Home Hoofdgerechten Jachtschotel met stoofvlees

Jachtschotel met stoofvlees

van supermalse sukadelappen

door SmaakMenutie
Jachtschotel met stoofvlees

Winterse kost

Nu het buiten weer kouder begint te worden, is het ook weer tijd voor lekkere winterse kost. Want zeg nu zelf, er is toch niks lekkerder dan opwarmen met een stoofpotje en een goed glas rode wijn. Een tijdje terug maakten we al Engelse shepherd’s pie, en vandaag maken we een schotel die daar wel iets van weg heeft. Je moet wel iets meer geduld hebben, maar het wachten gaat rijkelijk beloond worden. Daar waar de sheperd’s pie gemaakt wordt van onder meer gehakt, wordt de jachtschotel gemaakt met supermals draadjesvlees dat een paar uur heeft staan sudderen. Oorspronkelijk wordt de jachtschotel gemaakt met – zoals de naam al doet vermoeden – wildvlees. Maar wij gebruiken sukadelappen. De sukade- of runderlappen kan je overigens eenvoudig vervangen door hertenvlees. Dankzij de paneermeel over de aardappelpuree krijgt het bovendien een lekker krokant korstje. Mmmm… Aan de slag!

Jachtschotel met stoofvlees

Jachtschotel met stoofvlees

Personen: 5 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 82 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 750 g runder sukadelappen
  • 250 g wortels
  • 125 g spekjes
  • 100 g roomboter
  • 350 ml rode wijn
  • 10 jeneverbessen
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 appels
  • 2 plakken ontbijt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 2 el bloem
  • 1 el koek- of speculaaskruiden
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snipper 3 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 250 g wortels in ringen. Zet even apart.
  • Snijd 750 g runder sukadelappen (of riblappen) in hapklare stukken en bestrooi met 1-2 el bloem. Schud het overtollige bloem van het vlees.
  • Neem een ruime (stoof)pan en smelt 50 g roomboter. Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht.
  • Voeg nu 125 g spek toe samen met de gesneden sjalot, knoflook en wortel. Bak alles al omscheppend enkele minuutjes mee.
  • Voeg nu 10 jeneverbessen toe (even kneuzen met de bolle kant van een lepel), 1 el koek- of speculaaskruiden en een flinke snuf peper en zout. Schep alles even goed om.
  • Schenk nu 350 ml rode wijn over het geheel en roer even goed door. Voeg ook 2 laurierblaadjes toe. Laat het geheel nu met deksel op de pan circa 2 à 2,5 uur sudderen.
  • Verwarm een half uurtje van te voren de oven op 220 graden. Voeg nu ook 2 in blokjes gesneden ontbijtkoek (of peperkoek) toe aan het vlees en meng door het geheel. Dit zorgt voor extra binding. Laat even verder sudderen met deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de aardappelpuree door 1 kilo aardappels 20 minuten te koken en deze vervolgens fijn te stampen samen met 5 el melk, 1 ei, een snuf nootmuskaat en een flinke snuf zout. Roer op het laatst nog 50 g roomboter door het geheel voor extra smeuïge puree.
  • Snijd 2 appels (Elstar of Goudreinet) in kleine stukjes en meng deze eveneens door de aardappelpuree.
  • Neem een ovenschaal en schenk het stoofvlees over de bodem. Het mag best nog wat vochtig zijn. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen.
  • Bedek vervolgens met de aardappelpuree. Strooi de paneermeel over de aardappelpuree voor een mooi korstje en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Jachtschotel ingrediënten Recept jachtschotel Jachtschotel maken Hollandse jachtschotel Ouderwetse jachtschotel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Marlein 10 oktober 2020 - 16:30

Ik heb sukadelappen en runderbouillonblokjes gebruikt, voorbereid in de braadpan en laten pruttelen in de slowcooker, 3,5 uur op low. Gegeten met geroosterde pompoen, heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:12

Lekker Marlein! Goede combi met geroosterde pompoen 🙂

Reply
Simon 8 november 2020 - 18:35

Beste allemaal,

Het is zondag dus lekker de tijd genomen om dit heerlijke gerecht te bereiden.
Strikt de procedure gevolgd en kan niets anders zeggen dat het de moeite waard is.
Een gietijzeren braadpan gebruikt en ook de aardappelpuree gemaakt zoals beschreven.
Ik heb ook nog 2 bouillonblokjes en wat kruidnagels gebruikt voor wat extra smaak.

Groetjes,

Simon

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:09

Leuk om te horen Simon dat je van het recept genoten hebt! 🙂

Reply
Peter 29 december 2020 - 20:03

Ha mannen, ik had nog een serieuze kalkoenbout (gebraden en wel) over van de Kerst. Heb het vlees er van in blokjes gesneden en mee laten warmen in de volgens jullie recept gefabriekte jus/saus. Verder in de oven bereid zoals jullie het beschreven hebben. Mijn lief en de jongens (en ik….) hebben de schaal met smaak leeg gegeten! Had er nog wat overgeschoten cranberrycompote (ook van de Kerst) bij op tafel gezet. Prima combi!
Dank weer voor de inspiratie en de duidelijke receptuur!
Morgen eten we ikan pepesan…. Enak-enak…

Reply
SmaakMenutie 30 december 2020 - 10:55

Ha Peter, wat slim om je kalkoenbout van kerst voor dit recept te gebruiken. Lekker zeg! Fijn dat het bij het hele gezin in de smaak viel 🙂 En geniet van de pepesan, heerlijk! 🙂

Reply
Alice Joyce 21 maart 2021 - 15:38

Goedemiddag. Ik weet niet waar ik jeneverbessen kan kopen. Ik woon in Spanje en hen ze eigenlijk nooit gezien. Kan ik wat anders daarvoor in de plaats gebruiken? Bedankt en groetjes Alicia

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2021 - 10:39

Hoi Alice, jeneverbessen zijn wel smaak bepalend in dit gerecht en moeilijk te vervangen. Je zou iets meer laurierblad kunnen gebruiken of anders achterwege laten!

Reply
Gertie 16 januari 2022 - 16:08

Wat als ik geen wijn erin wil?

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2022 - 11:24

Dan zou ik een alcoholvrije rode wijn gebruiken 🙂

Reply
Hinke 27 oktober 2022 - 16:14

Ik lees dat je dit gerecht ook van te voren kan klaarmaken. Hoe werkt dat dan.
Heb woensdag tijd om dit te maken, maar zou het donderdag dan graag willen eten.
Maak je dan de hele schotel klaar inclusief aardappelpuree, zet je in de koelkast en de volgende dag in de over? Of is dat te simpel gedacht?

Reply
SmaakMenutie 28 oktober 2022 - 11:16

Ja dat kan prima hoor Hinke! Het is op te warmen, maar vers is het allerlekkerst dus ik zou dan de aardappelpuree op de dag zelf maken en in de oven plaatsen 🙂

Reply
1 2 3