Home Salades en soepen Erwtensoep

Erwtensoep

met varkenskarbonade en rookworst

door SmaakMenutie
Erwtensoep

Snert

Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland bekende variant snert, die wat dikker is. Eerlijk is eerlijk, vroeger at ik ‘m nog wel eens uit blik. Maar stevige zelfgemaakte erwtensoep is zoveel lekkerder (en gezonder). Wij maken de Oud-Hollandse variant; met varkenskarbonade en plakjes rookworst. En hoe langer je de soep laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt. Eet smakelijk!

Erwtensoep

Erwtensoep

Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 107 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde spliterwten
  • 2 varkenskarbonades
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 1 handje selderij
  • 1 rookworst

Zo maak je het

  • Doe 400 g spliterwten in een grote (soep)pan en schenk er 1,5 liter water bij samen met 1 el zout.
  • Leg de 2 karbonades in de pan samen met 2 laurierblaadjes en breng tegen de kook. Zet het vuur lager en laat met deksel op de pan 45 minuten zachtjes koken.
  • Snijd ondertussen 2 preien in halve ringen en 1 winterpeen en 1 knolselderij in blokjes van dobbelsteen formaat.
  • Haal na 45 minuten de karbonades en het laurierblad uit de pan. Verwijder het bot en losse vet van de karbonades en snijd het vlees in (hele) kleine stukjes. Doe het vlees terug in de pan en roer goed door de spliterwten heen.
  • Doe nu ook de gesneden prei, knolselderij, winterpeen en fijngehakte selderij in de pan en roer goed door elkaar.
  • Laat op laag vuur nog minstens 20-30 minuten met deksel op de pan pruttelen.
  • Doe de rookworst in de pan en laat deze nog 20 minuten gaar worden. Snijd de rookworst en doe terug in de pan.
  • Laat de soep zonder deksel inbinden tot de gewenste dikte. Hoe langer je hem zachtjes laat pruttelen hoe lekkerder hij wordt!

Erwtensoep ingrediënten Erwtensoep makenErwtensoep Snert Erwtensoep recept

TIP

Erwtensoep is goed in te vriezen. Laat de soep dan helemaal afkoelen en doe gelijk in de diepvriezer. Eenmaal ontdooit voeg je eventueel wat water toe om hem wat minder dik te maken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

30 reacties

Mirjam 31 oktober 2020 - 12:21

Wat gehakte knoflook en gemalen chilivlokken. ????

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:15

Ook lekker Mirjam!

Reply
Timo 12 december 2020 - 11:40

Dank voor het advies, ga ik doen!

En ik zie de ‘grote pan’-vermelding staan, alleen pas in de beschrijving zelf. Ligt mogelijk aan mijn luiheid, maar voor het kopen van de ingrediënten lees ik vaak niet verder dan de ingrediëntenlijst 🙂

Reply
Mieneke 31 oktober 2020 - 10:48

Heerlijke erwtensoep.
Zelf gebruik ik ook altijd schouder karbonade en worst van de slager.
De schouder karbonade laat ik altijd apart garen zodat ik de bouillon kan zeven.
En het laatste half uur laat doe ik het vlees er bij, zodat het niet allemaal stuk kookt.
Zo heb ik nooit een botsplintertje in de soep.

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:19

Van de slager is inderdaad het allerlekkerst Mieneke! En bedankt voor de tip, slim 🙂

Reply
Margot Krijgsman 31 oktober 2020 - 09:29

Dit is bijna het recept dat ik van mijn moeder kreeg, alleen gaan er bij mij nog een ui en spekjes, samen uitgebakken, doorheen… en twee worsten 🙂
Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:11

Leuk dat ons recept op die van je moeder lijkt Margot! En ui en spekjes is een goede tip 🙂

Reply
André van Elmpt 31 oktober 2020 - 06:32

Gelukkig noem je het Erwtensoep en geen SNERT, want dat is heel andere soep Met hamschijf en varkenspootjes
en GEEN rookworst meegenoot maar naast het bord schijfjes op een schoteltje

Reply
Mbh 23 januari 2020 - 10:18

Heerlijk! Ik maak hem, op de laurierblaadjes na, exact hetzelfde, en ipv karbonades gebruik ik hamlappen, dan heb je geen last van verdwaalde kleine botsplinters.

Reply
SmaakMenutie 23 januari 2020 - 15:01

Leuk om te horen dat de recepten overeenkomen! Goed idee van de hamlappen 🙂

Reply
1 2 3 4