Home Erik's AsiaIndische pasteitjes met gehakt

Indische pasteitjes met gehakt

door SmaakMenutie
Indische pasteitjes met gehakt

Mijn favoriete snack

Een van mijn favoriete Indische snacks zijn pasteitjes met gehakt.

Als kind kon ik er al niet van afblijven en haalde ik er geregeld stiekem eentje uit de oven, want daar bewaarde mijn oma ze altijd. Koud of warm, het maakte me niets uit. Elke keer weer was ik blij verrast door de heerlijke geur die uit de keuken kwam, en het was altijd een feestje om een vers pasteitje te mogen proeven. De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij.

Pasteitjes

De geur van het gebakken deeg en de kruidige vulling vulde de hele keuken. Mijn oma maakte ze altijd met de grootste zorg, met een vulling van rundergehakt, ui, knoflook, gula djawa, ketjap en specerijen als kunjit (kurkuma) en ketoembar. Terwijl ze bezig was, mocht ik soms helpen met het dichtvouwen van het deeg, al waren ze dan niet zo mooi als die van haar.

Indische pasteitjes recept

De smaak van het kruidige gehakt gecombineerd met het knapperige deeg was voor mij de ultieme lekkernij als kind. Zelfs nu nog, jaren later, brengt één hap me direct terug naar die momenten in haar keuken. Het zijn herinneringen die nooit vervagen en die ervoor zorgen dat ik pasteitjes met extra veel liefde blijf maken.

“Het is zo’n recept dat van generatie op generatie gaat”

Oma’s zelfgemaakte deeg

Wat de pasteitjes van mijn oma extra speciaal maakte, was niet alleen de heerlijke gehaktvulling, maar ook het deeg. Oma maakte het deeg altijd zelf, wat zorgde voor de perfecte textuur en smaak. Helaas heb ik haar deegrecept niet helemaal kunnen overnemen, maar gelukkig heb ik een makkelijke variant ontdekt die bijna net zo lekker is. Maar uiteindelijk is het de vulling die het pasteitje zijn kenmerkende smaak geeft. Het is zo’n recept dat van generatie op generatie gaat.

Indische pasteitjes vulling

De makkelijke variant

Tegenwoordig maken we de makkelijke variant met bladerdeeg, en geloof me, het resultaat is nog steeds heerlijk! Bladerdeeg is snel en makkelijk te gebruiken, en je hebt niet het geduld nodig om deeg zelf te maken.

Indische pasteitjes maken

Bladerdeeg geeft de pasteitjes diezelfde knapperigheid en heerlijke textuur, en het is zelfs nog makkelijker om ze te maken dan het deeg van mijn oma. Wij gebruiken ongeveer tien stukjes bladerdeeg om onze pasteitjes te maken, maar met de onderstaande hoeveelheden voor de vulling kun je wel vijftien pasteitjes maken.

Perfect voor de drukke dagen

Een van de beste dingen aan deze Indische pasteitjes met gehakt is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. De vulling kun je de avond ervoor al bereiden en de pasteitjes zelf kun je ook een dag van tevoren in de oven bakken. De volgende dag warm je ze gewoon een paar minuten op in de oven, en je hebt binnen no time een heerlijke snack.

Dichtgevouwen Indische pasteitjes op bakplaat

Dit maakt ze perfect voor feestjes, borrels, of zelfs als lunch. Het is zo’n makkelijk gerecht om voor te bereiden, en je kunt er altijd zeker van zijn dat ze goed in de smaak vallen.

Serveer met chilisaus voor extra pit

Als je deze pasteitjes maakt, vergeet dan niet om ze te serveren met wat chilisaus. De pittige saus vormt een heerlijke combinatie met het zachte gehakt en het krokante deeg. Het is een simpele toevoeging, maar het maakt de snack net even extra lekker.

Indische pasteitjes

En voor degene die geen zin hebben om pasteitjes te vouwen, is er altijd de optie om een pastei tutup te maken, een heerlijke variant van dit gerecht die je niet hoeft te vouwen! Kortom, deze pasteitjes zijn niet alleen een herinnering aan de kookkunsten van mijn oma, maar ook een makkelijk en smakelijk recept dat je keer op keer kunt maken.

