Mijn favoriete snack
Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt. Als kind kon ik er al niet van afblijven en haalde ik er geregeld stiekem eentje uit de oven, want daar bewaarde mijn oma ze altijd.
Koud of warm, het maakte me niets uit. Elke keer weer was ik blij verrast door de heerlijke geur die uit de keuken kwam, en het was altijd een feestje om een vers pasteitje te mogen proeven. De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij.
“Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven”
Oma’s zelfgemaakte deeg
Wat de pasteitjes van mijn oma zo speciaal maakte, was niet alleen de heerlijke gehaktvulling, maar vooral het deeg. Oma maakte het deeg altijd helemaal zelf, wat zorgde voor de perfecte textuur en smaak. Het was een recept dat ze van generatie op generatie had doorgegeven, en het voelde altijd een beetje magisch om te zien hoe ze het deeg perfect rolde en vouwde. Helaas heb ik haar recepten niet helemaal kunnen overnemen, maar gelukkig heb ik een makkelijke variant ontdekt die bijna net zo lekker is!
De makkelijke variant met bladerdeeg
Tegenwoordig maken we de makkelijke variant met bladerdeeg, en geloof me, het resultaat is nog steeds heerlijk! Bladerdeeg is snel en makkelijk te gebruiken, en je hebt niet het geduld nodig om deeg zelf te maken. Bladerdeeg geeft de pasteitjes diezelfde knapperigheid en heerlijke textuur, en het is zelfs nog makkelijker om ze te maken dan het deeg van mijn oma. Wij gebruiken ongeveer 10 stukjes bladerdeeg om onze pasteitjes te maken, maar met de onderstaande hoeveelheden voor de vulling kun je wel 15 pasteitjes maken.
Perfect voor de drukke dagen
Een van de beste dingen aan deze pasteitjes is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. De vulling kun je de avond ervoor al bereiden en de pasteitjes zelf kun je ook een dag van tevoren in de oven bakken. De volgende dag warm je ze gewoon een paar minuten op in de oven, en je hebt binnen no time een heerlijke snack. Dit maakt ze perfect voor feestjes, borrels, of zelfs als lunch. Het is zo’n makkelijk gerecht om voor te bereiden, en je kunt er altijd zeker van zijn dat ze goed in de smaak vallen.
Serveer met chilisaus voor extra pit
Als je deze pasteitjes maakt, vergeet dan niet om ze te serveren met wat chilisaus. De pittige saus vormt een heerlijke combinatie met het zachte gehakt en het krokante deeg. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt de snack net even extra lekker. En voor degene die geen zin hebben om pasteitjes te vouwen, is er altijd de optie om een pastei tutup te maken, een heerlijke variant van dit gerecht die je niet hoeft te vouwen!
Kortom, deze pasteitjes zijn niet alleen een herinnering aan de kookkunsten van mijn oma, maar ook een makkelijk en smakelijk recept dat je keer op keer kunt maken.
80 reacties
Wat heerlijk, ja ok het hoort niet met bladerdeeg maar who cares?
Ik heb er een klein scheutje gember siroop in gedaan. Gemaakt voor onze vrijdagmiddag snack, hoe beter kan je het weekend beginnen ?
Dat is inderdaad een heel lekker begin van jouw weekend Marquerite! Heerlijk 🙂
Oh dit ga ik beslist binnenkort maken. Heerlijk heren, bedankt voor jullie recept!
Leuk Judy! Laat je ons weten of ze in de smaak vielen? 🙂
Ik heb dit deze week ook gemaakt. Maar gan iets anders. Ik kon bij de supermarkt geen palmsuiker vinden. Daarom heb ik dit vervangen door santen. Ook doperwtjes en mais toegevoegd. Ronduit heerlijk, vanmiddag staan ze weer op het programma. Bedankt voor dit recept.
Lekker Bart, fijn dat het toch nog gelukt is 🙂
heb ze voor de 2e keer gemaakt en hier vallen ze ook in de smaak zelfs me kids vinden ze lekker
Leuk om te horen Jellie! Fijn dat ze ook bij de kids in de smaak vielen 🙂
Inmiddels al wat recepten van jullie website gemaakt! Heerlijk! Manlief vind het bladerdeeg toch echt niks. Dus de volgende keer maar weer zelf deeg maken (wat ook makkelijk is). De pasteitjes gecombineerd met soto ajam ?!
Is ook het allerlekkerst natuurlijk 🙂 Goede combi met de soto. Fijn dat de recepten in de smaak vallen Rianne!
Kun je ze ook smorgens maken. En s avonds in oven doen
Ik zou ze ’s ochtends lekker maken en ’s avonds gewoon even (langzaam) opwarmen, dat is het lekkerste 🙂
Lekkerrrrrr!
Heb je misschien het recept van je oma’s deeg voor me, dan is het helemaal origineel!
Die verschijnt zéker nog een keer op de website! 😉
Ik maak zelf het deeg.
1 kilo patent bloem, 250 gram margarine, ongeveer 30 cl lauw water, mespuntje zout.
Wel 3 uur laten rusten voor het uitrollen.
Na vullen afbakken in zonnebloemolie