Home Erik's Asia Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

lekker voor bij de borrel!

door SmaakMenutie
Indische gehaktballetjes

Snackballetjes

Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger altijd thuis als er iemand jarig was. Ze waren een vast onderdeel van de feestelijke snacks die op de borrelplank lagen. Ze zijn namelijk de ideale ‘snackballetjes’: klein, smaakvol en perfect voor een borrel of een feestje. Het fijne is dat ze altijd in de smaak vallen, bij jong en oud. Ik kan me nog goed herinneren dat we met z’n allen urenlang aan het draaien waren in de keuken. Het lijkt een eenvoudige taak, maar met 2-3 kilo gehakt ben je wel even zoet. Nu maken we ze vaak met maar 300 gram gehakt, maar vroeger waren het hoeveelheden waar je een heel leger mee kon voeden!

Indische gehaktballen

De grootste uitdaging was altijd het draaien van de balletjes. Met zo’n grote hoeveelheid gehakt ging het niet zomaar even snel. Iedereen was aan de slag, zodat we sneller klaar waren, maar het resultaat was het altijd waard. De balletjes moesten klein zijn – ongeveer 10 gram per stuk, vergelijkbaar met een soepballetje. Dit maakte het werk wel intensief, want je kunt je voorstellen dat het draaien van tientallen of zelfs honderden kleine balletjes best tijdrovend is. Met de kleinere portie die we tegenwoordig gebruiken, maak je ongeveer 30 balletjes. Dat is genoeg voor een gezellige borrel met 4 tot 5 personen.

Indische gehaktballetjes maken

Een lekkere toevoeging aan de borrelplank

Vandaag de dag gebruik ik vaak 300 gram gehakt als ik deze gehaktballetjes maak. Het is precies genoeg voor een borrelplank met een aantal vrienden of familieleden. De balletjes zijn een heerlijke aanvulling op andere snacks zoals kaas, olijven of een stukje stokbrood. Het fijne van deze gehaktballetjes is dat ze ook prima koud gegeten kunnen worden, wat ze extra geschikt maakt voor een borrel. Het is een smakelijke traktatie die eenvoudig te bereiden is, maar met een beetje nostalgie.

Indische gehaktballetjes recept

Warm gevoel

Het geheim van deze gehaktballetjes ligt in de eenvoud. Het is geen ingewikkeld gerecht met talloze ingrediënten, maar juist dat maakt ze zo bijzonder. De combinatie van gehakt, wat kruiden en een beetje geduld zorgt voor een smaak die iedereen kan waarderen. Dit simpele recept zorgt voor een warm gevoel van thuis, elke keer als je ze maakt. Of je nu een verjaardag viert of gewoon gezellig een borrel hebt, deze gehaktballetjes mogen niet ontbreken op de plank!

Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 270 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 ei
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el paneermeel
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl djintan
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 tenen knoflook en 2 (kleine) sjalotten ragfijn. Heb je een keukenmachine: gebruik deze dan voor een optimaal fijn resultaat. Als de stukjes sjalot te groot zijn dan vallen de ballen namelijk uit elkaar.
  • Gebruik een grote mengkom en voeg de gesnipperde knoflook en sjalot toe aan 300 g rundergehakt.
  • Voeg hier aan toe: 1 kleine tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 kleine tl ketoembar, 1 tl sambal oelek, 1 ei, 2 el ketjap manis en 3 à 4 el paneermeel.
  • Meng het geheel goed door elkaar en draai er mooie balletjes van (net wat groter dan een soepballetje, maar kleiner dan een bitterbal).
  • Neem een pan met dikke bodem en bak de balletjes op laag/middelhoog vuur in een scheutje zonnebloemolie een minuut of 10-15 tot ze stevig zijn.
  • Draai het vuur laag en voeg nog een flinke scheut (3 el) ketjap manis toe. Deksel op de pan, af en toe roeren en nog even laten sudderen in de ketjap. Voeg gerust meer ketjap toe. Laat ze nog minimaal 5 minuten rustig sudderen.

Indische balletjes

TIP

De balletjes zijn zowel koud als warm heerlijk!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

44 reacties

L.Hogervorst 17 oktober 2020 - 16:05

Ik had mager rundergehakt. Misschien is half om of gewoon rundergehakt beter ?

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2020 - 13:20

Je geeft precies het antwoord! 😉 Zout is in principe niet nodig met de kruiden die we gebruiken, maar voeg gerust toe!

Reply
L.Hogervorst 17 oktober 2020 - 16:01

Lastig om ze mooi rond te krijgen om ze goed te kunnen bakken . Vind ze wel wat flauw ! Zit ook helemaal geen zout in. ! Bij het bakken misschien een uitje erbij ? Vond ze ook wat droog. Misschien is ketjap asin of ketjap medjah een mogelijk ?

Reply
Laura 7 juni 2020 - 09:11

Ik heb ze ook gemaakt en wat zijn ze lekker! We hebben het gegeten met verse sperziboontjes met seroendeng topping en basmati rijst het is een blijvertje ?

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:50

Mmm klinkt als een heerlijke combinatie Laura! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen 🙂

Reply
Linda 23 mei 2020 - 14:08

Zoo lekker ? Had ze alvast gemaakt voor het avondeten (met boontjes en rijst) maar zijn al op! Man en kids vinden ze heerlijk! Nu nog een lading aan het maken.

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2020 - 12:14

Haha zo mogen we het horen Linda! Fijn dat ze bij iedereen in de smaak vielen. Leuk!! 🙂

Reply
Mike 22 mei 2020 - 18:29

Vandaag gemaakt. Heerlijk!! Ik heb voor het opdienen de balletjes uit de pan gehaald en het “nat nog wat natter gemaakt met wat ketjap manis, kokosmelk en een schepje bruine suiker. Even indikken en dan met rijst en sperzieboontjes. Ik heb ook nog jullie saté saus erbij gemaakt, of mag het dan geen saté saus heten??
https://smaakmenutie.nl/zelf-satesaus-maken/

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2020 - 10:00

Heerlijk Mike, goed dat je ze nog wat ‘natter’ had gemaakt voor het opdienen. Dan zijn ze het allerlekkerst. Goed combi ook met de sperzieboontjes, rijst en satésaus (haha uiteraard mag het zo heten 🙂 )

Reply
1 2 3 4 5