Home Pasta Kip Parmezaan

Kip Parmezaan

pastaschotel met kipschnitzels in tomatensaus

door SmaakMenutie
Kip Parmezaan ovenschotel met pasta

Van klassieker naar complete maaltijd

Eerder deelden we al een recept voor kip Parmezaan in tomatensaus.

Een heerlijke klassieker op zich, maar vandaag maken we er een volledige ovenschotel van door er pasta aan toe te voegen en het geheel te gratineren in de oven. Een hartverwarmend gerecht dat perfect is voor doordeweeks én om indruk te maken bij een etentje.

Wat is chicken Parmesan eigenlijk?

Chicken Parmesan – of zoals Amerikanen het liefkozend noemen: “chicken parm” – is een van de populairste comfort food gerechten in de VS. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Italiaanse keuken, waar kip zelden met kaas wordt gecombineerd.

Kip Parmezaan pasta recept

Toch is het een typisch voorbeeld van wat er gebeurt als Italiaanse tradities zich mengen met Amerikaanse smaken. Het begint met krokant gebakken kipschnitzels, overgoten met een rijke tomatensaus en gesmolten kaas. Door het te combineren met pasta en in de oven te bakken, ontstaat er een royale en romige ovenschotel waar iedereen blij van wordt.

Pasta en saus: de perfecte basis

We beginnen met het koken van de pasta. Wij kozen voor penne vanwege de stevige beet en het vermogen om lekker veel saus vast te houden, maar voel je vrij om bijvoorbeeld fusilli, rigatoni of zelfs spaghetti te gebruiken. Als je de pasta afgegoten hebt, voeg je de tomaten passata met basilicum en twee theelepels gedroogde Italiaanse kruidenmix aan toe, samen met een royale snuf zout en versgemalen peper.

Breng het geheel zachtjes tegen de kook aan. Roer er vervolgens ongeveer 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas doorheen tot deze mooi is gesmolten. Zet het vuur uit en schep de pasta door de saus. Alles mag lekker smeuïg worden.

Zelf kipschnitzels maken? Echt de moeite waard

Hoewel je prima kant-en-klare kipschnitzels uit de supermarkt kunt gebruiken, is het echt verrassend eenvoudig om ze zelf te maken – en het resultaat is veel lekkerder. Snijd kipfilets in de lengte doormidden en sla ze plat met een vleeshamer.

Kip Parmezaanse kaas korst

Haal ze eerst door bloem, vervolgens door losgeklopt ei en tot slot door paneermeel. Voor extra smaak kun je wat Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden aan het paneermeel toevoegen. Bak de schnitzels in een koekenpan met wat olie goudbruin en krokant en snijd ze hapklare stukken of reepjes.

Kipschnitzel maken

Opbouwen en de oven in

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Neem een ruime ovenschaal en schep hier de helft van de pastasaus in. Verdeel daar de helft van de kipschnitzels over. Bestrooi met een handje Parmezaanse kaas. Herhaal deze lagen nogmaals. Scheur een bol mozzarella in stukjes en verdeel over de bovenste laag. Eindig met nog wat extra Parmezaan voor die heerlijke gratineerkorst. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin en bubbelend is.

Chicken parmesan

Serveren met een frisse touch

Deze ovenschotel is op zichzelf al behoorlijk rijk, dus het is lekker om er iets fris naast te serveren. Een simpele salade met rucola, kerstomaatjes en een balsamico-dressing werkt altijd goed. Of ga voor klassiek Italiaans en maak een caprese van tomaat, mozzarella en verse basilicum met een scheutje olijfolie. Voor wat extra pit kun je eventueel nog wat chilivlokken over de ovenschotel strooien voor het serveren. Buon appetito – dit is comfort food op z’n best.

Kip Parmezaan ovenschotel met pasta

Kip Parmezaan

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g passata van tomaten met basilicum
  • 600 g kipfilet
  • 250 g penne
  • 50 g paneermeel naturel broodkruim
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • 1 bol mozzarella
  • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Kook 250 g penne in circa12 minuten al dente. Verwarm ook de oven alvast voor op 200 graden.
  • Je kan kant-en-klare kipschnitzels gebruiken, maar zelf maken is eenvoudig. Zet 3 borden klaar. Doe in het eerste bord 50 g bloem, kluts in het tweede bord 1-2 eieren los en vul de derde met 50 g paneermeel van broodkruim.
  • Snijd 600 g kipfilets in de lengte doormidden en sla ze wat platter. Bestrooi rondom riant met zout en peper.
  • Haal de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel.
  • Verhit een flinke klont boter en bak de kipfilets rondom goudbruin in circa 8 minuten. Snijd de kipfilet in hapklare stukken of reepjes.
  • Giet de pasta af en doe terug in de pan. Schenk 700 g passata van tomaten met basilicum bij de penne samen met 2 tl gedroogde Italiaanse kruidenmix en een flinke snuf zout en peper.
  • Breng het geheel tegen de kook en voeg circa 30 g geraspte Parmezaanse kaas toe. Meng alles even grondig tot de kaas gesmolten is en zet het vuur uit.
  • Vul een ruime ovenschaal met de helft van de pasta, de helft van de kipschnitzel en bestrooi met Parmezaanse kaas. Herhaal nogmaals. Eindig met een laag gescheurde mozzarella en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.
  • Plaats het geheel ongeveer 20 minuten in de oven. Garneer eventueel met verse peterselie. Serveer met een frisse salade.

Ovenschotel kip Parmezaan met pasta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Joke 27 april 2023 - 18:47

Zojuist gemaakt en gegeten. Wij vonden het erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Makkelijk om te maken. Ik heb het gemaakt met volkoren penne.

Reply
Linda 28 april 2023 - 13:02

En weer een toppertje

Reply
Henny 1 mei 2023 - 18:52

Heerlijk dit, met inderdaad een frisse salade erbij. Wordt zeker nog een gemaakt.

Reply
Marjelle 4 mei 2023 - 15:26

Dit lijkt mij heerlijk! Ik heb geen passata met basilicum. Kan ik hiervoor ook pastasaus met basilicum gebruiken of is er iets anders om mee te vervangen?

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2023 - 11:15

Kan prima hoor! Geniet ervan 🙂

Reply
Hilly Nieuwpoort 5 november 2023 - 17:52

Het was weer heerlijk Tim!
Bedankt voor al jullie lekkere recepten😘

Reply
de Jong 26 oktober 2024 - 19:34

Echt heerlijk! Zou courgette hier ook lekker in zijn?

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2024 - 10:57

Ja denk het wel! Wellicht eerst even aanbakken gezien ze vaak veel vocht bevatten

Reply
Karin 2 mei 2025 - 18:31

Welke pasta is ook geschikt , evenals penne in dit recept ??
Heel raar maar benngeennfan van Penne .
Verder lust ik alles soorten pasta hoor .

Met vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 15 mei 2025 - 11:46

Je kan gebruiken wat je lekker vindt hoor!

Reply