Home Erik's Asia Thaise groene curry

Thaise groene curry

met kip

door SmaakMenutie
Groene curry met kip

Een ware smaakexplosie

Ik kan mij deze heerlijke groene curry met kip (kaeng khiaw waan) nog goed herinneren van een van onze reizen door Thailand. De eerste keer dat we dit gerecht proefden, waren we meteen verkocht.

Sindsdien is het een vaste favoriet in onze keuken en zetten we het met regelmaat op tafel. Hoogste tijd dus om ons recept met jullie te delen. Deze Thaise klassieker is een perfecte balans tussen romig, pittig en kruidig, en biedt een veelzijdige basis om eindeloos mee te variëren.

Thaise curry

Wat maakt Thaise groene curry bijzonder?

Thaise groene curry staat bekend om zijn rijke smaak en karakteristieke groene kleur, die afkomstig is van groene pepers en verse kruiden zoals koriander en limoenblaadjes. Het gerecht wordt bereid met een romige kokosmelkbasis en is doorgaans wat scherper dan zijn mildere rode tegenhanger. De combinatie van pittigheid, zoetheid en een subtiele citrusachtige frisheid maakt deze curry echt heerlijk. De naam ‘kaeng khiaw waan’ betekent letterlijk ‘zoete groene curry’, maar laat je niet misleiden, het heeft behoorlijk wat pit!

Groene curry kruiden
Ingrediënten voor de curry pasta

Ingrediënten en variaties

Een goede groene curry bevat naast kip ook een variatie aan groenten, zoals peultjes en paprika. Maar er zijn tal van andere opties om mee te variëren. Denk aan courgette, sperziebonen, aubergine of paksoi, die allemaal perfect samengaan met de kruidige saus. Het mooie van dit gerecht is dat je het volledig naar eigen smaak kunt aanpassen. Wil je een vegetarische variant? Vervang de kip dan door tofu of extra groenten. Voor een extra authentieke smaak voeg je Thaise aubergines toe, die in de Aziatische supermarkt of toko verkrijgbaar zijn.

Groene curry maken

Zelf curry pasta maken of kant-en-klaar kopen?

Voor de snelle variant kun je kant-en-klare groene curry pasta uit de winkel gebruiken, maar als je echt een authentieke smaakbeleving wilt, is het echt de moeite waard om zelf currypasta te maken. Het kost nauwelijks extra werk en het grote voordeel is dat je geen onnodige toevoegingen of e-nummers binnenkrijgt. Door verse ingrediënten zoals citroengras, limoenblad, gember, knoflook en groene pepers te gebruiken, creëer je jouw eigen smaak. Een zelfgemaakte curry pasta brengt de authentieke Thaise keuken bij jou thuis!

Groene curry pasta maken
Thaise curry pasta
Groene curry pasta
Groene curry met kip

Groene curry met kip

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 60 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g peulen
  • 15 g verse koriander
  • 400 ml kokosmelk
  • 5 limoenblaadjes
  • 4 groene rawit pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 stengels sereh
  • 2 sjalotten
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 limoen
  • 1 gele paprika
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el vissaus
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen koriander
  • 3 cm verse gember
  • Witte rijst (optioneel)

Zo maak je het

  • Begin met het maken van de groene curry pasta (of gebruik kant-en-klaar). Verwijder de steeltjes van 4 groene pepers (wij gebruiken rawit) en verwijder de zaadlijsten. Haal van 2 stengels sereh het buitenste blad en verwijder de harde onderkant en een stukje van de bovenkant. Snijd in (hele) smalle ringetjes; dit voorkomt draadjes in je curry. Doe alles in de kom van een hakmolen.
  • Voeg ook 1 grote (of 2 kleine) sjalotten toe en 3 tenen knoflook. Voeg tevens 1 flinke hand fijngehakte korianderblaadjes toe, 4-5 limoenblaadjes, het sap van een 1/2 limoen (en eventueel de rasp), 3 cm geraspte verse gember, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen laos, 1 el vissaus en 2-3 el (arachide- of zonnebloem)olie.
  • Mix het geheel grondig tot er een gladde pasta ontstaat. Je hebt nu circa 120 g groene currypasta.
  • Snijd 400 g kipfilet in hapklare stukjes en bestrooi rondom met zout en peper. Snijd ook alvast 1 gele paprika in reepjes.
  • Bak de kipfilet in een scheutje olie rondom tot deze verkleurd is. Voeg de paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg nu circa 100 g groene currypasta toe (of meer als je van écht spicy houdt) en bak eveneens enkele minuten al omscheppend mee op middelhoog tot hoog vuur.
  • Voeg 1 el vissaus toe en het sap van een 1/2 limoen. Schenk 400 ml kokosmelk toe en laat op matig vuur circa 10 minuten ietwat indikken.
  • Verwijder de puntjes van 250 g peulen en voeg toe aan de curry. Kook nog ongeveer 5 minuten mee.
  • Serveer met witte rijst of rijstnoedels, verse koriander, in ringetjes gesneden lente-ui, gebakken uitjes (optioneel) en eventueel wat extra (rode of groene) peper.

Thaise curry met kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Tina 19 februari 2022 - 11:24

Tim & Erik, dit ziet er weer heerlijkheid! Wil het vandaag direct uitproberen, helaas hier geen limoenblaadjes waar kan ik dit het beste door vervangen?
Laat natuurlijk weten hoe het heeft gesmaakt 😊

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2022 - 11:34

Dankje Tina, leuk om te horen! Laat de limoenblaadjes dan achterwege of gebruik wat meer limoenrasp. Geniet ervan 🙂

Reply
Tina 19 februari 2022 - 19:11

We vonden het super lekker, alweer een blijvertje ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Reply
Margriet 19 februari 2022 - 21:54

Heerlijk, ga ik vaker maken,

Reply
Melanie 19 februari 2022 - 23:51

Het ziet er weer heerlijk uit Tim & Erik!
Alleen 1 vraagje,kan dit ook zonder vissaus gemaakt worden?

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2022 - 10:15

Dankjewel Melanie! Ja hoor, de vissaus kan je eventueel achterwege laten 🙂

Reply
Lenny 28 juni 2023 - 20:23

Wederom een heerlijk gerecht !

Reply
Marlies 12 juli 2023 - 18:36

Heerlijk genoten vanavond van dit recept! Blijvertje! Bedankt 🙌

Reply
Henk 3 november 2023 - 18:31

vandaag gemaakt en heerlijk genoten van dit recept ,heb alleen kippedijen gebruikt i.p.v kipfilet is lekkerder . bedankt voor dit recept.

Reply
Jan Willem 3 juli 2024 - 10:57

Waar kunnen we limoenblaadjes vandaan halen? AH, Jumbo etc. verkoopt het niet…

Reply
SmaakMenutie 3 juli 2024 - 12:37

(Indische) toko!

Reply