Home Salades en soepen Italiaanse tomatensoep

Italiaanse tomatensoep

met balletjes

door SmaakMenutie
Italiaanse tomatensoep met balletjes

Comfortfood op z’n Italiaans

Ken je dat moment waarop je echt zin hebt in een lekkere warme kom goedgevulde soep?

Voor ons is dat vaak een kom warme tomatensoep. Maar dan wel eentje met een Italiaanse touch. Lekker vol van smaak, geurige kruiden en natuurlijk zachte gehaktballetjes met een vleugje Parmezaan. Deze Italiaanse tomatensoep met balletjes is echt perfect voor dat soort momenten.

Tomatensoep

Wat maakt het Italiaans?

Niet elke tomatensoep verdient het predicaat ‘Italiaans’. Wat deze variant dat dan wel maakt volgens ons? De gebruikte ingrediënten en het eenvoudige kookproces dat draait om pure smaken, precies zoals de Italianen het ook doen.

Italiaanse tomatensoep ingrediënten

Denk aan rijpe tomaten, zongedroogde tomaatjes en natuurlijk de toevoeging van verse basilicum, knoflook en natuurlijk de Parmezaanse kaas in de soepballetjes. Samen zorgt dat voor die herkenbare mediterrane smaak die je meteen in Italiaanse sferen brengt.

De kracht van tomaten

Naast lekker, zijn tomaten ook nog eens gezond. Ze bevatten lycopeen, een antioxidant die beter wordt opgenomen wanneer je tomaten verwarmt. Lycopeen wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen, van het ondersteunen van de huid tot het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. En met deze soep krijg je er meteen een flinke portie van binnen. Tel uit je winst.

Een klein trucje voor meer smaak

Na de eerste tien minuten beginnen we met het ontvellen van de tomaten: even kort in kokend water, daarna onder ijskoud water afspoelen en de schil trek je er zo af.

Italiaanse tomatensoep maken

Het geeft de soep een mooi gladde textuur. Door naast verse tomaten ook zongedroogde toe te voegen, zorgt dat voor een rijkere en nog vollere smaak. Even zachtjes koken met een deksel op de pan, en dan pureren tot een zijdezachte soep.

De finishing touch

Wat deze soep extra vullend maakt zijn natuurlijk de gehaktballetjes. Wij mengen het gehakt met een beetje Parmezaanse kaas. Dat zorgt voor een hartige smaak zonder dat je er veel aan hoeft te doen. Laat de balletjes in de soep garen tot ze net gaar zijn, zo blijven ze heerlijk mals. En liever vegetarisch? Laat dan de balletjes simpelweg achterwege, deze tomatensoep is dan ook heerlijk!

Italiaanse tomatensoep

Serveer Italiaanse tomatensoep met balletjes met een stuk stokbrood en een lepel crème fraîche. Heerlijk op een zomerse dag maar misschien nog wel lekkerder op de bank met de televisie aan en in de winter onder een dekentje. Eet smakelijk!

Italiaanse tomatensoep met balletjes

Italiaanse tomatensoep met balletjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo (rijpe) tomaten
  • 300 g rundergehakt
  • 125 g crème fraîche
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 sjalotten
  • 1 ei
  • 3 el Parmezaanse kaas
  • 3 el paneermeel
  • Verse basilicum
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten en 2 tenen knoflook redelijk grof. Snijd tevens 2 stengels bleekselderij in stukjes en hak een flinke hand basilicum fijn.
  • Fruit alles in een flinke scheut olijfolie even aan en laat met deksel op de pan vervolgens op laag vuur 10 minuten zachtjes stoven.
  • Meng ondertussen 300 g rundergehakt met 1 ei, 3 el Parmezaanse kaas, 3 el paneermeel en een flinke snuf zout en peper. Draai hier soepballetjes van en zet even weg.
  • Voeg na 10 minuten ruim 1 liter water toe aan de pan en breng het water aan de kook. Doe de tomaten in het kokende water en haal ze na circa 30-60 seconden uit het water. Spoel af onder ijskoud water; zo kun je ze eenvoudig ontvellen.
  • Doe 2 groente bouillonblokjes in het water en laat zachtjes koken. Hak ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg toe aan de pan. Voeg tevens circa 8 zongedroogde tomaten toe. Laat het geheel met deksel op de pan minimaal 20 minuten zachtjes koken.
  • Schenk de soep in een blender of gebruik de staafmixer om de soep helemaal glad te mixen.
  • Voeg de soepballetjes toe en laat deze nog 10-15 minuten garen in de soep. Serveer met crème fraîche en wat extra blaadjes basilicum.

Italiaanse tomatensoep met balletjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Arno 13 februari 2022 - 11:44

Erg lekker! Klein toefje pesto op de crème fraiche en een sliertje goede olijfolie erover en genieten maar.

Reply
Jvdb 18 januari 2022 - 22:38

Ik wil deze soep graag maken voor 20 personen, enig idee wat dan de verhoudingen zijn? Dankjewel alvast

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2022 - 09:19

Op basis van deze hoeveelheden heb je al een paar flinke koppen, dus zou alles x3 / x4 doen ongeveer!

Reply
Samantha 4 juni 2021 - 09:08

De zongedroogde tomaten zijn een must? Of kunnen deze ook weggelaten worden?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:47

Wij vinden het wel een extra smaakmaker maar zonder zou de soep ook lekker moeten zijn 🙂

Reply
Karin 4 juli 2021 - 13:34

Na 2 tomaten ben ik gestopt met ontvellen, niet te doen. Volgens mij heb je ijswater nodig, en moet je de tomaten van tevoren kruislings insnijden aan de onderkant. De rest is er dus met schil en al in gegaan.

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:35

Het is inderdaad even een werkje Karin! Je kan ze de volgende keer inderdaad in ijswater onderdompelen, echter werkt het voor ons ook onder de kraan. Net wat je zelf wil. Als de smaak van de soep maar goed was 😉

Reply
Arie 29 mei 2021 - 08:37

Zelf zou ik ontvellen en ontpitten, het is wel bekend dat tomatenpitten in een blender de smaak van de tomaten niet echt goed doet. Zoals gezegd: voor mijzelf.

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:35

Thanks voor de tip Arie!

Reply
Harriëtte Beckers 29 mei 2021 - 08:11

Waarom de tomaten ontvellen, je blendert ze toch. Kunnen jullie dat uitleggen wat t daardoor toevoegt.
Jullie maken trouwens heerlijke recepten dank daarvoor.

Mvg Harriëtte

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:35

Je hoeft het inderdaad niet persé te ontvellen Harriette, echter doen wij het voor de smaak. Fijn dat je van onze recepten geniet!

Reply
1 2