‘Typisch’ familiegerecht
Ja, je leest het goed: Indische macaroni. Een bijzonder gerecht dat op het eerste gezicht misschien wat vreemd lijkt. Want wist je dat de macaroni zoals wij die in Nederland kennen helemaal niet zo Italiaans is als we denken?
“Het is echt zo’n typisch familiegerecht dat elke Indische familie anders maakt”
In Italië is ‘maccheroni’ namelijk iets heel anders en is de elleboogvormige pasta die wij gebruiken daar nauwelijks te vinden. Toch is deze pastasoort een vast onderdeel van de Indische keuken geworden, dankzij de Indische Nederlanders (waaronder mijn grootouders) die in de jaren ’50 culinaire invloeden uit verschillende culturen samenbrachten.
Indische twist
Indische macaroni is een typisch familierecept dat in vrijwel elke Indische familie anders wordt bereid. Waar de een kiest voor hamblokjes, gebruikt de ander gehakt of kip. Wat dit gerecht voor mij zo bijzonder maakt is de combinatie van allerlei smaken. Wij maken het met fijngesneden augurk, paprika en stemgember (te koop bij de supermarkt). Deze ingrediënten worden kort gebakken waarna we er ongeveer zes flinke eetlepels ketchup en één tot twee theelepels sambal oelek aan toevoegen voor een lekkere zoetzure en mild pittige smaak. De subtiele smaak van een stukje gember gaat je zeker weten verrassen!
Gegratineerd laagje
Ondertussen maken we de macaroni en vervolgens wordt dit gemengd met de rest van het geheel. Om het gerecht extra smeuïg te maken voegen we een flinke hand (Hollandse) geraspte kaas toe en roeren we drie losgeklopte eieren erdoor, zodat alles goed gebonden wordt. Dit alles doen we in een grote ovenschaal, bestrooien we met paneermeel en nog wat extra kaas, en gaat dan de oven in voor 30 tot 40 minuten. Het resultaat? Een súper lekkere gegratineerde ovenschotel. Serveer het met frisse komkommer of atjar en natuurlijk een flinke klodder ketchup of chilisaus.
Nostalgie op je bord
Voor mij is deze ovenschotel echt een herinnering aan vroeger. Als we op vakantie gingen naar Italië of Spanje maakte mijn moeder (en heel vroeger mijn oma) deze Indische macaroni en aten we het onderweg op – soms nog een beetje warm (dan waren we de grens amper oven) maar vaak ook gewoon koud, met een flinke lepel ketchup of chilisaus. Het is een gerecht dat bij mij nostalgie oproept. Het laat bovendien zien hoe keukens over de hele wereld elkaar beïnvloeden en verrijken. Probeer het zelf maar eens, geef er gewoon je eigen draai aan en maak er je eigen herinneringen mee.
51 reacties
Het was heerlijk. Heb alleen de hamblokjes vervangen door gebakken tempeblokjes. Hierdoor is het een vegetarisch geworden en de smaak is er niet minder om
Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Mike! En wat een leuk idee die tempehblokjes. Thanks voor de tip!
Vandaag op het programma. Vulling net even geproefd. Heerlijk.
Lekker Liesbeth, geniet ervan!
Word de macaroni niet te gaar na eerst gaar te zijn gekookt en dan nog 40 min door pruttelen in de oven??
Nee wordt zeker niet te gaar 🙂
Heerlijk ik heb spekreepjes ipv hamblokjes gebruikt ook heel erg lekker
Er is gesmuld😋🥳
Wat een fantastische foto, die tweede, mooi geïllustreerde weergave van de volgorde van stap 7….eerst paneermeel en dan de kaas….work in progress 🙂
Thanks voor het compliment Marcel, leuk om te horen! 🙂
Was geweldig gisteren gemaakt alleen de ham vervangen voor schnitzels ongepaneerd en in hapklare brokken gesneden en voor nog wat meer pit er in curry vlokken erdoor is weer een top recept en voor herhaling vatbaar
Wat een bijzondere combinatie Cor, lijkt ons erg lekker! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Hallo,
Mij vriend is Indonesisch en maakt dit ook regelmatig, wel met iets andere ingredienten hij heeft het natuurlijk van zijn moeder. ik dacht dat het een familierecept was. Ik zal deze variant snel eens voor hem maken.
Leuk Kiki, we zijn benieuwd wat hij van deze variant vindt!
Gisteren was de kookdag van mijn dochter en we hebben dit gemaakt. Het was echt onwijs lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
Leuk om te horen Bianca! Fijn dat het recept bij jullie in de smaak viel 🙂
Dit gekookt en ik moet zeggen….jullie hebben niet overdreven……..we hebben gesmuld!! Dit familierecept verdwijnt niet uit mijn familie……..het was héérlijk!
Haha zo mogen we het horen Jet, leuk!!
Ik wil graag het recept maken, maar onze meiden lusten echt geen augurken. Waar zou ik dit door kunnen vervangen?
