Home Erik's Asia Gulai ajam

Gulai ajam

Indische gestoofde kruidige kip

door SmaakMenutie
Gulai ajam

Kwartiertje voorbereiding

Een gulai (of goelai) is een Indonesische kruidige curry waarin het vlees gaar stooft. Onze gulai ajam stooft bijna anderhalf uur in een heerlijke kruidige kokossaus. De kip valt zo van het bot. En weet je wat helemaal fijn is? De voorbereiding kost je maar een kwartiertje. Daarna laat je het fornuis de rest doen. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch eitje (sambal goreng telor of telor ketjap) en uiteraard atjar. Mmmm!

Gulai ajam

Gulai ajam

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo drumsticks
  • 160 ml kokosmelk
  • 4 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 limoen
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl paprikapoeder

Zo maak je het

  • Mix met de foodprocessor of staafmixer 4 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 2 tl kurkuma, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl paprikapoeder en 1 el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan op middelhoog vuur en voeg vervolgens 1 flinke el gula djawa toe en het sap van een 1/2 limoen. Vermeng alles even goed met elkaar.
  • Voeg nu 250 ml water toe en 160 ml (1 klein blikje) dikke kokosmelk. Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe. Breng tegen de kook en voeg nu de drumsticks toe.
  • Zet het vuur op matige stand en laat het geheel minimaal 60 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat nog een kwartiertje pruttelen zodat het geheel wat indikt. Eet met witte rijst en frisse atjar.

Gulai ajam boemboe Gulai ajam maken Ayam gulaiGulai ajam Gulai ayam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

Liny 2 september 2019 - 17:18

De Gulai ajam staat op, maar er komt bloed uit of bij de botten van de drumsticks?
Ik heb geprobeerd het de googelen, maar kan niet ontdekken of dit kwaad kan.
Het ziet er niet echt fris uit. Kunnen we het nog wel eten?
Wat denken jullie?

Reply
SmaakMenutie 4 september 2019 - 10:15

Hoi Liny, nou het lijkt me eerlijk gezegd niet heel goed als er (veel) bloed uit de kip komt. Het lijkt me dat dit echt aan de kip ligt. Ik vind het altijd tricky met kip. Heb je het overigens wel gegeten? Aangezien je berichtje van eergisteren is?

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2019 - 15:40

Mmmm lekker Hans! Maak het inderdaad zo pedis als je zelf wilt. We zijn benieuwd of het in de smaak is gevallen 🙂

Reply
Hans 13 juli 2019 - 14:10

Gulai ajam staat te pruttelen. Ook ik ben heel benieuwd. Kleine aanpassingen aan mijn smaak. Pedis. Maar een recept is slechts een richtlijn. Top mannen, doorgaan. Ik laat weten hoe het smaakte.

Reply
Marga 6 juni 2019 - 18:04

Super recept…heb een extra geel pepertje erbij gedaan. Dank je wel…

Reply
SmaakMenutie 7 juni 2019 - 12:51

Leuk om te horen Marga! Goed idee voor wat betreft het gele pepertje. Je kan ‘m zo spicy maken als je zelf wil 🙂

Reply
Danny 2 juni 2019 - 13:15

Het staat bij mij nu te pruttelen in de slow cooker. Moet er helemaal geen zout bij?

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2019 - 14:45

Hoi Danny, lekker! Gezien de gebruikte kruiden vinden wij zout niet nodig. Maar doe vooral wat je zelf het lekkerst vindt!

Reply
1 2 3 4