Helemaal niet moeilijk!
We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.
Kwaliteit van de ingrediënten
Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.
Geduld loont
Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.
97 reacties
Kan ik in plaats van 2 blaadjes salam ook gewone laurier blaadjes gebruiken?
Nee helaas Michelle, Indisch laurier heeft echt zijn kenmerkende smaak en is dus ook anders dan het laurier dat wij kennen. Laat het dan liever achterwege 🙂
Hoi, het gerecht staat op het ogenblik lekker te pruttelen. Ook bij mij is het wat lichter van kleur dan op het plaatje hierboven. Dat maakt de geur in huis er niet minder heerlijk op. Mooi dat je deze smaak krijgt met een beperkt aantal ingrediënten. Als je dan tóch meer spice wilt wat zou dat dan zijn?
Lekker Bart! Om het wat meer pit te geven kan je wat meer sambal oelek toevoegen.
Há Erik,
De semur staat te pruttelen!
We gaan vandaag weer genieten!
Groeten aan onze tante Veronique!
Hoi Jac-Mirko,
Wat leuk om te horen!
Geniet ervan, het is echt weer om lekker in de keuken te staan 🙂
Op jullie foto ziet de saus er een stuk donkerder en meer gebonden uit. Heb ik misschien iets fout gedaan? Ik heb wel het recept aangehouden…
Wat vreemd Priscilla! Heb je wel ketjap manis gebruikt (dikke saus)? En wellicht wat langer laten pruttelen om het te binden. Hopelijk was de smaak wel goed? 🙂
Ik vraag me af, als ik de dubbele hoeveelheid wil maken, of ik alles dubbel moet nemen?
Of krijg ik dan teveel saus en te sterke smaken?
Ik ben van plan zo’n 2 kg smoor te maken.
Bedankt voor je reactie.
Hoi Gitta. Nee dat zou ik niet doen hoor! Houd maar dezelfde hoeveelheid aan. Voeg hooguit wat extra ketjap toe en 100-200 ml water. Zou uitstekend moeten lukken dan. Succes!
En als ik ipv meer juist minder zou willen maken (we zijn met z’n tweetjes), kan ik dan wel gewoon overal de helft van nemen?
Dan zouden we echt aanraden om de andere helft lekker in te vriezen! Dat kan prima en dan heb je voor de volgende keer lekker nog wat. Wij zijn ook met z’n tweeën en vriezen regelmatig wat in 🙂