Een wereldberoemde klassieker
Kip tikka masala is een iconisch gerecht dat wereldwijd bekend is, maar tegelijkertijd vaak wordt verward met andere kipgerechten. In naam lijkt het namelijk op de Italiaanse pollo al marsala, dat wordt bereid met marsalawijn.
Maar ook op de Surinaamse roti kip massala, waarin massalakruiden juist de hoofdrol spelen. Toch is kip tikka masala een compleet ander gerecht, deze vindt namelijk de oorsprong in de Indiase keuken. En dat is toch echt heel anders dan de Italiaanse keuken.
Wat is kip tikka masala?
Deze heerlijke, romige curry wordt gemaakt van stukjes kip (tikka), die eerst worden gemarineerd in yoghurt en specerijen, en vervolgens geroosterd of gebakken. Daarna worden ze verder gegaard in een rijke tomatensaus met yoghurt en een mix van specerijen die ook in andere Indiase klassiekers als kip korma en kip tandoori worden gebruikt: garam masala, kurkuma, koriander en komijn. De saus is vol en kruidig, maar tegelijkertijd mild en romig, waardoor het een toegankelijk gerecht is voor zowel liefhebbers van pittig eten als degenen die een zachtere smaak prefereren.
De populariteit van CTM
Kip tikka masala, vaak afgekort tot CTM (Chicken Tiki Masala), is een van de populairste Indiase gerechten ter wereld. Hoewel het onmiskenbaar Indiase invloeden heeft, wordt vaak beweerd dat het juist in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan, waar Indiase immigranten het gerecht zouden hebben aangepast aan de westerse smaak. Hoe dan ook, het is tegenwoordig een favoriet in talloze Indiase restaurants en bij menigeen aan de keukentafel!
Variaties en serveersuggesties
Er zijn verschillende varianten van kip tikka masala. Sommige recepten gebruiken kokosmelk in plaats van yoghurt, terwijl anderen extra chilipepers toevoegen voor meer pit. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met geurige basmatirijst of naan om de romige saus mee te dippen. Een frisse komkommersalade of raita kan daarnaast zorgen voor een verfrissend contrast.
8 reacties
Hallo, kan ik dit met de yoghurt invriezen, ik maak graag jullie recepten, maar als alleenstaande is het interessant om dit klaar te maken en in porties in te vriezen.
Als ik dan minder tijd heb, heb ik gezond en lekker eten dat vlug klaar is.
Dat kan hoor Patricia, geen probleem. Het zou wat kunnen schiften als je het weer opwarmt, maar dat doet niks af aan de smaak 🙂
Wat was het weer heerlijk mannen😋
Altijd een feestje om jullie recepten te maken💙💙
Ronduit heerlijk en vrij gemakkelijk te maken. Aanrader!
Hoi, kan dit gerecht ook in de slowcooker? 🙂
Ja hoor!
Wordt het lekkerder als je het een nacht laat marineren? Of is dit geen goede optie?
Het is niet per se dat het dan lekkerder wordt, maar kan ook zéker geen kwaad 🙂