Snackballetjes
Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger altijd thuis als er iemand jarig was. Ze waren een vast onderdeel van de feestelijke snacks die op de borrelplank lagen. Ze zijn namelijk de ideale ‘snackballetjes’: klein, smaakvol en perfect voor een borrel of een feestje. Het fijne is dat ze altijd in de smaak vallen, bij jong en oud. Ik kan me nog goed herinneren dat we met z’n allen urenlang aan het draaien waren in de keuken. Het lijkt een eenvoudige taak, maar met 2-3 kilo gehakt ben je wel even zoet. Nu maken we ze vaak met maar 300 gram gehakt, maar vroeger waren het hoeveelheden waar je een heel leger mee kon voeden!
De grootste uitdaging was altijd het draaien van de balletjes. Met zo’n grote hoeveelheid gehakt ging het niet zomaar even snel. Iedereen was aan de slag, zodat we sneller klaar waren, maar het resultaat was het altijd waard. De balletjes moesten klein zijn – ongeveer 10 gram per stuk, vergelijkbaar met een soepballetje. Dit maakte het werk wel intensief, want je kunt je voorstellen dat het draaien van tientallen of zelfs honderden kleine balletjes best tijdrovend is. Met de kleinere portie die we tegenwoordig gebruiken, maak je ongeveer 30 balletjes. Dat is genoeg voor een gezellige borrel met 4 tot 5 personen.
Een lekkere toevoeging aan de borrelplank
Vandaag de dag gebruik ik vaak 300 gram gehakt als ik deze gehaktballetjes maak. Het is precies genoeg voor een borrelplank met een aantal vrienden of familieleden. De balletjes zijn een heerlijke aanvulling op andere snacks zoals kaas, olijven of een stukje stokbrood. Het fijne van deze gehaktballetjes is dat ze ook prima koud gegeten kunnen worden, wat ze extra geschikt maakt voor een borrel. Het is een smakelijke traktatie die eenvoudig te bereiden is, maar met een beetje nostalgie.
Warm gevoel
Het geheim van deze gehaktballetjes ligt in de eenvoud. Het is geen ingewikkeld gerecht met talloze ingrediënten, maar juist dat maakt ze zo bijzonder. De combinatie van gehakt, wat kruiden en een beetje geduld zorgt voor een smaak die iedereen kan waarderen. Dit simpele recept zorgt voor een warm gevoel van thuis, elke keer als je ze maakt. Of je nu een verjaardag viert of gewoon gezellig een borrel hebt, deze gehaktballetjes mogen niet ontbreken op de plank!
44 reacties
Wat een heerlijk recept weer. Ik heb de ballen ietsje groter gemaakt en geserveerd met rijst en sperziebonen..
Groetjes, Patty
Hi Patty, wat lekker om ze te eten met rijst en sperzieboontjes! En leuk om te horen 😀 Groetjes, Erik- SmaakMenutie
Heerlijk!
Vanochtend deze balletjes gemaakt. Heerlijk. Hoop wel dat er nog wat over is voordat we ‘s avonds gaan eten. Eet ze net als Patty met rijst en een groente.
Haha dat is goed om te horen! Lekker de combi met rijst en groente 🙂
Ga het zeker maken. Wanneer ik een kilo gehakt wil gebruiken, is het dan simpel alle ingrediënten x 3?
Leuk Bart! Nee hoor, niet alles verdrievoudigen. Bij een kilo gehakt zou ik onderstaande aanhouden:
1 kilo rundergehakt
4 tenen knoflook
3-4 kleine sjalotten
2 eieren
7-8 el ketjap manis
6 el paneermeel (of meer, even aanvoelen of het gehakt stevig is)
2 tl sambal
2 tl djintan (komijnzaad)
2 tl ketoembar
2 tl laos
Hoi,
Ik ben dit net even aan het doorlezen om een keer te maken. Het viel me op dat bij verdubbeling van het gehakt, naar 1 kilo, bijna alles aangepast wordt naar boven behalve de ketjap gaat van 5 naar 3 eetlepels. Gewoon een verwonderpuntje 🙂
Scherp, foutje! Heb het direct aangepast 🙂
Ik heb 1500 gram gemaakt en gewoon 5×3 alles gedaan. Mijn familie (leken wel de wilde wolven) alles op . Een succes.
Ik voeg er nog een zakje Nasi kruiden toe, heerlijk
Ook lekker Lydia!
Ik presenteer de balletjes met satésaus als afsluiting van een verjaardags visite op een bordje.
Iedereen vindt ze heerlijk.