Indische pasteitjes met gehakt

Indische pasteitjes met gehakt

Personen: 10 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 214 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 50 g soe-oen
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 ei
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Chilisaus sweet (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en laat 10 plakjes bevroren bladerdeeg ontdooien.
  • Snijd 2 sjalotten en 2 tenen knoflook ragfijn en fruit enkele minuten op matig vuur in een scheutje zonnebloemolie.
  • Voeg 1 tl sambal oelek toe en fruit kort mee. Voeg 300 g rundergehakt toe en rul bruin.
  • Rasp ondertussen een halve winterpeen grof en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Meng grondig. 
  • Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 verkruimeld runderbouillon blokje, 1-2 el ketjap manis en 1 el gula djawa toe aan het gehaktmengsel. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur laag.
  • Bereid 50 soe-oen volgens de verpakking en meng met het gehaktmengsel.
  • Steek met een kommetje een ronde vorm uit het bladerdeeg. Vul het bladerdeeg met het gehaktmengsel en vouw het dicht. Duw de uiteinden met een vork aan zodat het pasteitje goed gesloten is.
  • Klop in een kommetje 1 eitje los en bestrijk de pasteitjes ermee. Plaats circa 20 minuten (of totdat ze goudbruin zijn) in de voorverwarmde oven.

Indische pasteitjes met gehakt

TIP

Liever pasteitjes met kip? Klik dan hier!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

85 reacties

Iwan 3 februari 2018 - 16:50

We gaan het eens proberen ✌?

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2018 - 10:40

Leuk Iwan! We zijn benieuwd wat je ervan vindt

Reply
Marina Moederscheim 17 december 2020 - 17:28

Net voor het eerst gemaakt, de geuren alleen al heerlijk. Ze zitten nu in de oven en kunnen niet wachten ?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 12:47

Lekker Marina! Hopelijk smaakten ze net zo goed als dat ze roken 🙂

Reply
corry kuster 25 februari 2018 - 13:47

je hebt me op een idee gebracht , ik had babi ketjap over , en heb dat gebruikt om de pasteitjes te maken , ze waren heerlijk op die manier

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2018 - 14:23

Hoi Corry, wat een goed idee. Klinkt heerlijk inderdaad! 🙂

Reply
Marjolein van Voorn 17 maart 2021 - 10:08

Waarmee kan ik soe-oen vergelijken of vervangen? Ik woon in Portugal en denk niet dat dat hier bekend is.

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2021 - 11:27

Dan zou je vermicelli of mihoen kunnen gebruiken Marjolein!

Reply
Els van de Bogert 15 januari 2023 - 19:05

zalig onze pasteitjes, dankjewel ze zijn zo mooi.Groet Elske.

Reply
Melissa 17 november 2018 - 18:30

Ik heb ze ook zojuist gemaakt en ze waren heerlijk! Ook de kinderen vonden ze lekker. Heb je een tip over hoe ik ze het beste kan verwarmen zonder dat ze klef worden?

Reply
SmaakMenutie 17 november 2018 - 18:59

Hoi Melissa, wat leuk om te horen en fijn dat ze ook bij de kids in de smaak vielen 🙂 Je kan ze het best gewoon een paar minuutjes in de oven weer verwarmen! Dan blijven ze lekker krokant en worden ze dus niet slap. Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
T van der Veen 13 juli 2019 - 13:01

Kun je de padteitjes ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2019 - 10:20

Ja die kan je invriezen, na het ontdooien kan je ze gewoon weer even opwarmen in de oven. Ongebakken pasteitjes kan je dus niet invriezen. Je moet ze dus wel eerst bakken in de oven. Succes!

Reply
Mira 15 september 2019 - 11:26

Inderdaad heerlijke en makkelijke indische pasteitjes, doet me denken aan vroeger. Ik heb ze nu twee keer gemaakt, de tweede keer een handje doperwtjes toegevoegd ;).

Reply
SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:35

Leuk om te horen dat het herinneringen van vroeger ophaalt 🙂 Doperwtjes worden inderdaad vaker toegevoegd aan pasteitjes, heerlijk!

Reply
1 2 3 8

Reacties