Home Erik's Asia Indische kip met rijst en groenten

Indische kip met rijst en groenten

makkelijk en snel eenpansgerecht

door SmaakMenutie
Indische kip met rijst en groenten

Makkelijk, snel én lekker!

Zin in een smaakvol Indisch gerecht met kip, rijst en groenten, maar geen zin om uren in de keuken te staan? Dan is dit eenpansgerecht precies wat je zoekt! Met minimale moeite en slechts één pan tover je een heerlijke, geurige maaltijd op tafel. Dit recept is ideaal voor drukke dagen en zorgt voor minder afwas. Makkelijk, snel én lekker!

Eenpansgerecht

Eenpansgerechten zijn perfect voor wie houdt van simpel en efficiënt. Je hebt minder pannen nodig, dus minder afwas, en de smaken trekken heerlijk in elkaar. Wist je dat bovendien de voedingsstoffen beter behouden blijven? Dit komt omdat alles samen wordt bereid. Deze Indische kip met rijst en groenten is de perfecte combi van gemak en authenticiteit.

Smaken en geuren

Dit gerecht barst van de smaken en geuren die zo typerend zijn voor de Indische keuken. Malse kip, gemarineerd in ketjap en specerijen zoals laos, gember, cayenne en paprikapoeder, vormt de basis. De rijst neemt alle heerlijke smaken op, terwijl de groenten – denk aan paprika, prei en rode peper – zorgen voor een frisse en voedzame toevoeging.

Recept Indische kip met rijst

Hoe maak je het?

Het mooie aan dit recept is dat alles in één pan wordt bereid. Begin met het marineren van de kip en bak vervolgens zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Voeg vervolgens de groenten en de specerijen ketoembar en djahé toe en bak deze kort mee om de smaken goed vrij te laten komen. Daarna gaan de rijst en bouillon erbij, zodat de rijst de kruiden opneemt en heerlijk smeuïg wordt. Na een klein halfuur pruttelen is je geurige, smaakvolle maaltijd klaar om te serveren!

Indische kippendijen

Perfect voor een doordeweekse avond

Dit Indische eenpansgerecht is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een feestje om te eten. Perfect voor een doordeweekse avond, een snelle maaltijd met vrienden of gewoon als je zin hebt in comfort food zonder al te veel inspanning. Check de video hieronder en ontdek hoe eenvoudig dit gerecht te bereiden is. Abonneer je nu trouwens ook op ons YouTube kanaal, daar hebben we nog veel meer video’s van makkelijke en overheerlijke recepten. Eet smakelijk!

Indische kip met rijst en groenten

Indische kip met rijst en groenten

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 178 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 200 g witte rijst
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 citroen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl djahé
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Meng in een ruime kom 1 tl zout, 1 tl djahé, 1 tl cayennepeper, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gemalen laos, 1 tl paprikapoeder, 2 el zonnebloemolie, 2 el ketjap manis en het sap van een 1/2 citroen tot een stevige marinade.
  • Meng 400 g kipdijfilet door de marinade en zet even weg. Snijd ondertussen 2 sjalotten, 1 rode peper en 2 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 1 rode paprika in blokjes en 1 prei in halve ringen.
  • Verwarm een klein scheutje zonnebloemolie in een stevige (braad)pan en bak de kip met marinade in enkele minuten bruin.  De kip hoeft niet gaar te zijn maar alleen aangebakken. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Fruit de knoflook, rode peper en sjalot kort aan en voeg vervolgens de gesneden prei en paprika toe. Bak al omscheppend even mee en voeg vervolgens 1 tl ketoembar en 1 tl djahé toe. Meng door elkaar.
  • Voeg 500 ml water toe met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje. Voeg nu ook circa 200 g witte rijst toe en breng het geheel al roerende aan de kook.
  • Plaats de kip bovenop het gerecht en laat het geheel zo'n 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Zet na 15 minuten het vuur uit en laat nog 15 minuten met deksel op de pan staan of totdat het vocht verdampt is.
  • That's it! Serveer met frisse komkommer of atjar, gebakken uitjes en eventueel wat lente-ui en sambal of chilisaus.

Indische kip met rijst en groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

59 reacties

Will Hense 23 juli 2021 - 19:05

goedenavond, wederom een heerlijk recept . Ik heb een vraagje .
Kan dit recept ook met pandanrijst ?

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:23

Leuk om te horen Will! En ik denk dat het ook met pandanrijst kan hoor 🙂

Reply
Yvonne 23 juli 2021 - 13:32

Ik ben op zoek naar een goede pan voor eenpansgerechten zoals in het filmpje. Kunnen jullie er een adviseren om te kopen voor een heel gezin? Ik zie door de bomen het bos niet meer 🙁 Daarna ga ik dit recept direct uitproberen!

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:21

Klopt Yvonne wat Henny zegt. De pan in de video is van Creuset. Op de afbeeldingen gebruiken we een BK braadpan (gietijzer) van de Bourgogne lijn. Daar zijn we ook erg over te spreken 🙂

Reply
Henny 21 juli 2021 - 16:44

MMMMMMMMMMMMMMMMMMM, weer een waanzinnig lekker recept, het komend weekend maken.
Weer bedankt voor het delen.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2021 - 12:44

Leuk Henny, geniet ervan! 🙂

Reply
Ineke 13 juli 2021 - 08:00

Ik ga een dubbel portie vanavond maken. Gebruik ik dan een liter water erbij of zal dat wat veel zijn

Reply
SmaakMenutie 13 juli 2021 - 11:28

Lekker Ineke! Lastig om te zeggen maar wellicht iets minder. Zou het een beetje aftasten dat het niet te nat wordt. En anders wat langer laten stomen. Succes en geniet ervan! 🙂

Reply
Joep 21 juli 2021 - 12:10

Hey Ineke,

Hoe is het uiteindelijk gegaan? Ik heb hetzelfde namelijk en ga ook voor een dubbele portie.

Reply
Nikky 16 maart 2022 - 21:42

Ik heb voor de dubbele portie de snelkookrijst met 900ml water gebruikt en daarna volgens het recept 15min laten stomen, was heerlijk in combinatie met de atjar ketimoen en cassave kroepoek 🙂

Reply
Nikky 16 maart 2022 - 21:46

Ik heb een dubbele portie gemaakt, hiervoor 400gram snelkookrijst met 900ml water gebruikt en na het bereiden echt 15min laten staan met de deksel op de pan (zoals het recept ook aangeeft). Dit was een heerlijk gerecht in combinatie met de atjar ketimoen en cassave kroepoek 🙂

Reply
Evelien 29 januari 2023 - 11:45

Staat voor vanavond weer op het menu zo lekker

Reply
Judith 15 mei 2021 - 12:16

ik ga dit gerecht maken vanavond ik neem aan dat het 200 gram ongekookte rijst is

Reply
SmaakMenutie 15 mei 2021 - 13:38

Yes, de rijst kookt in het vocht. Geniet ervan!

Reply
1 2 3 4 7