Home <30 minutenHutspot met knolselderij en spekjes

Hutspot met knolselderij en spekjes

door SmaakMenutie
Hutspot met knolselderij

Winterse klassieker met een twist

Koud hè? Perfect weer voor een stevige stamppot. En wat past daar beter bij dan een Oud-Hollandse hutspot? Toch geven we er vandaag een eigen draai aan.

Geen aardappelen dit keer, maar knolselderij als basis. Die ruikt misschien wat sterk bij het schillen, maar eenmaal gekookt heeft hij een zachte, iets nootachtige smaak die perfect past bij winterpeen en rode ui. Het resultaat is een stamppot die net zo vertrouwd is als de traditionele hutspot, maar nét even anders smaakt.

Hutspot knolselderij

Boordevol smaak en voedingsstoffen

Knolselderij is een van die groenten die vaak wat onderschat wordt. Je loopt er misschien makkelijk aan voorbij (het is ook geen beauty), maar zit boordevol smaak en voedingsstoffen. In tegenstelling tot aardappelen bevat knolselderij veel minder koolhydraten, waardoor deze hutspot een stuk lichter is. Tegelijk is hij rijk aan vezels, vitamine K en antioxidanten, wat goed is voor je spijsvertering en weerstand. Bovendien geeft de groente een verrassend romige structuur zodra je hem stampt. En laat dat nou precies zijn wat je wilt bij een goede stamppot.

Hutspot ingrediënten

Spekjes en mosterdroom

De geur van spekjes die in de pan bakken is natuurlijk al genoeg om je trek te doen krijgen. Wij bakken ze licht krokant, zodat ze hun zoute smaak afgeven, maar niet te hard worden. Daarna mengen we ze met kookroom en twee flinke eetlepels grove mosterd.

Dat zorgt voor een romige, licht pittige saus die de hutspot net wat voller maakt. Zodra de winterpeen, rode ui en knolselderij gaar zijn, stampen we alles grof en mengen we de spekjes met de mosterdroom erdoorheen. De smaken trekken mooi samen en geven een verwarmend geheel.

Serveren en variëren

Serveer deze hutspot met knolselderij net als wij met een rookworst of laat hem lekker achterwege als je het liever vegetarisch wilt houden (of kies natuurlijk voor een vegetarisch alternatief). Een lepel extra mosterd of wat zilveruitjes erbij maakt het helemaal af. Voor wat extra smaak kun je een snufje nootmuskaat of wat versgemalen peper toevoegen.

Knolselderij wortel stamppot

Wat ons betreft is dit het ideale gerecht voor een gure dag. Het is lekker warm, voedzaam en net even anders dan de standaard variant. Door de knolselderij krijgt de stamppot een lichtere structuur zonder aan smaak in te boeten (integendeel!). En als bonus hoef je je na het eten niet loom te voelen want deze hutspot is verrassend fris.

Hutspot met knolselderij

Hutspot met knolselderij

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 67 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g (magere) spekreepjes
  • 50 ml kookroom
  • 2 tenen knoflook
  • 1 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 rode ui
  • 1 rookworst (optioneel)
  • 2 el grove mosterd

Zo maak je het

  • Snijd 1 knolselderij en 1 winterpeen in kleine blokjes (dobbelsteen formaat). Snijd tevens 1 grote rode ui in smalle halve ringen. 
  • Doe alles in een ruime pan en vul met water tot het geheel net onder staat. Voeg een flinke snuf zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat circa 20 minuten zachtjes koken.
  • Bak ondertussen 125 g spekreepjes op matig vuur zonder olie licht krokant. Voeg 2 fijngesneden tenen knoflook toe en fruit 2 minuten mee. Schenk 50 ml kookroom toe samen met 2 ruime el grove mosterd en laat zachtjes op het vuur staan. 
  • Giet de groenten af en stamp het geheel tot een grove hutspot. Voeg de spekjes in room toe en meng door het geheel.
  • Serveer met rookworst (optioneel), extra mosterd en zilveruitjes.

Hutspot met knolselderij

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

12 reacties

Trudy 17 januari 2022 - 21:38

Verrassend lekker! Er nog wel wat peper (uit de molen) en sambal oelek toegevoegd. Heerlijk. Hebben jullie nog meer koolhydraat arme recepten?

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2022 - 08:43

Leuk om te horen Trudy! Goed idee ook de sambal oelek 🙂 Heb je toevallig dit artikel al gelezen, daar hebben we een aantal koolhydraatarme recepten op een rijtje gezet.

Reply
Astrid 2 november 2022 - 10:22

Ga ik zeker proberen! Zou je dat ook in kunnen vriezen?
Groet,
Astrid

Reply
SmaakMenutie 2 november 2022 - 10:46

Jahoor! Geniet ervan 🙂

Reply
1 2

Reacties