Home Erik's Asia Kip tikka masala

Kip tikka masala

Indiase milde curry

door SmaakMenutie
Kip tikka masala

Een wereldberoemde klassieker

Kip tikka masala is een iconisch gerecht dat wereldwijd bekend is, maar tegelijkertijd vaak wordt verward met andere kipgerechten. In naam lijkt het namelijk op de Italiaanse pollo al marsala, dat wordt bereid met marsalawijn.

Maar ook op de Surinaamse roti kip massala, waarin massalakruiden juist de hoofdrol spelen. Toch is kip tikka masala een compleet ander gerecht, deze vindt namelijk de oorsprong in de Indiase keuken. En dat is toch echt heel anders dan de Italiaanse keuken.

Kip tikka masala recept

Wat is kip tikka masala?

Deze heerlijke, romige curry wordt gemaakt van stukjes kip (tikka), die eerst worden gemarineerd in yoghurt en specerijen, en vervolgens geroosterd of gebakken. Daarna worden ze verder gegaard in een rijke tomatensaus met yoghurt en een mix van specerijen die ook in andere Indiase klassiekers als kip korma en kip tandoori worden gebruikt: garam masala, kurkuma, koriander en komijn. De saus is vol en kruidig, maar tegelijkertijd mild en romig, waardoor het een toegankelijk gerecht is voor zowel liefhebbers van pittig eten als degenen die een zachtere smaak prefereren.

Kip tikka

De populariteit van CTM

Kip tikka masala, vaak afgekort tot CTM (Chicken Tiki Masala), is een van de populairste Indiase gerechten ter wereld. Hoewel het onmiskenbaar Indiase invloeden heeft, wordt vaak beweerd dat het juist in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan, waar Indiase immigranten het gerecht zouden hebben aangepast aan de westerse smaak. Hoe dan ook, het is tegenwoordig een favoriet in talloze Indiase restaurants en bij menigeen aan de keukentafel!

Chicken tikka masala

Variaties en serveersuggesties

Er zijn verschillende varianten van kip tikka masala. Sommige recepten gebruiken kokosmelk in plaats van yoghurt, terwijl anderen extra chilipepers toevoegen voor meer pit. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met geurige basmatirijst of naan om de romige saus mee te dippen. Een frisse komkommersalade of raita kan daarnaast zorgen voor een verfrissend contrast.

Masala kip
Kip tikka masala

Kip tikka masala

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 40 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 200 g yoghurt
  • 400 ml tomaten passata
  • 4 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el garam masala
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gemalen gember
  • Verse koriander
  • Zonnebloemolie
  • Witte rijst
  • Naan

Zo maak je het

  • Snijd 500 g kipdijfilet in hapklare stukken en plaats in een mengkom. Voeg 1 geperste teen knoflook toe en meng met de kip.
  • Bestrooi met 1 el garam masala, 1 tl gemalen gember, 1 tl gemalen koriander, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 (kleine) tl cayennepeper en een snuf zout en meng grondig.
  • Voeg 100 ml (Griekse) yoghurt toe en meng grondig door het geheel. Laat nu minimaal 15 minuten marineren (langer mag ook).
  • Bak de kip in een ruime koekenpan op middelhoog vuur in een scheut zonnebloemolie rondom in 10 minuten bruin tot het vocht grotendeels is opgenomen. Zet weg.
  • Snipper ondertussen 4 sjalotten (of 2 uien) en fruit in dezelfde pan in een extra scheut olie 3-4 minuten. Snijd 1 teen knoflook ragfijn en fruit 1 minuut mee.
  • Zet het vuur wat lager en voeg 1 el garam masala, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen koriander toe. Bak heel kort even mee met het ui-knoflookmengsel.
  • Schenk 400 ml tomaten passata bij het geheel en laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het wat indikt. Voeg 100 ml yoghurt toe samen met de kip en verwarm zachtjes nog enkele minuten (iets langer als je het verder wilt indikken).
  • Serveer met (witte) rijst, naan en verse koriander.

Kip tikka masala

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Patricia 9 juni 2024 - 22:17

Hallo, kan ik dit met de yoghurt invriezen, ik maak graag jullie recepten, maar als alleenstaande is het interessant om dit klaar te maken en in porties in te vriezen.
Als ik dan minder tijd heb, heb ik gezond en lekker eten dat vlug klaar is.

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2024 - 10:27

Dat kan hoor Patricia, geen probleem. Het zou wat kunnen schiften als je het weer opwarmt, maar dat doet niks af aan de smaak 🙂

Reply
Annemieke Jansen-van Rheenen 13 juni 2024 - 22:46

Wat was het weer heerlijk mannen😋
Altijd een feestje om jullie recepten te maken💙💙

Reply
Jacco 26 november 2024 - 23:04

Ronduit heerlijk en vrij gemakkelijk te maken. Aanrader!

Reply
Kelly 24 juni 2024 - 21:36

Hoi, kan dit gerecht ook in de slowcooker? 🙂

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2024 - 10:42

Ja hoor!

Reply
Kai 28 juni 2024 - 12:02

Wordt het lekkerder als je het een nacht laat marineren? Of is dit geen goede optie?

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2024 - 11:04

Het is niet per se dat het dan lekkerder wordt, maar kan ook zéker geen kwaad 🙂

Reply