Augurk kan je best achterwege laten hoor Esther als ze het niet lusten 🙂
Gelukkig haha want daar hou ik ook niet van… ziet er lekker uit. Ik ga het eens op de lijst zetten om te maken.
Maar eerst jullie Boboti komende week. Kreeg het recept van een twitter vriend.
Lekker Gert-Jan, we hopen dat het in de smaak zal vallen 🙂 Geniet van de bobotie!
Dit staat vandaag op de planning.Jongste zoon komt eten en ben benieuwd hoe het bevalt.Al verschillende recepten gemaakt van jullie.Allemaal ? lekker.
Lekker mannen.Vleugje gember was ook lekker . Top !!!!!
Wat kun je nog meer met stemgember doen???
Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Annie, dat horen we graag! 🙂 Wij gebruiken stem-gember alleen voor dit gerecht, maar je kan het gerust ook een beetje toevoegen in gerechten waar gember in moet. Ook wordt het wel gebruikt voor Indische koekjes.
Ik heb het recept gelezen en vind het een Hollandse macaroni schotel met exotische tinten. De Indische invloed vind ik lastig terug te vinden, behalve dat het in de oelek en titel zit. Ik ga mijn eigen variant maken met toevoeging van ketoembar, djinten, santen en ketjap manis ipv ketchup/chilisaus.
Hoi Boudewijn, geef er vooral je eigen draai aan! Dit is hoe wij hem vroeger thuis maakten 🙂 We zijn benieuwd! Geniet ervan
Onze dochter vindt gewone macaroni niet zo heel lekker. Verscheidene versies geprobeerd.
Dit recept vind ze echt geweldig! (en wij ook). Top!
Een groter compliment kunnen we niet krijgen Willem, dankjewel! Fijn dat ons recept bij iedereen in de smaak viel 🙂
Super lekker !!! Zoonlief had er ketchup bij en ik natuurlijk sambal
Lekker Heleen! Fijn het bij jullie beiden in de smaak viel 🙂
Kun je de gember weg laten of vervangen ?
Je kan het weglaten als je het echt niet lekker vindt Marga, echter is het wel een subtiele smaakmaker!
Gisteren voor het eerst gemaakt, heerlijk! Net even geproefd hoe hij koud smaakt voor vanavond, en dat is misschien wel nog lekkerder.
Leuk om te horen Suzanne! Koud is-ie ook heerlijk, vooral met warm weer 🙂
Voor 100% gelukt, zeer smakelijk.
Fijn Rianne! Dat horen we graag 🙂
Welk formaat ovenschaal gebruiken jullie bij dit gerecht? Deze schaal zie ik overigens terug bij diverse andere gerechten/recepten, vandaar .
Gr, Jelle.
Hoi Jelle, wij gebruiken hiervoor (en inderdaad ook andere recepten) een ovenschaal van ongeveer 23 cm!
Vraagje, hoeveel gram augurken is gewenst te gebruiken voor dit gerecht? ‘Een half potje’ is wat subjectief aangezien er verschillende maten potjes te koop zijn. Alvast bedankt!
Wij gebruiken altijd potjes augurken van 235ml, dus daar de helft ongeveer van!
Vandaag de macaroni gemaakt. Het smaakte heerlijk dit is een blijvertje
Heb het recept alleen aangepast. Heb glutenvrije macaroni en paneermeel gebruikt en vegan ham.. niet omdat ik geen vlees eet maar een tolerantie voor varkensvlees. Wil het ook nog een keer proberen met kip.
Ik heb het gisteren gemaakt
Het was echt Super lekker maar ik heb ipv hamblokjes kipfiletreepjes gebruikt want ik ben geen fan van hamblokjes
Maar ik ga het zeker vaker maken
Dit is tė lekker🥰
2 borden gegeten, mijn man ook, die echt niet van pasta houdt!
Mijn vriend lust geen gesmolten kaas, wat kan ik hiervoor in de plaats gebruiken?
Oei, kaas is wel een essentieel ingrediënt. Het wordt er ook doorheen gemengd en zorgt voor binding, zou dus niet weten waar je het door kan vervangen!
Edelgistvlokken, smaakt een beetje naar kaas en noten
Ik zag de titel en dacht dat is een eeuwigheid geleden dat ik Indische macaroni op heb dat ga ik weer eens maken. Zo gezegd zo gedaan vandaag gemaakt, het is niet onsmakelijk maar ik ga toch het recept van mijn moeder zoeken want zoals zij het maakte was toch het lekkerst. Zoals al gezegd werd, elke familie maakt het anders, en waarschijnlijk maakt je eigen moeder en/of oma het het allerlekkerst.
Zojuist gegeten. Lekker. Voor ons mag er iets minder gember in maar dat is een kwestie van smaak.
Ik vond de smaak wel lekker, maar vond het geheel een beetje droog. Dan maar zonder paneermeel?
Dat herkennen wij niet, dus lastig te zeggen! Wellicht wat extra ketchup (maakt het wat smeuïger) en wat minder paneermeel (hoewel dat voor een krokant korstje zorgt).