Home Erik's Asia Indische pindasoep

Indische pindasoep

optioneel met kip

door SmaakMenutie
Indische pindasoep met kip

Heerlijk en rijkgevuld

Deze heerlijke, rijkgevulde Indische pindasoep mocht natuurlijk niet ontbreken op onze website. Hoog tijd dus om ons favoriete recept met jullie te delen!

In Nederland kennen we vooral de Surinaamse variant, vaak met paprika en aardappel. Maar de minder bekende Indische versie doet daar wat ons betreft zeker niet voor onder. Dit heerlijke soepje is niet alleen super lekker maar is ook een perfecte voedzame maaltijdsoep.

Javaanse pindasoep

De basis van pindasoep

Voor de basis van deze pindasoep kun je kiezen voor zelfgemalen pinda’s, maar wij gaan vandaag voor nog gemak en gebruiken 100% pure pindakaas (gebruik dus liever niet de welbekende ‘standaard’ pindakaas). Dit zorgt voor een heerlijke, volle smaak en tegelijkertijd een romige textuur. Neem een mengkom en voeg hier ongeveer 250 gram van de pure pindakaas aan toe.

Meng dit met het sap van een halve limoen en twee eetlepels ketjap manis. Om de pindakaas vloeibaarder te maken voeg je een paar flinke lepels van de warme bouillon toe. Roer grondig door totdat het een gladde, romige massa is en schenk dit mengsel vervolgens bij de rest van de bouillon. Gebruik een garde om alles goed door te mengen. Proef en voeg indien nodig extra sambal voor pit of gembersiroop voor wat zoetigheid toe.

Pindasoep maken

De vulling

Wat deze Indische pindasoep extra lekker maakt is de vulling. Wij voegen kip toe samen met knapperige taugé, frisse komkommer en fijngesneden lente-ui. Het zachtgekookte eitje maakt het helemaal af. Voor een extra vullende maaltijd kun je de soep serveren met een kommetje witte rijst. Dit maakt de soep ook nog wat voedzamer en past natuurlijk helemaal bij een kommetje Indische soep.

Pindasoep recept

Vegetarische optie

Liever een vegetarische variant? Geen probleem! Vervang de kippenbouillon eenvoudig door een groentebouillonblokje en laat de kip gewoon achterwege. Je kunt eventueel extra groenten toevoegen, zoals spinazie, wortel of champignons, om de soep nog wat voedzamer te maken. Je kan trouwens ook blokjes tofu toevoegen als vervanger van de kip.

Pindasoep met kip
Indische pindasoep met kip

Indische pindasoep

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 119 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g pindakaas
  • 100 g taugé
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 2 eieren
  • 1 kipfilet
  • 1 komkommer
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 limoen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el sambal oelek
  • Handje pinda's
  • Witte rijst (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn en fruit deze 2-3 minuten aan in een ruime braad- of soeppan.
  • Voeg 1 ruime el sambal oelek toe en fruit even kort mee. Zet het vuur lager en schenk 2 el gembersiroop bij het geheel.
  • Schenk ruim 1 liter water bij het geheel samen met 2 verkruimelde kippenbouillon blokjes. Breng het water tegen de kook en plaats 1 (of 2) kipfilet in de bouillon. Laat in circa 20 minuten gaar koken. 
  • Snijd ondertussen 1 bosje lente-ui in ringen, 1 komkommer in halve maantjes en maak de taugé schoon. Blancheer de taugé door deze 30 seconden in kokend water te leggen en af te spoelen onder ijskoud water.
  • Kook tevens alvast 2-3 eieren in 6 minuten halfzacht. Halveer ze zodra ze klaar zijn.
  • Pluk de kip door deze met 2 vorken los te trekken (zoals pulled chicken).
  • Neem een mengkom en vul met circa 250 g (pure) pindakaas, sap van een 1/2 limoen en 2 el ketjap manis. Voeg een paar flinke lepels van de bouillon toe en meng door de pindakaas. Net zoveel tot de pindakaas vloeibaar(der) is geworden.
  • Schenk nu de vloeibare pindakaas bij de bouillon en roer met een grote garde goed door elkaar. Proef of extra sambal of gembersiroop nodig is. Doe de kip terug in de pan en laat nog even kort goed warm worden.
  • Schenk de soep in een bord of soepkom en serveer met de lente-ui, komkommer, taugé, een eitje en wat extra pinda's. Je kan er eventueel ook witte rijst bij serveren voor extra vulling.

Pindasoep ingrediëntenIndische pindasoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

34 reacties

Claudia 6 mei 2021 - 10:23

Wow…. wat heerlijk. Deze wordt vaker gemaakt.

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2021 - 14:49

Leuk te horen Claudia! 🙂

Reply
Liesbeth 5 mei 2021 - 11:52

Vandaag gemaakt en gegeten. Echt heel erg lekker. Bedankt boys!

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 11:53

Fijn dat je van de soep genoten hebt Liesbeth, leuk! 🙂

Reply
Bianca 27 maart 2021 - 18:33

Zeer smaakvol!
Dank voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 10:04

Fijn dat ons recept in de smaak viel Bianca, leuk te horen! 🙂

Reply
Daisy 10 maart 2021 - 07:51

Beste kokkies,
In het kader van week zonder vlees zou ik bij de pindasoepie de kip maar weglaten 😀
Maar met is ook heerlijk hoor!!
Dank voor jullie heerlijke recepten iedere keer weer.

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 09:16

In dat geval absoluut Daisy, de kip is dan optioneel! Net waar je van houdt. Fijn dat je geniet van onze recepten, leuk te horen 🙂

Reply
Gert 26 februari 2021 - 21:22

Wat een leuk recept zeg! Ik heb hem opgeleukt met kokosmelk, een beetje trassie en in plaats van bosui heb ik rauwe prei genomen. Wat gekookte sperziebonen erdoor en naast de soep heerlijk vers gebakken emping. Heerlijk, dankjewel !

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:16

Klinkt heerlijk Gert die toevoegingen! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
1 2 3 4