Helemaal niet moeilijk!
We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.
Kwaliteit van de ingrediënten
Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.
Geduld loont
Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.
97 reacties
Wat was dit verschrikkelijk lekker, dit is een blijvertje.
Heerlijk recept, al is er een maar…; 300ml is veel te weinig water om te stoven. Eerste keer dus mislukt, tweede poging ruim een liter water gebruikt (wel in delen bijgegoten wanneer nodig). Nu kekker eten en zoeken naar het volgende recept!
Hi David, heb je wellicht (veel) meer vlees gebruikt en/of de deksel niet op de pan gedaan? Want anders zou 300 ml water voldoende moeten zijn 🙂
Mijn man wou graag een stoofpotje op zijn kamado maken en omdat wij van de Indische keuken houden werd het Daging Smoor. Echt heerlijk!! Rijst en sperziebonen erbij, echt een top gerecht. Zal zeker vaker voorbij komen!
Staat nu te pruttelen in de slow cooker. Eten we morgen samen met atjar ketimoen en sajoer boontjes en witte rijst . Ben benieuwd. Maar ruikt nu al heerlijk
Mmm lekkere combi Trudy, geniet ervan! 🙂
Het staat over het vuur hier voor de eerste keer. Ik ben benieuwd, de smaak is nu nog niet echt lekker. Heeft dat tijd nodig?
Zeker, je moet het wel even de tijd geven Carl! Hoe langer je het stooft, hoe lekkerder 🙂
Het staat vandaag voor de 2e keer te pruttelen, en de smaak wordt inderdaad lekkerder en lekkerder naarmate de tijd van sudderen vordert! Heerlijk!