Winterse klassieker met een twist
Koud hè? Perfect weer voor een stevige stamppot. En wat past daar beter bij dan een Oud-Hollandse hutspot? Toch geven we er vandaag een eigen draai aan.
Geen aardappelen dit keer, maar knolselderij als basis. Die ruikt misschien wat sterk bij het schillen, maar eenmaal gekookt heeft hij een zachte, iets nootachtige smaak die perfect past bij winterpeen en rode ui. Het resultaat is een stamppot die net zo vertrouwd is als de traditionele hutspot, maar nét even anders smaakt.

Boordevol smaak en voedingsstoffen
Knolselderij is een van die groenten die vaak wat onderschat wordt. Je loopt er misschien makkelijk aan voorbij (het is ook geen beauty), maar zit boordevol smaak en voedingsstoffen. In tegenstelling tot aardappelen bevat knolselderij veel minder koolhydraten, waardoor deze hutspot een stuk lichter is. Tegelijk is hij rijk aan vezels, vitamine K en antioxidanten, wat goed is voor je spijsvertering en weerstand. Bovendien geeft de groente een verrassend romige structuur zodra je hem stampt. En laat dat nou precies zijn wat je wilt bij een goede stamppot.

Spekjes en mosterdroom
De geur van spekjes die in de pan bakken is natuurlijk al genoeg om je trek te doen krijgen. Wij bakken ze licht krokant, zodat ze hun zoute smaak afgeven, maar niet te hard worden. Daarna mengen we ze met kookroom en twee flinke eetlepels grove mosterd.
Dat zorgt voor een romige, licht pittige saus die de hutspot net wat voller maakt. Zodra de winterpeen, rode ui en knolselderij gaar zijn, stampen we alles grof en mengen we de spekjes met de mosterdroom erdoorheen. De smaken trekken mooi samen en geven een verwarmend geheel.
Serveren en variëren
Serveer deze hutspot met knolselderij net als wij met een rookworst of laat hem lekker achterwege als je het liever vegetarisch wilt houden (of kies natuurlijk voor een vegetarisch alternatief). Een lepel extra mosterd of wat zilveruitjes erbij maakt het helemaal af. Voor wat extra smaak kun je een snufje nootmuskaat of wat versgemalen peper toevoegen.

Wat ons betreft is dit het ideale gerecht voor een gure dag. Het is lekker warm, voedzaam en net even anders dan de standaard variant. Door de knolselderij krijgt de stamppot een lichtere structuur zonder aan smaak in te boeten (integendeel!). En als bonus hoef je je na het eten niet loom te voelen want deze hutspot is verrassend fris.

12 reacties
Verrassend lekker! Er nog wel wat peper (uit de molen) en sambal oelek toegevoegd. Heerlijk. Hebben jullie nog meer koolhydraat arme recepten?
Leuk om te horen Trudy! Goed idee ook de sambal oelek 🙂 Heb je toevallig dit artikel al gelezen, daar hebben we een aantal koolhydraatarme recepten op een rijtje gezet.
Ga ik zeker proberen! Zou je dat ook in kunnen vriezen?
Groet,
Astrid
Jahoor! Geniet ervan 🙂