Home Erik's Asia Daging smoor

Daging smoor

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging smoor

Helemaal niet moeilijk!

We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.

Daging smoor ingrediënten

Kwaliteit van de ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.

Daging smoor recept

Geduld loont

Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.

Daging smoor

Daging smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 319 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runder- of sukadelappen
  • 75 ml ketjap manis
  • 4 kruidnagels
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 2 el tamarinde pasta
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Snijd het vlees in grove stukken en plaats in een (meng)kom. Maak een marinade van 2 el ketjap manis en 2 el tamarinde pasta. Meng de marinade door het vlees en laat even rusten (buiten de koeling).
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 gestampte kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek (of 1 rode peper), 1 el olie en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Braad het vlees rondom bruin in een scheutje olie en voeg vervolgens de boemboe toe. Bak op middelhoog vuur al omscheppend enige minuten mee.
  • Schenk circa 75 ml ketjap manis bij het vlees samen met 300 ml (warm) water en 2 salam blaadjes en breng tegen de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat op laag tot matig vuur rustig pruttelen. Schep het geheel geregeld even om en laat circa 3 uur stoven of tot het vlees uit elkaar valt.

Smoor daging

TIP

Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

97 reacties

Michelle 25 november 2020 - 17:45

Kan ik in plaats van 2 blaadjes salam ook gewone laurier blaadjes gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 27 november 2020 - 10:21

Nee helaas Michelle, Indisch laurier heeft echt zijn kenmerkende smaak en is dus ook anders dan het laurier dat wij kennen. Laat het dan liever achterwege 🙂

Reply
Bart 1 november 2020 - 17:09

Hoi, het gerecht staat op het ogenblik lekker te pruttelen. Ook bij mij is het wat lichter van kleur dan op het plaatje hierboven. Dat maakt de geur in huis er niet minder heerlijk op. Mooi dat je deze smaak krijgt met een beperkt aantal ingrediënten. Als je dan tóch meer spice wilt wat zou dat dan zijn?

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 18:33

Lekker Bart! Om het wat meer pit te geven kan je wat meer sambal oelek toevoegen.

Reply
Jac-Mirko Janssen 10 oktober 2020 - 12:23

Há Erik,

De semur staat te pruttelen!
We gaan vandaag weer genieten!

Groeten aan onze tante Veronique!

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2020 - 14:09

Hoi Jac-Mirko,
Wat leuk om te horen!

Geniet ervan, het is echt weer om lekker in de keuken te staan 🙂

Reply
Priscilla 24 september 2020 - 17:08

Op jullie foto ziet de saus er een stuk donkerder en meer gebonden uit. Heb ik misschien iets fout gedaan? Ik heb wel het recept aangehouden…

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 18:08

Wat vreemd Priscilla! Heb je wel ketjap manis gebruikt (dikke saus)? En wellicht wat langer laten pruttelen om het te binden. Hopelijk was de smaak wel goed? 🙂

Reply
Gitta 16 december 2019 - 11:09

Ik vraag me af, als ik de dubbele hoeveelheid wil maken, of ik alles dubbel moet nemen?
Of krijg ik dan teveel saus en te sterke smaken?
Ik ben van plan zo’n 2 kg smoor te maken.
Bedankt voor je reactie.

Reply
SmaakMenutie 17 december 2019 - 19:13

Hoi Gitta. Nee dat zou ik niet doen hoor! Houd maar dezelfde hoeveelheid aan. Voeg hooguit wat extra ketjap toe en 100-200 ml water. Zou uitstekend moeten lukken dan. Succes!

Reply
Lillian 23 januari 2020 - 14:46

En als ik ipv meer juist minder zou willen maken (we zijn met z’n tweetjes), kan ik dan wel gewoon overal de helft van nemen?

Reply
SmaakMenutie 25 januari 2020 - 15:34

Dan zouden we echt aanraden om de andere helft lekker in te vriezen! Dat kan prima en dan heb je voor de volgende keer lekker nog wat. Wij zijn ook met z’n tweeën en vriezen regelmatig wat in 🙂

Reply
1 2 3 4 5 9