9,1K
Snert
Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland bekende variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder). Wij maken de Oud-Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!
30 reacties
Prima recept. Erg lekker geworden. Misschien nog een aanrader: Met karbonade ook stukje ongekookt zuurkoolspek meekoken. Bij het opdienen in plakjes snijden en serveren op vers roggebrood met Groninger mosterd.
Ik laat het vlees (hamschijf, karbonades, spek, worst nog niet) eerst ruim een uur trekken met een kruidenbuiltje en een bouillontablet. Vlees uit de pan en apart houden. Dan de spliterwten is het vleesvocht tot ze zacht en gaar zijn. Dan pureer ik de erwten met een staafmixer helemaal glad. Het vlees is ondertussen voldoende koud om verwerken. De stukjes vlees kunnen dan weer in de pan. Groentes in gewenste grootte snijden. Ik gebruik daar een slicer voor, die is ideaal en supersnel.
We hebben gesmuld, heerlijk…😋😋 de hoeveelheden iets aangepast en nog een bouillonblokje en een aardappel toegevoegd. Dit recept bewaren we.
Fijn Marian, dat horen we graag! 🙂
Het was heerlijk! Ik heb het in de slowcooker gemaakt. Lekker makkelijk. ’s Morgens alle ingrediënten erin, slowcooker op high voor 7 uur, dan vlees eruit halen, soep even met de staafmixer pureren, vlees terug, laatste 20 minuten de in plakjes gesneden rookworst erbij en smullen maar. Voordeel: gerecht kan niet aanbranden en als je uit je werk komt, staat het snel op tafel!
Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Petra! Goed om te weten, ook voor onze lezers. Bedankt voor je reactie 🙂
Ik ben nu bezig met het recept en ik leg de schouderkarbonades en de laurierblaadjes in een hele fijne metalen zeef die ik in de pan zet bovenop de spliterwten om bot en splinters in de soep te voorkomen ? Die til ik er zometeen uit en dan komt het meestal goed, op een minuscuul splintertje na misschien. Ik vind de volgorde van werken van dit recept een verademing. Vlees er 3 kwartier in en ondertussen alle tijd om de rest te snijden. En een richtlijn voor de benodigde kooktijd voor de overige ingrediënten! Hoe deed ik dat voorheen ook alweer? ? In ieder geval stond mujn soep 3 uur lang op en was ik er gevoelsmatig ook zo lang mee bezig… Bedankt heren!
Goed idee van de zeef Cynthia! Fijn dat onze beschrijving je heeft geholpen om nog efficiënter te werken in de keuken, erg leuk om te horen. En uiteraard graag gedaan, we hopen dat het in de smaak viel 🙂