Van klassieker naar complete maaltijd
Eerder deelden we al een recept voor kip Parmezaan in tomatensaus.
Een heerlijke klassieker op zich, maar vandaag maken we er een volledige ovenschotel van door er pasta aan toe te voegen en het geheel te gratineren in de oven. Een hartverwarmend gerecht dat perfect is voor doordeweeks én om indruk te maken bij een etentje.
Wat is chicken Parmesan eigenlijk?
Chicken Parmesan – of zoals Amerikanen het liefkozend noemen: “chicken parm” – is een van de populairste comfort food gerechten in de VS. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Italiaanse keuken, waar kip zelden met kaas wordt gecombineerd.
Toch is het een typisch voorbeeld van wat er gebeurt als Italiaanse tradities zich mengen met Amerikaanse smaken. Het begint met krokant gebakken kipschnitzels, overgoten met een rijke tomatensaus en gesmolten kaas. Door het te combineren met pasta en in de oven te bakken, ontstaat er een royale en romige ovenschotel waar iedereen blij van wordt.
Pasta en saus: de perfecte basis
We beginnen met het koken van de pasta. Wij kozen voor penne vanwege de stevige beet en het vermogen om lekker veel saus vast te houden, maar voel je vrij om bijvoorbeeld fusilli, rigatoni of zelfs spaghetti te gebruiken. Als je de pasta afgegoten hebt, voeg je de tomaten passata met basilicum en twee theelepels gedroogde Italiaanse kruidenmix aan toe, samen met een royale snuf zout en versgemalen peper.
Breng het geheel zachtjes tegen de kook aan. Roer er vervolgens ongeveer 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas doorheen tot deze mooi is gesmolten. Zet het vuur uit en schep de pasta door de saus. Alles mag lekker smeuïg worden.
Zelf kipschnitzels maken? Echt de moeite waard
Hoewel je prima kant-en-klare kipschnitzels uit de supermarkt kunt gebruiken, is het echt verrassend eenvoudig om ze zelf te maken – en het resultaat is veel lekkerder. Snijd kipfilets in de lengte doormidden en sla ze plat met een vleeshamer.
Haal ze eerst door bloem, vervolgens door losgeklopt ei en tot slot door paneermeel. Voor extra smaak kun je wat Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden aan het paneermeel toevoegen. Bak de schnitzels in een koekenpan met wat olie goudbruin en krokant en snijd ze hapklare stukken of reepjes.
Opbouwen en de oven in
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Neem een ruime ovenschaal en schep hier de helft van de pastasaus in. Verdeel daar de helft van de kipschnitzels over. Bestrooi met een handje Parmezaanse kaas. Herhaal deze lagen nogmaals. Scheur een bol mozzarella in stukjes en verdeel over de bovenste laag. Eindig met nog wat extra Parmezaan voor die heerlijke gratineerkorst. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin en bubbelend is.
Serveren met een frisse touch
Deze ovenschotel is op zichzelf al behoorlijk rijk, dus het is lekker om er iets fris naast te serveren. Een simpele salade met rucola, kerstomaatjes en een balsamico-dressing werkt altijd goed. Of ga voor klassiek Italiaans en maak een caprese van tomaat, mozzarella en verse basilicum met een scheutje olijfolie. Voor wat extra pit kun je eventueel nog wat chilivlokken over de ovenschotel strooien voor het serveren. Buon appetito – dit is comfort food op z’n best.
10 reacties
Zojuist gemaakt en gegeten. Wij vonden het erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Makkelijk om te maken. Ik heb het gemaakt met volkoren penne.
En weer een toppertje
Heerlijk dit, met inderdaad een frisse salade erbij. Wordt zeker nog een gemaakt.
Dit lijkt mij heerlijk! Ik heb geen passata met basilicum. Kan ik hiervoor ook pastasaus met basilicum gebruiken of is er iets anders om mee te vervangen?
Kan prima hoor! Geniet ervan 🙂
Het was weer heerlijk Tim!
Bedankt voor al jullie lekkere recepten😘
Echt heerlijk! Zou courgette hier ook lekker in zijn?
Ja denk het wel! Wellicht eerst even aanbakken gezien ze vaak veel vocht bevatten
Welke pasta is ook geschikt , evenals penne in dit recept ??
Heel raar maar benngeennfan van Penne .
Verder lust ik alles soorten pasta hoor .
Met vriendelijke groet,
Karin.
Je kan gebruiken wat je lekker vindt hoor!