Home Erik's Asia Daging smoor

Daging smoor

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging smoor

Helemaal niet moeilijk!

We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.

Daging smoor ingrediënten

Kwaliteit van de ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.

Daging smoor recept

Geduld loont

Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.

Daging smoor

Daging smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 319 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runder- of sukadelappen
  • 75 ml ketjap manis
  • 4 kruidnagels
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 2 el tamarinde pasta
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Snijd het vlees in grove stukken en plaats in een (meng)kom. Maak een marinade van 2 el ketjap manis en 2 el tamarinde pasta. Meng de marinade door het vlees en laat even rusten (buiten de koeling).
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 gestampte kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek (of 1 rode peper), 1 el olie en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Braad het vlees rondom bruin in een scheutje olie en voeg vervolgens de boemboe toe. Bak op middelhoog vuur al omscheppend enige minuten mee.
  • Schenk circa 75 ml ketjap manis bij het vlees samen met 300 ml (warm) water en 2 salam blaadjes en breng tegen de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat op laag tot matig vuur rustig pruttelen. Schep het geheel geregeld even om en laat circa 3 uur stoven of tot het vlees uit elkaar valt.

Smoor daging

TIP

Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

97 reacties

Judy 7 juli 2021 - 23:26

De smoor is klaar en smaakt verrukkelijk!!!

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2021 - 14:32

Fijn Judy, leuk om te horen! En geniet van de frikadel pan 🙂

Reply
Judy 7 juli 2021 - 16:43

Oh, wat ruikt dit heerlijk! Dankje wederom voor dit recept! Ga binnenkort ook de frikadel pan proberen!!

Reply
Bonnie 27 juni 2021 - 12:31

Hoiihoii,

Ik wil vandaag dit recept graag maken maar heb net geen 700gram vlees maakt dat heel erg uit met de boemboe?
En ik heb ook geen tamarinde, dat maakt denk ik niet zo veel ui toch?

Reply
SmaakMenutie 27 juni 2021 - 13:28

Hoi Bonnie! Nee hoor, iets minder is geen probleem! Tamarinde achterwege laten is ook niet erg. Geniet ervan 🙂

Reply
Bonnie 1 juli 2021 - 11:48

Hoii, Ik had het gemaakt en was heerlijk we hebben zeker genoten. Ik Ga het vandaag weer maken zo lekker vonden we het!

Bedankt voor je antwoord en voor de heerlijke recepten!

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2021 - 10:41

Leuk om te horen Bonnie, fijn dat jullie (ook zonder de tamarinde) ervan genoten hebben!

Reply
Onno 16 mei 2021 - 16:38

krijg je het gerecht wat zoeter door extra ketjap manis bij te voegen?

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2021 - 10:55

Dat klopt Onno!

Reply
Onno 18 mei 2021 - 14:04

Helemaal top! ik had het 3 uur in de slowcooker, en toen nog 45 minuten op een laag vuurtje in de wokpan,( ik heb niet heel veel pannen in huis 🙂 toen zag je het helemaal loskomen en inkoken..

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2021 - 15:42

Fijn dat de smoor gelukt is Onno!

Reply
Patricia 12 mei 2021 - 15:48

Pan staat op het vuur, het smaakt nu al heerlijk! Bedankt! 😁👍

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:32

Leuk om te horen Patricia, hopelijk heb je ervan genoten 🙂

Reply
1 4 5 6 7 8 9