Home Erik's AsiaIndische pasteitjes met kip

Indische pasteitjes met kip

door SmaakMenutie
Indische pasteitjes met kip

Gegarandeerd succes

We maakten al eerder Indische pasteitjes met gehakt, maar dit keer kiezen we voor kip als vulling.

Het leuke is dat de basis vrijwel hetzelfde blijft, maar de smaak toch net even anders is. De zachte kip, samen met knapperige wortel, kruidige specerijen en soe-oen, zorgt voor een iets lichtere variant. Perfect als snack, maar ook heerlijk bij een borrel of wat dacht je van een feestelijk buffet.

Pasteitjes zoals deze zijn in veel Indische families een vertrouwd hapje. Vaak staan ze op tafel bij verjaardagen, feestdagen of gewoon tijdens een gezellige middag met vrienden. Het mooie is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Kip, gehakt, of zelfs alleen groenten. Het kan allemaal.

De smaakmakers

Wat deze Indische pasteitjes met kip zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de kruiden en specerijen die we gebruiken. Kurkuma geeft een warme gele kleur en een lichte ietwat aardse smaak en ketoembar (gemalen korianderzaad) zorgt voor die herkenbare Indische smaak. Samen met ketjap manis en gula djawa (palmsuiker die wat zoetheid toevoegt) ontstaat er een heerlijke vulling die perfect in balans is.

Vulling Indische pasteitjes met kip

Ook de soe-oen mag niet ontbreken. Deze dunne, glasachtige noedels nemen alle smaken op en zorgen voor een zachte bite. En laten we de wortel niet vergeten: die geeft niet alleen kleur, maar ook een lichte zoetigheid en een beetje frisheid. Het resultaat is een vulling die zowel hartig als verfijnd is.

Het geheim van een knapperig pasteitje

De buitenkant van het pasteitje maken we van bladerdeeg. De makkelijke variant. Je kan net natuurlijk ook zelf maken. We drukken er ronde vormen uit met een kommetje en snijden die netjes bij. Natuurlijk kun je ook gewoon driehoekjes of rechthoekjes maken; de vorm is minder belangrijk dan de smaak. Het gaat erom dat de vulling goed verpakt is in een krokant jasje.

Dichtgevouwen Indische pasteitjes op bakplaat

Door de randjes dicht te drukken met een vork, krijg je niet alleen een mooi patroontje, maar weet je ook zeker dat de vulling niet ontsnapt. Bestrijk ze voor het bakken met losgeklopt ei(geel) en na een kwartiertje in de oven ruikt de hele keuken naar verse pasteitjes. Goudbruin, knapperig en onweerstaanbaar.

Lekker vooraf te maken

Nog een groot voordeel van deze pasteitjes: je kunt ze prima een dag van tevoren bereiden. Even opwarmen op 180-200 graden en ze smaken weer alsof ze net uit de oven komen. Handig als je gasten krijgt of een feestje plant.

Pasteitjes met kip

Wij eten ze het liefst met een beetje chilisaus of een lepeltje sambal voor wat extra pit. Serveer je ze aan een groter gezelschap, zet er dan verschillende sausjes bij zodat iedereen zelf kan kiezen. Eén ding is zeker: deze Indische pasteitjes met kip verdwijnen altijd veel sneller van tafel dan je denkt.

Indische pasteitjes met kip

Indische pasteitjes met kip

Personen: 12 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 140 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 50 g soe-oen
  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook fijn en fruit deze een paar minuten op matig vuur in een scheut zonnebloemolie. Voeg 1 tl sambal oelek toe en fruit deze even kort mee.
  • Snijd de kipfilet in (hele) kleine stukjes en voeg deze toe. Bak de kip in enkele minuten gaar terwijl je geregeld roert. Dit gaat vrij snel aangezien het kleine stukjes kip zijn.
  • Rasp ondertussen een halve winterpeen. Doe dit met de grove kant van de rasp zodat je grove slierten krijgt. Voeg toe aan het kipmengsel en roer door elkaar.
  • Voeg nu 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar en 1 verkruimeld kippenbouillon blokje toe en roer goed door het kipmengsel. Voeg tevens 1 el ketjap en 1 el gula djawa toe. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur laag.
  • Week de soe-oen volgens de verpakking enkele minuten in kokend water en spoel af onder ijskoud water. Zorg dat de soe-oen goed uitgelekt is! Ontdooi ondertussen de plakjes bladerdeeg.
  • Voeg de soe-oen toe aan het kipmengsel en roer grondig door elkaar.
  • Ik heb ronde plakjes van de bladerdeeg gemaakt (door de bovenkant van een kommetje in het bladerdeeg te duwen en vervolgen met een mesje rond te snijden), maar elke vorm kan natuurlijk. Vul elk plakje bladerdeeg met 1 flinke el kipmengsel en vouw dicht. Druk de uiteinden met een vork in, zodat het pasteitje goed gesloten is (zie afbeelding hierboven).
  • Klop in een kommetje een eitje los en bestrijk elk dichtgevouwen pasteitje met een beetje ei. Plaats nu ongeveer 15-20 minuten (of tot ze goudbruin zijn) in de voorverwarmde oven.

Indische pasteitjes met kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

44 reacties

Gerda Damwijk 8 november 2018 - 10:12

Vrijdag 9 november ga ik Indische kippastei maken .

Reply
SmaakMenutie 8 november 2018 - 12:01

Mmm lekker Gerda! Veel kook- en eetplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Yorine 9 november 2018 - 07:04

Proberen

Reply
Desiree Pirovano 17 juni 2024 - 18:54

Vandaag de Indische pasteitjes gemaakt, veel te veel voor mij alleen, dus nog wat naar de buurtjes gebracht. Het was een succes!!
Een heerlijk en makkelijk recept, waar je zeker mee scoort!! Dank je wel!

Reply
Juli 12 januari 2019 - 14:29

Vanmiddag ga ik jullie recept van de Indische pasteitjes gebruiken om ze te maken. \
Als ik de bijbehorende foto zie krijg ik al trek!!

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2019 - 12:58

Mmm wat lekker! Vielen ze in de smaak? 😀

Reply
Caroline 13 november 2020 - 18:11

Hoii morgen ga ik de indische pasteitjes maken???? ben benieuwd! Groetjes Caroline uit maastricht.

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:22

Lekker Caroline! Geniet ervan 🙂

Reply
ingrid schijff 26 januari 2019 - 10:41

Ik wil de pasteitjes vandaag (zaterdag) maken. Kan ik ze dan morgen afbakken?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2019 - 16:04

Hoi Ingrid, je kan ze het beste vandaag bakken en morgen 5 minuutjes in de oven opwarmen. Dan smaken ze nog uitstekend! Veel plezier 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Henny Groeneweg 25 augustus 2019 - 19:23

Vandaag je pasteitjes gemaakt. Ze waren op voordat ik er erg in had. Echt erg lekker.

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2019 - 08:41

Haha dat is goed om te horen, bedankt voor het compliment! 🙂

Reply
1 2 3 4

Reacties