Home Erik's AsiaIndische pasteitjes met gehakt

Indische pasteitjes met gehakt

door SmaakMenutie
Indische pasteitjes met gehakt

Mijn favoriete snack

Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt.

Als kind kon ik er al niet van afblijven en haalde ik er geregeld stiekem eentje uit de oven, want daar bewaarde mijn oma ze altijd. Koud of warm, het maakte me niets uit. Elke keer weer was ik blij verrast door de heerlijke geur die uit de keuken kwam, en het was altijd een feestje om een vers pasteitje te mogen proeven. De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij.

Pasteitjes

De geur van het gebakken deeg en de kruidige vulling vulde de hele keuken. Mijn oma maakte ze altijd met de grootste zorg, met een vulling van rundergehakt, ui, knoflook, gula djawa, ketjap en specerijen als kunjit (kurkuma) en ketoembar. Terwijl ze bezig was, mocht ik soms helpen met het dichtvouwen van het deeg, al waren ze dan niet zo mooi als die van haar.

Indische pasteitjes recept

De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij als kind. Zelfs nu nog, jaren later, brengt één hap me direct terug naar die momenten in haar keuken. Het zijn herinneringen die nooit vervagen en die ervoor zorgen dat ik pasteitjes met extra veel liefde blijf maken.

“Het is zo’n recept dat van generatie op generatie gaat”

Oma’s zelfgemaakte deeg

Wat de pasteitjes van mijn oma extra speciaal maakte, was niet alleen de heerlijke gehaktvulling, maar ook het deeg. Oma maakte het deeg altijd zelf, wat zorgde voor de perfecte textuur en smaak. Helaas heb ik haar deegrecept niet helemaal kunnen overnemen, maar gelukkig heb ik een makkelijke variant ontdekt die bijna net zo lekker is. Maar uiteindelijk is het de vulling die het pasteitje zijn kenmerkende smaak geeft. Het is zo’n recept dat van generatie op generatie gaat.

Indische pasteitjes vulling

De makkelijke variant

Tegenwoordig maken we de makkelijke variant met bladerdeeg, en geloof me, het resultaat is nog steeds heerlijk! Bladerdeeg is snel en makkelijk te gebruiken, en je hebt niet het geduld nodig om deeg zelf te maken.

Indische pasteitjes maken

Bladerdeeg geeft de pasteitjes diezelfde knapperigheid en heerlijke textuur, en het is zelfs nog makkelijker om ze te maken dan het deeg van mijn oma. Wij gebruiken ongeveer tien stukjes bladerdeeg om onze pasteitjes te maken, maar met de onderstaande hoeveelheden voor de vulling kun je wel vijftien pasteitjes maken.

Perfect voor de drukke dagen

Een van de beste dingen aan deze Indische pasteitjes met gehakt is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. De vulling kun je de avond ervoor al bereiden en de pasteitjes zelf kun je ook een dag van tevoren in de oven bakken. De volgende dag warm je ze gewoon een paar minuten op in de oven, en je hebt binnen no time een heerlijke snack.

Dichtgevouwen Indische pasteitjes op bakplaat

Dit maakt ze perfect voor feestjes, borrels, of zelfs als lunch. Het is zo’n makkelijk gerecht om voor te bereiden, en je kunt er altijd zeker van zijn dat ze goed in de smaak vallen.

Serveer met chilisaus voor extra pit

Als je deze pasteitjes maakt, vergeet dan niet om ze te serveren met wat chilisaus. De pittige saus vormt een heerlijke combinatie met het zachte gehakt en het krokante deeg. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt de snack net even extra lekker.

Indische pasteitjes

En voor degene die geen zin hebben om pasteitjes te vouwen, is er altijd de optie om een pastei tutup te maken, een heerlijke variant van dit gerecht die je niet hoeft te vouwen! Kortom, deze pasteitjes zijn niet alleen een herinnering aan de kookkunsten van mijn oma, maar ook een makkelijk en smakelijk recept dat je keer op keer kunt maken.

Indische pasteitjes met gehakt

Indische pasteitjes met gehakt

Personen: 10 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 214 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 50 g soe-oen
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 ei
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Chilisaus sweet (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en laat 10 plakjes bevroren bladerdeeg ontdooien.
  • Snijd 2 sjalotten en 2 tenen knoflook ragfijn en fruit enkele minuten op matig vuur in een scheutje zonnebloemolie.
  • Voeg 1 tl sambal oelek toe en fruit kort mee. Voeg 300 g rundergehakt toe en rul bruin.
  • Rasp ondertussen een halve winterpeen grof en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Meng grondig. 
  • Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 verkruimeld runderbouillon blokje, 1-2 el ketjap manis en 1 el gula djawa toe aan het gehaktmengsel. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur laag.
  • Bereid 50 soe-oen volgens de verpakking en meng met het gehaktmengsel.
  • Steek met een kommetje een ronde vorm uit het bladerdeeg. Vul het bladerdeeg met het gehaktmengsel en vouw het dicht. Duw de uiteinden met een vork aan zodat het pasteitje goed gesloten is.
  • Klop in een kommetje 1 eitje los en bestrijk de pasteitjes ermee. Plaats circa 20 minuten (of totdat ze goudbruin zijn) in de voorverwarmde oven.

Indische pasteitjes met gehakt

TIP

Liever pasteitjes met kip? Klik dan hier!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

85 reacties

Stance 6 januari 2023 - 18:30

Hi guys!
Met grote regelmaat maak ik één van jullie recepten, eigenlijk altijd met een heerlijk resultaat. Dus sowieso al Kudos voor de goede beschrijvingen die jullie geven, dat is soms stuk lastiger dan het lijkt 😉

Hoe dan ook, ongetwijfeld niet het juiste topic, maar zouden jullie een keer leuke spin willen geven aan recept voor pastei tutup?

Lijkt me super!

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2023 - 09:59

Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen en thanks voor het compliment! Klopt als een bus 😉 Pastei tutup staat op ons lijstje om nog een keer te maken, dus houd ons in de gaten!

Reply
Jolanda 12 januari 2023 - 22:32

Ik maak regelmatig jullie (Indonesische) recepten. Zo ook deze. Echt heerlijk! Een blijvertje.

Reply
Desiree 19 februari 2023 - 16:16

Meestal op zondag maken we wat lekkers bij jullie uit de keuken! Wij vinden altijd wel iets wat wij lekker vinden. Heerlijk ga zo door!

Reply
Joanna 17 juli 2023 - 21:37

Deze vandaag gemaakt, wat hebben wij gesmuld. ( zoals bij al jullie recepten! )
Ik had nog erg veel vulling over dus heb het in een schaal erbij geserveerd.

Het is echt tijd hoor voor een kookboek van jullie. Leuk voor mezelf maar ook super om kado te doen…ik zeg kom maar op 🙂

Reply
SAKE 25 augustus 2023 - 15:42

`zeg verders niks! HEEEEEEEERLIJK.

Reply
1 4 5 6 7 8

Reacties