9,1K
Snert
Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland bekende variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder). Wij maken de Oud-Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!
30 reacties
Dank voor het advies, ga ik doen!
En ik zie de ‘grote pan’-vermelding staan, alleen pas in de beschrijving zelf. Ligt mogelijk aan mijn luiheid, maar voor het kopen van de ingrediënten lees ik vaak niet verder dan de ingrediëntenlijst 🙂
Heerlijk recept!
Voor degenen die dit recept willen klaarmaken, let op dat er een flinke en diepe soeppan nodig is. Ik dacht een redelijk grote pan te hebben, maar met alles erin had ik geen mm ruimte meer over. @ Tim/Erik, misschien iets om er expliciet bij te vermelden in het recept?
En nog een vraagje: stel dat ik dit gerecht voor 2 personen wil klaarmaken, kan ik dan alle ingrediënten qua hoeveelheid simpelweg gedeeld door 3 doen (incl de hoeveelheid water)?
Fijn Timo, dat horen we graag! Ja het is inderdaad een aardige pan vol. Het staat al wel in de beschrijving dat je een grote pan moet gebruiken, maar goed dat je het nogmaals even aanhaalt.
Als je het voor 2 wil maken, dan zouden wij de hoeveelheden halveren. Succes en geniet er (samen) van 🙂
mag ik mijn versie met jullie delen wellicht dat dit veluwese recept uit het oude boerenleven jullie ook zal bevallen.
Snart van weleer.
Zonder de oren en de poten zoals officieel
1 hips
500 gr ribbetjes
1 grote rookworst
3 bouillonblokjes ( rund )
1 Knolselderie
2x prei
3-4 kleine uien
3 grote winterwortels
1 pk Spliterwten
3 aardappelen
1 pakje spekblokjes
1 bosje verse selderij blad
3 liter water aan de kook brengen op hoog vuur
hips en ribbetjes erin met twee bouillonblokjes
2-3 uur doorkoken
Uien knolselderie aardappel snijden in blokjes
Vuur half laag
Vlees eruit en porken ( met twee vorken uit elkaar trekken )
Vlees weer terug en opkoken met water aanvullen.
Wortel, knolselderie, aardappel en ui erin + het laatste bouillonblokje
Dik een uur doorkoken
Zachter zetten en afgespoelde spliterwten erin
Spekjes en rookworst toevoegen.
Half uurtje door pruttelen verse selderij fijnhakken en toevoegen
eet smakelijk
Uiteraard mag dat Harry! Klinkt heerlijk, een echt ouderwets recept. Bedankt voor het delen 🙂
Mijn reactie staat er niet bij.
Ik heb je toen mede gedeeld .
Vroeger werd er thuis een varken gehouden soms 2 dan werd er een van verkocht.
Maar in onze tijd ging in de erwtensoep als vlees de poten en de oren en de staart van het geslachte varken.
Dat was veel lekker dan nu die worst .
Ook lekker! Maar in deze tijd is worst wel wat praktischer 😉
Is het beter omde erwten eerst nog te weken? En zo ja hoe lang is het beste?
Heb eens eerder getracht mijn eerste erwtensoep te maken maar toen waren niet al de erwten goed zacht geworden op het eind. zelfs na opnieuw koken.Wil dat deze keer proberen te voorkomen. Verder ga ik dit keer volledig dit recpt volgen! Heerlijk
Nee hoor Joris, ze hoeven niet geweekt te worden. Als je ons recept volgt komt het goed 🙂
Ik heb het zelf nog nooit gehad, maar het schijnt dat spliterwten soms (ook na uren koken) niet gaar willen worden en hard blijven. Heeft te maken met de kwaliteit en mogelijk ook met de ouderdom, schijnt het. Harde erwten verknallen natuurlijk je snert. Een wondermiddel schijnt het toevoegen van 1 of 2 theelepels baking-soda te zijn. Het gaat eerst flink schuimen maar dat trekt weg en na 30 min zijn de erwten gaar.
Nog nooit van gehoord, maar bedankt voor de tip Jan!