Home Erik's Asia Gulai ajam

Gulai ajam

Indische gestoofde kruidige kip

door SmaakMenutie
Gulai ajam

Kwartiertje voorbereiding

Een gulai (of goelai) is een Indonesische kruidige curry waarin het vlees gaar stooft. Onze gulai ajam stooft bijna anderhalf uur in een heerlijke kruidige kokossaus. De kip valt zo van het bot. En weet je wat helemaal fijn is? De voorbereiding kost je maar een kwartiertje. Daarna laat je het fornuis de rest doen. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch eitje (sambal goreng telor of telor ketjap) en uiteraard atjar. Mmmm!

Gulai ajam

Gulai ajam

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo drumsticks
  • 160 ml kokosmelk
  • 4 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 limoen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl paprikapoeder

Zo maak je het

  • Mix met de foodprocessor of staafmixer 4 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 2 tl kurkuma, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl paprikapoeder en 1 el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan op middelhoog vuur en voeg vervolgens 1 flinke el gula djawa toe en het sap van een 1/2 limoen. Vermeng alles even goed met elkaar.
  • Voeg nu 250 ml water toe en 160 ml (1 klein blikje) dikke kokosmelk. Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe. Breng tegen de kook en voeg nu de drumsticks toe.
  • Zet het vuur op matige stand en laat het geheel minimaal 60 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat nog een kwartiertje pruttelen zodat het geheel wat indikt. Eet met witte rijst en frisse atjar.

Gulai ajam boemboe Gulai ajam maken Ayam gulaiGulai ajam Gulai ayam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

Betty van Tol 25 mei 2020 - 16:33

Smaakt heerlijk deze kip! Extra pepes er in gedaan, wij houden van pedis. Erbij nasi eigen maak en sambal boonte tomaat ook van jullie.

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2020 - 11:52

Mmm goede combi Betty! Fijn dat de kip in de smaak viel 🙂 Enne… lekker pedis!

Reply
Sas 28 april 2020 - 00:50

Hoi,
Vorige week jullie receptensite gevonden. Ben er erg blij mee.
Vond de smaak nog wat flauw /voorzichtig dus nog wat cayennepeper, beetje zout en 2cm gember toegevoegd.
Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:29

Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Sas! En goed idee de toevoegingen als je ‘m wat pittiger wil 🙂

Reply
leo koek 26 januari 2020 - 11:05

heb dit recep gisteren gemaakt was dat smullen zeg zeker voor herhaling vatbaar dit recept.

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2020 - 16:15

Leuk om te horen Leo, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Jos 11 september 2019 - 15:27

Dit is zó lekker en echt niet moeilijk! (Ik heb de kemiri nootjes niet- en wel een bouillonblokje gebruikt.) Toppie hoor!! Mijn complimenten voor jullie site: heerlijke, verrassende en niet als te moeilijke recepten!

Reply
SmaakMenutie 12 september 2019 - 09:59

Fijn dat de gulai in de smaak viel Jos! Bedankt voor het compliment, leuk om te horen. Precies wat we willen bereiken met onze recepten 🙂

Reply
Liny 4 september 2019 - 11:03

Ja, we hebben het wel gegeten. Het bloed loste op in de saus, een paar gestolde druppeltjes heb ik eruit gevist.
Wij vonden de smaak van de curry wat tegen vallen, had er toch ook al een theelepel sambal oelek bij gedaan.
Ik maak heel veel met jullie recepten, vooral die van Erik, maar deze is voor ons niet voor herhaling vatbaar.
Maar gelukkig zijn er zoooveeeel die we super vinden???

Reply
SmaakMenutie 4 september 2019 - 11:05

Goed om te horen! En fijn dat jullie zo van onze recepten genieten 🙂

Reply
1 2 3 4