo’n gerecht waar je meteen zin in krijgt. Lekker romig, hartig en net even anders dan anders.
Het doet je misschien een beetje denken aan coq au vin, maar dan zonder de lange bereidingstijd en zware rode wijn. In plaats daarvan gaan we voor een frisse, romige saus met droge witte wijn, katenspek en zachte sjalotten. Dit gerecht is makkelijk voor doordeweeks, maar heeft misschien wel dezelfde allure voor een etentje met vrienden.

Een echte alleskunner
Een witte wijnsaus klinkt misschien chic, maar het is super eenvoudig. De combinatie van droge witte wijn en room zorgt voor een saus die zowel fris als vol is. De wijn zorgt voor een fris accent dat voorkomt dat de saus te zwaar aanvoelt. Deze saus past trouwens niet alleen bij kip, maar ook bij vis, varkensvlees of zelfs gegrilde groenten. Een echte alleskunner dus.
De smaakmakers
Wat dit gerecht afmaakt, zijn de toevoegingen. Wij gebruiken zoute stukjes katenspek en gehalveerde sjalotten. Die laatste worden in de saus zacht en zoet, en geven net dat beetje extra aan het geheel. De kipfilets garen langzaam in de saus, zodat ze heerlijk mals worden en de smaken goed kunnen opnemen. En dat alles in nog geen half uur.

De perfecte sausbalans
Als de kip gaar is, halen we die even uit de pan en komt het geheim van de saus: crème fraîche. Door die erdoor te kloppen met een garde, ontstaat er een lichtgebonden saus met een frisse romigheid.

Wil je ‘m nog iets dikker? Dan is een papje van maïzena en water voldoende om de saus net dat beetje extra body te geven. Serveer je het met pasta of rijst, dan mag de saus best wat dikker zijn. Bij frietjes of salade houden wij ‘m graag iets lichter.
Serveer het zoals jij wilt
Wij houden van frietjes met een frisse little gem salade erbij, het contrast van krokant en fris werkt geweldig bij de romige saus. Maar ook met tagliatelle of geroosterde aardappeltjes is dit gerecht super. De saus hecht zich namelijk mooi aan pasta en maakt zelfs simpele witte rijst bijzonder. Laat vooral je voorkeur spreken of net waar je zin in hebt. Deze kip in romige witte wijnsaus is flexibel genoeg om zich aan te passen aan waar jij zin in hebt vandaag!

29 reacties
Erg lekker, vandaag gemaakt met kippedij en zeker voor herhaling vatbaar.
Hi Diana, wat leuk om te horen! Ja met kippendij kan het ook heel goed 🙂
Het was heerlijk maar de saus bleef bij mij erg dun.
Maar zeker voor herhaling vatbaar. Alleen dan kijken of ik de saus dikker krijg.
Hi Esther, fijn dat het in de smaak viel. De saus hoort wat dunner te zijn. Dus dat is helemaal niet erg! Je kan ‘m met een beetje maizena wat in laten dikken mocht je het te dun vinden. Succes!
Echt een heerlijk gerecht/recept, gaan we zeker vaker eten!! Wij aten het van de week met rijst. Wij vonden de saus verrukkelijk, helemaal in combinatie met de rijst!
Leuk om te horen Sandra! Lekker hoor met rijst 🙂
Ziet er lekker uit ! Vraagje : aangezien er alcohol in gaat, dampt dat er voldoende ver uit zodat het ook een verantwoordde maaltijd is voor tieners ?
Thanks Bas! En ja hoor, zo’n 99% alcohol kookt er altijd uit. Echter zal er altijd een heel klein beetje aanwezig blijven. In mijn ogen geen probleem, maar die keuze laat ik aan jezelf 🙂
Gebruik je voor 4 personen een halve liter wijn of is er een andere optie?
Nee hoor Tessa er is voldoende saus voor 4 kipfilets! Wellicht iets meer witte wijn gebruiken 🙂
Heeeerlijk!! Vanavond gegeten met frietjes en doperwtjes. Alles schoon op.
Lekker Judy! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