Home <30 minuten Gevulde paprika’s met orzo en gehakt

Gevulde paprika’s met orzo en gehakt

door SmaakMenutie
Gevulde paprika's

Italiaanse twist

Een van onze allereerste recepten was de gevulde paprika met couscous en gehakt. Een makkelijk gerecht dat altijd goed in de smaak valt.

Maar na talloze keren die variant op tafel te hebben gezet, werd het tijd voor iets nieuws. Deze keer kiezen we voor een Italiaanse twist met orzo, gehakt en courgette.

Gevulde paprika's gehakt

Waar de vorige versie licht en fris was, is deze variant net iets rijker en voller van smaak. En het mooie? Alles zit erin: groenten, granen en eiwitten. Dus een complete maaltijd uit één ovenschaal.

Wat is orzo eigenlijk?

Orzo ziet eruit als rijst, maar het is eigenlijk een kleine pastasoort. In Italië wordt het ook wel risoni genoemd. De zachte, smeuïge structuur maakt het perfect om te verwerken in salades, soepen of ovenschotels.

Recept gevulde paprika's

In dit recept gebruiken we orzo als soort van bindmiddel tussen het gehakt en de groentesaus. Het zorgt voor een romige vulling die stevig genoeg is om in de paprika’s te blijven zitten, zonder droog of papperig te worden.

De saus als vulling

De basis van de vulling lijkt veel op een klassieke pastasaus. Rul het gehakt in een koekenpan tot het mooi goudbruin is. Voeg daarna fijngehakte knoflook toe, samen met één tot twee theelepels gedroogde oregano en een mespunt komijn.

Gevulde paprika's maken

Zodra de kruiden hun geur beginnen af te geven, gaan er blokjes courgette bij. Laat alles een paar minuten zacht bakken. Voeg dan 350 g tomatenpassata en 200 g tomatenblokjes toe.

Kook de orzo intussen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de afgegoten orzo vervolgens door de saus. Je krijgt nu een geurige, hartige vulling die perfect in de paprika past.

Riant vullen, royaal afmaken

Halveer vijf paprika’s (wij kozen voor een kleurenmix van rood, geel en groen) in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Vul ze flink met het orzo-gehaktmengsel. Strooi er vervolgens geraspte Parmezaanse kaas overheen – dat geeft een lekkere hartige korst.

Gevulde paprika's met orzo en gehakt

Zet de paprika’s in een ovenschaal en bak ze zo’n 15 tot 20 minuten op 180-190 °C, tot de kaas gesmolten is en de paprika’s net iets zachter zijn geworden. Voor wat extra bite en smaak bestrooi ze voor het serveren met geroosterde pijnboompitten en fijngesneden lente-ui.

Serveer zoals jij het wilt

Deze gevulde paprika’s met orzo en gehakt zijn heerlijk zoals ze zijn, maar je kunt ze makkelijk combineren. Serveer er een frisse groene salade bij voor wat contrast, of voeg wat chilisaus toe als je van een beetje pit houdt.

Ook handig: je kunt dit gerecht makkelijk voorbereiden. Zet de gevulde paprika’s klaar in de ovenschaal, dek af en bewaar in de koelkast tot je ze afbakt. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen. Zo geef je een bekende klassieker een verrassend Italiaans jasje – met dank aan de veelzijdigheid van orzo.

Gevulde paprika's

Gevulde paprika's met orzo en gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g tomaten passata
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g tomatenblokjes
  • 100 g orzo
  • 30 g geroosterde pijnboompitten
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 5 paprika's (kleurenmix)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente ui
  • 1 courgette
  • 1 groente bouillon blokje
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een ruime pan en rul 300 g rundergehakt bruin in een scheut olijfolie. Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en 1 courgette in kleine blokjes.
  • Voeg als het gehakt goudbruin is de gesneden knoflook toe en bak een minuutje al omscheppend mee. Voeg nu ook 1-2 tl gedroogde oregano toe samen met een 1/2 tl gemalen komijnzaad en een flinke draai aan de pepermolen.
  • Voeg de gesneden courgette toe en bak al omscheppend circa 3 minuten mee. Schenk 350 g tomaten passata bij het geheel samen met 200 g tomatenblokjes. Laat onder af en toe roeren pruttelen.
  • Maak ondertussen de orzo door 250 ml water aan de kook te brengen met 1 groentebouillon blokje. Voeg 100 g orzo toe en laat met deksel erop circa 7-8 minuten zachtjes koken. Als het water is opgenomen dan is de orzo klaar. Zet het vuur uit en roer even door elkaar.
  • Voeg de orzo toe aan het gehaktmengsel en laat nog even pruttelen zodat het eventueel nog wat verder indikt.
  • Halveer 5 paprika's en vul ze riant met het gehaktmengsel. Bestrooi met Parmezaanse kaas en plaats circa 15-20 minuten in de oven.
  • Maak af met geroosterde pijnboompitten en ringetjes lente-ui. Serveer direct. Eventueel met een frisse salade. Ook lekker met chilisaus!

Gevulde paprika's

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

Cocina Liduina 27 juli 2023 - 18:37

Weer een geslaagd recept van smaakmenutie . Voor 2 pers. Wel het hele recept gevolgd maar 2 paprika ‘s ermee gevuld . De rest erbij gegeten heerlijk.
Ik koop altijd orzo van het merk Ankara (zakje 500 Gr. ) plm. 99 cent bij de Turkse of Marokaanse supermarkt .Veel goedkoper dan b.v. AH.

Reply