Mmm lekker Hetty! En van harte gefeliciteerd nog 🙂
Vandaag gemaakt. Heerlijk!! Ik heb voor het opdienen de balletjes uit de pan gehaald en het “nat nog wat natter gemaakt met wat ketjap manis, kokosmelk en een schepje bruine suiker. Even indikken en dan met rijst en sperzieboontjes. Ik heb ook nog jullie saté saus erbij gemaakt, of mag het dan geen saté saus heten??
https://smaakmenutie.nl/zelf-satesaus-maken/
Heerlijk Mike, goed dat je ze nog wat ‘natter’ had gemaakt voor het opdienen. Dan zijn ze het allerlekkerst. Goed combi ook met de sperzieboontjes, rijst en satésaus (haha uiteraard mag het zo heten 🙂 )
Zoo lekker ? Had ze alvast gemaakt voor het avondeten (met boontjes en rijst) maar zijn al op! Man en kids vinden ze heerlijk! Nu nog een lading aan het maken.
Haha zo mogen we het horen Linda! Fijn dat ze bij iedereen in de smaak vielen. Leuk!! 🙂
Ik heb ze ook gemaakt en wat zijn ze lekker! We hebben het gegeten met verse sperziboontjes met seroendeng topping en basmati rijst het is een blijvertje ?
Mmm klinkt als een heerlijke combinatie Laura! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen 🙂
Lastig om ze mooi rond te krijgen om ze goed te kunnen bakken . Vind ze wel wat flauw ! Zit ook helemaal geen zout in. ! Bij het bakken misschien een uitje erbij ? Vond ze ook wat droog. Misschien is ketjap asin of ketjap medjah een mogelijk ?
Ik had mager rundergehakt. Misschien is half om of gewoon rundergehakt beter ?
Je geeft precies het antwoord! 😉 Zout is in principe niet nodig met de kruiden die we gebruiken, maar voeg gerust toe!
Als ik 500 gram gehakt heb. Hoe zit dat dan met de overige ingrediënten. Moet ik die dubbel rekenen?
Hoi Melissa, nee zeker niet alles verdubbelen maar net iets meer van de ingrediënten max. x 1,5. Succes!
Ik heb perongeluk alle ketjap bij de gehakt gedaan
Wat kan ok het beste doen om het steviger te krijgen?
Ojee! Extra paneermeel of een beschuitje fijn knijpen. Succes en geniet ervan!
Hi, zijn deze balletjes ook nog lekker dag ervoor gemaakt en op dag zelf even opgewarmd.
En wat raden jullie dan aan even pan of oven?
Hi Chantalle, jazeker. Juist! Wij zouden ze even afgedekt in de magnetron opwarmen. En de oven zou ook kunnen!
Klinkt lekker! Maar hoeft er geen zout en/of peper toegevoegd te worden?
Nee hoor dat is niet nodig! De kruiden geven meer dan voldoende smaak af 🙂
Heerlijk recept! Goede kruidenbalans en de aan de jus toegevoegde ketjap maakt het helemaal af! Echt bijzonder lekker! Ik heb een deel van het vet van de gehaktballetjes na het bakken weggegooid alvorens de ketjap toe te voegen om het geheel minder vet te maken.
Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Micha, leuk!
Kunnen ze ook in de airfryer gebakken worden en zo ja, hoelang en op welke temperatuur?
Hi Nanny, wij hebben zelf geen airfryer! Maar het moet wel kunnen denk ik, maar op welke temperatuur weet ik niet.
Ik heb t geprobeerd, 8 min op 180gr en ze zijn heerlijk. Heb een zakje gewelde nasikruiden toegevoegd. Voorheen deed ik ze in de koekenpan en dan zijn ze vrij vet.
Goedemorgen, ben bezig met sateetjes en Indische gehaktballetjes. Kan ik die ook invriezen?
Lieve groet,
Gerda
Lekker Gerda! Ja hoor, dat zou moeten kunnen. Maar vers is altijd het lekkerst 😉
Net gemaakt met een pond gehakt. Ik heb er 92 balletjes van kunnen draaien.
Er staat een vergissing in het recept. Ik deed 3 lepels ketjap bij het gehakt, waardoor hij te nat was. Zag later pas dat je die 3 gebruikt voor het afblussen en dat er 2 eeltlepels ketjap door het gehakt gaat. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat 😉
Je hebt gelijk Anne, ik heb het direct aangepast! Denk dat het voor de smaak overigens niet uitmaakte. Hopelijk vielen ze in de smaak 🙂
vanmiddag gemaakt voor bij de borrel;) Héérlijk en familie vond het ook ZÓÓÓ lekker!!!
Voor herhaling vatbaar ❣️
Gisteren gemaakt voor verjaardag. En was zoals gewoonlijk weer heerlijk. Er werd al om recept gevraagd 😊!
Onlangs jullie website ontdekt! Mooie overzichtelijke website met heel wat nuttige info! Gisteren me voor de eerste maal gewaagd aan de Indische gehaktballetjes. Ze vielen heel erg in de smaak bij iedereen!