Home Salades en soepen Erwtensoep

Erwtensoep

met varkenskarbonade en rookworst

door SmaakMenutie
Erwtensoep

Snert

Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland bekende variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder). Wij maken de Oud-Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!

Erwtensoep

Erwtensoep

Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 107 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde spliterwten
  • 2 varkenskarbonades
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 1 handje selderij
  • 1 rookworst

Zo maak je het

  • Doe 400 g spliterwten in een grote (soep)pan en schenk er 1,5 liter water bij samen met 1 el zout.
  • Leg de 2 karbonades in de pan samen met 2 laurierblaadjes en breng tegen de kook. Zet het vuur lager en laat met deksel op de pan 45 minuten zachtjes koken.
  • Snijd ondertussen 2 preien in halve ringen en 1 winterpeen en 1 knolselderij in blokjes van dobbelsteen formaat.
  • Haal na 45 minuten de karbonades en het laurierblad uit de pan. Verwijder het bot en losse vet van de karbonades en snijd het vlees in (hele) kleine stukjes. Doe het vlees terug in de pan en roer goed door de spliterwten heen.
  • Doe nu ook de gesneden prei, knolselderij, winterpeen en fijngehakte selderij in de pan en roer goed door elkaar.
  • Laat op laag vuur nog minstens 20-30 minuten met deksel op de pan pruttelen.
  • Doe de rookworst in de pan en laat deze nog 20 minuten gaar worden. Snijd de rookworst en doe terug in de pan.
  • Laat de soep zonder deksel inbinden tot de gewenste dikte. Hoe langer je hem zachtjes laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt!

Erwtensoep ingrediënten Erwtensoep makenErwtensoep Snert Erwtensoep recept

TIP

Erwtensoep is goed in te vriezen. Laat de soep dan helemaal afkoelen en doe gelijk in de diepvriezer. Eenmaal ontdooit voeg je eventueel wat water toe om hem wat minder dik te maken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

30 reacties

Sikko 8 februari 2023 - 13:32

Prima recept. Erg lekker geworden. Misschien nog een aanrader: Met karbonade ook stukje ongekookt zuurkoolspek meekoken. Bij het opdienen in plakjes snijden en serveren op vers roggebrood met Groninger mosterd.

Reply
Eric 7 november 2022 - 18:40

Ik laat het vlees (hamschijf, karbonades, spek, worst nog niet) eerst ruim een uur trekken met een kruidenbuiltje en een bouillontablet. Vlees uit de pan en apart houden. Dan de spliterwten is het vleesvocht tot ze zacht en gaar zijn. Dan pureer ik de erwten met een staafmixer helemaal glad. Het vlees is ondertussen voldoende koud om verwerken. De stukjes vlees kunnen dan weer in de pan. Groentes in gewenste grootte snijden. Ik gebruik daar een slicer voor, die is ideaal en supersnel.

Reply
Marian 10 februari 2021 - 19:53

We hebben gesmuld, heerlijk…😋😋 de hoeveelheden iets aangepast en nog een bouillonblokje en een aardappel toegevoegd. Dit recept bewaren we.

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 11:04

Fijn Marian, dat horen we graag! 🙂

Reply
Petra 5 januari 2021 - 19:34

Het was heerlijk! Ik heb het in de slowcooker gemaakt. Lekker makkelijk. ’s Morgens alle ingrediënten erin, slowcooker op high voor 7 uur, dan vlees eruit halen, soep even met de staafmixer pureren, vlees terug, laatste 20 minuten de in plakjes gesneden rookworst erbij en smullen maar. Voordeel: gerecht kan niet aanbranden en als je uit je werk komt, staat het snel op tafel!

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 11:11

Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Petra! Goed om te weten, ook voor onze lezers. Bedankt voor je reactie 🙂

Reply
Cynthia 3 januari 2021 - 15:17

Ik ben nu bezig met het recept en ik leg de schouderkarbonades en de laurierblaadjes in een hele fijne metalen zeef die ik in de pan zet bovenop de spliterwten om bot en splinters in de soep te voorkomen ? Die til ik er zometeen uit en dan komt het meestal goed, op een minuscuul splintertje na misschien. Ik vind de volgorde van werken van dit recept een verademing. Vlees er 3 kwartier in en ondertussen alle tijd om de rest te snijden. En een richtlijn voor de benodigde kooktijd voor de overige ingrediënten! Hoe deed ik dat voorheen ook alweer? ? In ieder geval stond mujn soep 3 uur lang op en was ik er gevoelsmatig ook zo lang mee bezig… Bedankt heren!

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 10:30

Goed idee van de zeef Cynthia! Fijn dat onze beschrijving je heeft geholpen om nog efficiënter te werken in de keuken, erg leuk om te horen. En uiteraard graag gedaan, we hopen dat het in de smaak viel 🙂

Reply
1 2 3 4