Home Erik's AsiaIndische pasteitjes met kip

Indische pasteitjes met kip

door SmaakMenutie
Indische pasteitjes met kip

Gegarandeerd succes

We maakten al eerder Indische pasteitjes met gehakt, maar dit keer kiezen we voor kip als vulling.

Het leuke is dat de basis vrijwel hetzelfde blijft, maar de smaak toch net even anders is. De zachte kip, samen met knapperige wortel, kruidige specerijen en soe-oen, zorgt voor een iets lichtere variant. Perfect als snack, maar ook heerlijk bij een borrel of wat dacht je van een feestelijk buffet.

Pasteitjes zoals deze zijn in veel Indische families een vertrouwd hapje. Vaak staan ze op tafel bij verjaardagen, feestdagen of gewoon tijdens een gezellige middag met vrienden. Het mooie is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Kip, gehakt, of zelfs alleen groenten. Het kan allemaal.

De smaakmakers

Wat deze Indische pasteitjes met kip zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de kruiden en specerijen die we gebruiken. Kurkuma geeft een warme gele kleur en een lichte ietwat aardse smaak en ketoembar (gemalen korianderzaad) zorgt voor die herkenbare Indische smaak. Samen met ketjap manis en gula djawa (palmsuiker die wat zoetheid toevoegt) ontstaat er een heerlijke vulling die perfect in balans is.

Vulling Indische pasteitjes met kip

Ook de soe-oen mag niet ontbreken. Deze dunne, glasachtige noedels nemen alle smaken op en zorgen voor een zachte bite. En laten we de wortel niet vergeten: die geeft niet alleen kleur, maar ook een lichte zoetigheid en een beetje frisheid. Het resultaat is een vulling die zowel hartig als verfijnd is.

Het geheim van een knapperig pasteitje

De buitenkant van het pasteitje maken we van bladerdeeg. De makkelijke variant. Je kan net natuurlijk ook zelf maken. We drukken er ronde vormen uit met een kommetje en snijden die netjes bij. Natuurlijk kun je ook gewoon driehoekjes of rechthoekjes maken; de vorm is minder belangrijk dan de smaak. Het gaat erom dat de vulling goed verpakt is in een krokant jasje.

Dichtgevouwen Indische pasteitjes op bakplaat

Door de randjes dicht te drukken met een vork, krijg je niet alleen een mooi patroontje, maar weet je ook zeker dat de vulling niet ontsnapt. Bestrijk ze voor het bakken met losgeklopt ei(geel) en na een kwartiertje in de oven ruikt de hele keuken naar verse pasteitjes. Goudbruin, knapperig en onweerstaanbaar.

Lekker vooraf te maken

Nog een groot voordeel van deze pasteitjes: je kunt ze prima een dag van tevoren bereiden. Even opwarmen op 180-200 graden en ze smaken weer alsof ze net uit de oven komen. Handig als je gasten krijgt of een feestje plant.

Pasteitjes met kip

Wij eten ze het liefst met een beetje chilisaus of een lepeltje sambal voor wat extra pit. Serveer je ze aan een groter gezelschap, zet er dan verschillende sausjes bij zodat iedereen zelf kan kiezen. Eén ding is zeker: deze Indische pasteitjes met kip verdwijnen altijd veel sneller van tafel dan je denkt.

Indische pasteitjes met kip

Indische pasteitjes met kip

Personen: 12 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 140 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 50 g soe-oen
  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook fijn en fruit deze een paar minuten op matig vuur in een scheut zonnebloemolie. Voeg 1 tl sambal oelek toe en fruit deze even kort mee.
  • Snijd de kipfilet in (hele) kleine stukjes en voeg deze toe. Bak de kip in enkele minuten gaar terwijl je geregeld roert. Dit gaat vrij snel aangezien het kleine stukjes kip zijn.
  • Rasp ondertussen een halve winterpeen. Doe dit met de grove kant van de rasp zodat je grove slierten krijgt. Voeg toe aan het kipmengsel en roer door elkaar.
  • Voeg nu 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar en 1 verkruimeld kippenbouillon blokje toe en roer goed door het kipmengsel. Voeg tevens 1 el ketjap en 1 el gula djawa toe. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur laag.
  • Week de soe-oen volgens de verpakking enkele minuten in kokend water en spoel af onder ijskoud water. Zorg dat de soe-oen goed uitgelekt is! Ontdooi ondertussen de plakjes bladerdeeg.
  • Voeg de soe-oen toe aan het kipmengsel en roer grondig door elkaar.
  • Ik heb ronde plakjes van de bladerdeeg gemaakt (door de bovenkant van een kommetje in het bladerdeeg te duwen en vervolgen met een mesje rond te snijden), maar elke vorm kan natuurlijk. Vul elk plakje bladerdeeg met 1 flinke el kipmengsel en vouw dicht. Druk de uiteinden met een vork in, zodat het pasteitje goed gesloten is (zie afbeelding hierboven).
  • Klop in een kommetje een eitje los en bestrijk elk dichtgevouwen pasteitje met een beetje ei. Plaats nu ongeveer 15-20 minuten (of tot ze goudbruin zijn) in de voorverwarmde oven.

Indische pasteitjes met kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

44 reacties

Naomi 23 maart 2021 - 19:08

Vandaag gezien en vandaag gemaakt. Gelijk recept verdubbeld wat pasteitjes altijd leuk om uit te delen.. Ze zijn heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2021 - 09:04

Leuk dat je er meteen mee aan de slag bent gegaan Naomi, lekker! Fijn dat ze in de smaak vielen. En ideaal om uit te delen inderdaad 🙂

Reply
Judy 8 augustus 2021 - 19:39

Wederom een succes recept van jullie! 😋

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:10

Leuk om te horen Judy, bedankt voor je berichtje! 🙂

Reply
Miranda 30 januari 2022 - 17:11

Wat een fijn recept, dank jullie wel. Goed te volgen ook, ook door mijn zoontje (van 12) die dit vanmiddag maakte. Het was heerlijk! (We hebbe n alleen wat meer sambal gebruikt dan aangegeven(3 eetlepels)

Reply
Jojanneke 14 februari 2023 - 12:04

Eerder jullie kip variant gemaakt en echt een succes. Vandaag gemaakt met tonijn ipv kip, en wat kleine aanpassingen in het recept. Ook Heerlijk!!

Reply
celine 4 april 2023 - 18:22

Ik wil deze in grote hoeveelheden maken, kan ik ze dan ongebakken invriezen als ik verse bladerdeeg neem?

Reply
SmaakMenutie 5 april 2023 - 11:46

Je moet ze wel eerst afbakken Celine voordat je ze invriest!

Reply
celine 23 augustus 2023 - 09:57

ik wil deze voor iemand maken maar die wilt geen suiker ,kan ik de suiker eruit laten?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2023 - 11:54

Ik zou dan gula djawa gebruiken en anders achterwege laten. Of gebruik een zoetstof!

Reply
1 2 3 4

Reacties