Home Erik's Asia Indische kip met rijst en groenten

Indische kip met rijst en groenten

makkelijk en snel eenpansgerecht

door SmaakMenutie
Indische kip met rijst en groenten

Makkelijk, snel én lekker!

Zin in een smaakvol Indisch gerecht met kip, rijst en groenten, maar geen zin om uren in de keuken te staan? Dan is dit eenpansgerecht precies wat je zoekt! Met minimale moeite en slechts één pan tover je een heerlijke, geurige maaltijd op tafel. Dit recept is ideaal voor drukke dagen en zorgt voor minder afwas. Makkelijk, snel én lekker!

Eenpansgerecht

Eenpansgerechten zijn perfect voor wie houdt van simpel en efficiënt. Je hebt minder pannen nodig, dus minder afwas, en de smaken trekken heerlijk in elkaar. Wist je dat bovendien de voedingsstoffen beter behouden blijven? Dit komt omdat alles samen wordt bereid. Deze Indische kip met rijst en groenten is de perfecte combi van gemak en authenticiteit.

Smaken en geuren

Dit gerecht barst van de smaken en geuren die zo typerend zijn voor de Indische keuken. Malse kip, gemarineerd in ketjap en specerijen zoals laos, gember, cayenne en paprikapoeder, vormt de basis. De rijst neemt alle heerlijke smaken op, terwijl de groenten – denk aan paprika, prei en rode peper – zorgen voor een frisse en voedzame toevoeging.

Recept Indische kip met rijst

Hoe maak je het?

Het mooie aan dit recept is dat alles in één pan wordt bereid. Begin met het marineren van de kip en bak vervolgens zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Voeg vervolgens de groenten en de specerijen ketoembar en djahé toe en bak deze kort mee om de smaken goed vrij te laten komen. Daarna gaan de rijst en bouillon erbij, zodat de rijst de kruiden opneemt en heerlijk smeuïg wordt. Na een klein halfuur pruttelen is je geurige, smaakvolle maaltijd klaar om te serveren!

Indische kippendijen

Perfect voor een doordeweekse avond

Dit Indische eenpansgerecht is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een feestje om te eten. Perfect voor een doordeweekse avond, een snelle maaltijd met vrienden of gewoon als je zin hebt in comfort food zonder al te veel inspanning. Check de video hieronder en ontdek hoe eenvoudig dit gerecht te bereiden is. Abonneer je nu trouwens ook op ons YouTube kanaal, daar hebben we nog veel meer video’s van makkelijke en overheerlijke recepten. Eet smakelijk!

Indische kip met rijst en groenten

Indische kip met rijst en groenten

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 178 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 200 g witte rijst
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 citroen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl djahé
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Meng in een ruime kom 1 tl zout, 1 tl djahé, 1 tl cayennepeper, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gemalen laos, 1 tl paprikapoeder, 2 el zonnebloemolie, 2 el ketjap manis en het sap van een 1/2 citroen tot een stevige marinade.
  • Meng 400 g kipdijfilet door de marinade en zet even weg. Snijd ondertussen 2 sjalotten, 1 rode peper en 2 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 1 rode paprika in blokjes en 1 prei in halve ringen.
  • Verwarm een klein scheutje zonnebloemolie in een stevige (braad)pan en bak de kip met marinade in enkele minuten bruin.  De kip hoeft niet gaar te zijn maar alleen aangebakken. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Fruit de knoflook, rode peper en sjalot kort aan en voeg vervolgens de gesneden prei en paprika toe. Bak al omscheppend even mee en voeg vervolgens 1 tl ketoembar en 1 tl djahé toe. Meng door elkaar.
  • Voeg 500 ml water toe met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje. Voeg nu ook circa 200 g witte rijst toe en breng het geheel al roerende aan de kook.
  • Plaats de kip bovenop het gerecht en laat het geheel zo'n 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Zet na 15 minuten het vuur uit en laat nog 15 minuten met deksel op de pan staan of totdat het vocht verdampt is.
  • That's it! Serveer met frisse komkommer of atjar, gebakken uitjes en eventueel wat lente-ui en sambal of chilisaus.

Indische kip met rijst en groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

59 reacties

Wing-Yee 8 september 2020 - 19:38

Vanavond dit recept gemaakt, en het smaakte heerlijk en iedereen (4 personen) vond het erg lekker !
Deze eenpansgerecht ga ik vaker maken. Bedankt voor dit heerlijke recept.

Reply
SmaakMenutie 9 september 2020 - 09:11

Leuk om te horen Wing-Yee! Fijn dat de Indische kip bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Ingrid Schröder 2 maart 2020 - 18:46

Helemaal gelukt ! Superlekker , dankjewel voor het recept , groetjes , Ingrid

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2020 - 11:33

Fijn dat het is gelukt en dat het in de smaak viel Ingrid! 🙂

Reply
Bep 27 februari 2020 - 18:03

Hallo heren, de smaak van dit gerecht is echt heerlijk. Alleen was de rijst wat droog en wat hard. Welke rijst gebruiken jullie ik had zilvervlies extra vezels, en hoe krijg ik de rijst lekker zacht?

Reply
SmaakMenutie 29 februari 2020 - 15:37

Hi Bep, leuk om te horen! Wij gebruiken zelf altijd snelkookrijst, maar het soort zou niet veel uit moeten maken. We zouden als we jou waren de rijst een volgende keer wat langer koken en wellicht met wat meer water. Succes!

Reply
Salman 17 augustus 2021 - 19:12

Je moet basmati rijst halen
En deze even een half uurtje laten weken in water na het wassen

Beste van merk mohamuud

Reply
Rina 17 juni 2019 - 18:54

Dit was ook weer den makkelijk en heerlijk gerecht. Heeft goed gesmaakt

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2019 - 12:39

Heel leuk om te horen, fijn dat het in de smaak viel!

Reply
Wouter Schaap 15 februari 2018 - 19:38

Heren, de rode peper komt niet meer in het recept voor (helaas)… ? en hoe moet het vocht verdampen al het deksel nog op de pan zit? ?? Het gerecht was overigens heerlijk ?

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2018 - 20:18

Ha Wouter, thanks voor je oplettendheid, we hebben het pepertje toegevoegd ;). Het vocht verdampt wel hoor. Moet wel zeggen dat het verschilt per pan. Maar anders deksel op een kiertje of deksel eraf en op laag vuur laten verdampen. Maar het is gelukt lees ik. Fijn dat het lekker was 😀

Reply
E.J. 11 februari 2023 - 18:23

Geweldig,heerlijk.Door jullie leer ik goed koken en bakken.Groetjes Elske.

Reply
1 2 3 7