Home Erik's Asia Indische pindasoep

Indische pindasoep

optioneel met kip

door SmaakMenutie
Indische pindasoep met kip

Heerlijk en rijkgevuld

Deze heerlijke, rijkgevulde Indische pindasoep mocht natuurlijk niet ontbreken op onze website. Hoog tijd dus om ons favoriete recept met jullie te delen!

In Nederland kennen we vooral de Surinaamse variant, vaak met paprika en aardappel. Maar de minder bekende Indische versie doet daar wat ons betreft zeker niet voor onder. Dit heerlijke soepje is niet alleen super lekker maar is ook een perfecte voedzame maaltijdsoep.

Javaanse pindasoep

De basis van pindasoep

Voor de basis van deze pindasoep kun je kiezen voor zelfgemalen pinda’s, maar wij gaan vandaag voor nog gemak en gebruiken 100% pure pindakaas (gebruik dus liever niet de welbekende ‘standaard’ pindakaas). Dit zorgt voor een heerlijke, volle smaak en tegelijkertijd een romige textuur. Neem een mengkom en voeg hier ongeveer 250 gram van de pure pindakaas aan toe.

Meng dit met het sap van een halve limoen en twee eetlepels ketjap manis. Om de pindakaas vloeibaarder te maken voeg je een paar flinke lepels van de warme bouillon toe. Roer grondig door totdat het een gladde, romige massa is en schenk dit mengsel vervolgens bij de rest van de bouillon. Gebruik een garde om alles goed door te mengen. Proef en voeg indien nodig extra sambal voor pit of gembersiroop voor wat zoetigheid toe.

Pindasoep maken

De vulling

Wat deze Indische pindasoep extra lekker maakt is de vulling. Wij voegen kip toe samen met knapperige taugé, frisse komkommer en fijngesneden lente-ui. Het zachtgekookte eitje maakt het helemaal af. Voor een extra vullende maaltijd kun je de soep serveren met een kommetje witte rijst. Dit maakt de soep ook nog wat voedzamer en past natuurlijk helemaal bij een kommetje Indische soep.

Pindasoep recept

Vegetarische optie

Liever een vegetarische variant? Geen probleem! Vervang de kippenbouillon eenvoudig door een groentebouillonblokje en laat de kip gewoon achterwege. Je kunt eventueel extra groenten toevoegen, zoals spinazie, wortel of champignons, om de soep nog wat voedzamer te maken. Je kan trouwens ook blokjes tofu toevoegen als vervanger van de kip.

Pindasoep met kip
Indische pindasoep met kip

Indische pindasoep

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 119 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g pindakaas
  • 100 g taugé
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 2 eieren
  • 1 kipfilet
  • 1 komkommer
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 limoen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el sambal oelek
  • Handje pinda's
  • Witte rijst (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn en fruit deze 2-3 minuten aan in een ruime braad- of soeppan.
  • Voeg 1 ruime el sambal oelek toe en fruit even kort mee. Zet het vuur lager en schenk 2 el gembersiroop bij het geheel.
  • Schenk ruim 1 liter water bij het geheel samen met 2 verkruimelde kippenbouillon blokjes. Breng het water tegen de kook en plaats 1 (of 2) kipfilet in de bouillon. Laat in circa 20 minuten gaar koken. 
  • Snijd ondertussen 1 bosje lente-ui in ringen, 1 komkommer in halve maantjes en maak de taugé schoon. Blancheer de taugé door deze 30 seconden in kokend water te leggen en af te spoelen onder ijskoud water.
  • Kook tevens alvast 2-3 eieren in 6 minuten halfzacht. Halveer ze zodra ze klaar zijn.
  • Pluk de kip door deze met 2 vorken los te trekken (zoals pulled chicken).
  • Neem een mengkom en vul met circa 250 g (pure) pindakaas, sap van een 1/2 limoen en 2 el ketjap manis. Voeg een paar flinke lepels van de bouillon toe en meng door de pindakaas. Net zoveel tot de pindakaas vloeibaar(der) is geworden.
  • Schenk nu de vloeibare pindakaas bij de bouillon en roer met een grote garde goed door elkaar. Proef of extra sambal of gembersiroop nodig is. Doe de kip terug in de pan en laat nog even kort goed warm worden.
  • Schenk de soep in een bord of soepkom en serveer met de lente-ui, komkommer, taugé, een eitje en wat extra pinda's. Je kan er eventueel ook witte rijst bij serveren voor extra vulling.

Pindasoep ingrediëntenIndische pindasoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

34 reacties

Peter van Raaij 8 februari 2021 - 16:08

Potdomme mannen! Vandaag gemaakt (en geproefd!) voor morgen. Weer een toppertje

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2021 - 16:18

Haha leuk om te horen Peter! Geniet er (morgen) van 🙂

Reply
Jente 20 januari 2021 - 18:58

Super lekker recept! Alleen ipv gembersiroop een stukje verse gember geraspt. Tot nu toe alles wat ik van jullie heb gemaakt was echt top 😀

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 10:05

Verse gember kan ook heel goed Jente, lekker! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen, leuk om te horen 🙂

Reply
Inge 15 januari 2021 - 11:30

het was heerlijk! ik heb er rijstnoedels bij gedaan in plaats van rijst en gebakken uitjes eroverheen!

Reply
SmaakMenutie 15 januari 2021 - 11:33

Fijn Inge, lekker hoor! 🙂

Reply
Lia de Wilde 9 januari 2021 - 10:02

Leuk zeg, weer eens wat anders. Die pure pindakaas, gewoon uit een pot of is er nog wat anders te koop? Groeten fijn weekend. Lia.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:26

Dankjewel Lia! 100% pure pindakaas is te koop bij de supermarkt, dat is het beste. Anders kan je ook wel gewone gebruiken hoor! Check anders even onze AH knop onder de ingrediënten, daar heb ik ‘m ingezet. Fijn weekend!

Reply
Wilco 9 januari 2021 - 09:19

Top recept bedankt weer??

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:23

Thanks Wilco, leuk om te horen 🙂

Reply
1 2 3 4