Helemaal niet moeilijk!
We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.
Kwaliteit van de ingrediënten
Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.
Geduld loont
Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.
97 reacties
Hoi, ik heb precies het recept gevolgd. Maar inderdaad, wie weet wordt het wat minder zuur naarmate het langer opstaat. Bedankt voor de tip en ik laat het nog wel even weten. In ieder geval bedankt voor het recept.
Ik heb er aardig wat zout en ketjap bij ingedaan. Uiteindelijk was het toch lekker. Wel heel anders dan ik daging smoor ken maar absoluut lekker.
Fijn Maya!
Er is een stukje weggevallen in mijn vorige bericht. Er moet staan: Ik heb erg getwijfeld over de hoeveelheid tamarinde. Maar waarschijnlijk was dat wel duidelijk.
Hoi Maya, wat vreemd dat het zo zuur geworden is. Daar hebben wij nooit eerder last van gehad. Misschien dat het straks sowieso wel minder wordt. Het moet nog even op staan neem ik aan? En anders idd ketjap manis of wat gulu djawu. Hoop dat het lukt!!
Ik had me er erg op verheugd om dit gerecht te gaan maken. Het vlees staat nu dan ook te pruttelen. Ik heb erg getwijfeld over de hoeveelheid. Het leek me erg veel en ik was bang dat het zuur zou worden. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het recept te volgen. Ik heb net de saus even geproefd en inderdaad is het gerecht er zuur door de tamarinde. Heel jammer. Ik hoop dat ik er later nog iets aan kan doen met zout en/of ketjap. Hebben jullie anders nog een idee? Alvast bedankt.
Ik heb het opstaan, alles volgens recept! Maar ik vind het erg sterk ruiken, klopt dat?
Als je het volgens recept gemaakt hebt moet het kloppen Shannon! 🙂
Ook dit was weersuper lekker met witte rijst en sperciebonen.
Wij aten het met 6 personen en het ging schoon op.
Fijn Mieke dat iedereen ervan gesmuld heeft! 🙂