Comfortfood op z’n Italiaans
Ken je dat moment waarop je echt zin hebt in een lekkere warme kom goedgevulde soep?
Voor ons is dat vaak een kom warme tomatensoep. Maar dan wel eentje met een Italiaanse touch. Lekker vol van smaak, geurige kruiden en natuurlijk zachte gehaktballetjes met een vleugje Parmezaan. Deze Italiaanse tomatensoep met balletjes is echt perfect voor dat soort momenten.
Wat maakt het Italiaans?
Niet elke tomatensoep verdient het predicaat ‘Italiaans’. Wat deze variant dat dan wel maakt volgens ons? De gebruikte ingrediënten en het eenvoudige kookproces dat draait om pure smaken, precies zoals de Italianen het ook doen.
Denk aan rijpe tomaten, zongedroogde tomaatjes en natuurlijk de toevoeging van verse basilicum, knoflook en natuurlijk de Parmezaanse kaas in de soepballetjes. Samen zorgt dat voor die herkenbare mediterrane smaak die je meteen in Italiaanse sferen brengt.
De kracht van tomaten
Naast lekker, zijn tomaten ook nog eens gezond. Ze bevatten lycopeen, een antioxidant die beter wordt opgenomen wanneer je tomaten verwarmt. Lycopeen wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen, van het ondersteunen van de huid tot het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. En met deze soep krijg je er meteen een flinke portie van binnen. Tel uit je winst.
Een klein trucje voor meer smaak
Na de eerste tien minuten beginnen we met het ontvellen van de tomaten: even kort in kokend water, daarna onder ijskoud water afspoelen en de schil trek je er zo af.
Het geeft de soep een mooi gladde textuur. Door naast verse tomaten ook zongedroogde toe te voegen, zorgt dat voor een rijkere en nog vollere smaak. Even zachtjes koken met een deksel op de pan, en dan pureren tot een zijdezachte soep.
De finishing touch
Wat deze soep extra vullend maakt zijn natuurlijk de gehaktballetjes. Wij mengen het gehakt met een beetje Parmezaanse kaas. Dat zorgt voor een hartige smaak zonder dat je er veel aan hoeft te doen. Laat de balletjes in de soep garen tot ze net gaar zijn, zo blijven ze heerlijk mals. En liever vegetarisch? Laat dan de balletjes simpelweg achterwege, deze tomatensoep is dan ook heerlijk!
Serveer Italiaanse tomatensoep met balletjes met een stuk stokbrood en een lepel crème fraîche. Heerlijk op een zomerse dag maar misschien nog wel lekkerder op de bank met de televisie aan en in de winter onder een dekentje. Eet smakelijk!
14 reacties
Erg lekker! Klein toefje pesto op de crème fraiche en een sliertje goede olijfolie erover en genieten maar.
Ik wil deze soep graag maken voor 20 personen, enig idee wat dan de verhoudingen zijn? Dankjewel alvast
Op basis van deze hoeveelheden heb je al een paar flinke koppen, dus zou alles x3 / x4 doen ongeveer!
De zongedroogde tomaten zijn een must? Of kunnen deze ook weggelaten worden?
Wij vinden het wel een extra smaakmaker maar zonder zou de soep ook lekker moeten zijn 🙂
Na 2 tomaten ben ik gestopt met ontvellen, niet te doen. Volgens mij heb je ijswater nodig, en moet je de tomaten van tevoren kruislings insnijden aan de onderkant. De rest is er dus met schil en al in gegaan.
Het is inderdaad even een werkje Karin! Je kan ze de volgende keer inderdaad in ijswater onderdompelen, echter werkt het voor ons ook onder de kraan. Net wat je zelf wil. Als de smaak van de soep maar goed was 😉
Zelf zou ik ontvellen en ontpitten, het is wel bekend dat tomatenpitten in een blender de smaak van de tomaten niet echt goed doet. Zoals gezegd: voor mijzelf.
Thanks voor de tip Arie!
Waarom de tomaten ontvellen, je blendert ze toch. Kunnen jullie dat uitleggen wat t daardoor toevoegt.
Jullie maken trouwens heerlijke recepten dank daarvoor.
Mvg Harriëtte
Je hoeft het inderdaad niet persé te ontvellen Harriette, echter doen wij het voor de smaak. Fijn dat je van onze recepten geniet!