Home Erik's Asia Daging smoor

Daging smoor

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging smoor

Helemaal niet moeilijk!

We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.

Daging smoor ingrediënten

Kwaliteit van de ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.

Daging smoor recept

Geduld loont

Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.

Daging smoor

Daging smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 319 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runder- of sukadelappen
  • 75 ml ketjap manis
  • 4 kruidnagels
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 2 el tamarinde pasta
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Snijd het vlees in grove stukken en plaats in een (meng)kom. Maak een marinade van 2 el ketjap manis en 2 el tamarinde pasta. Meng de marinade door het vlees en laat even rusten (buiten de koeling).
  • Maak ondertussen een boemboe met de (staaf)mixer of keukenmachine. Mix hiervoor 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 gestampte kruidnagels, 2 tl nootmuskaat, 1 tl sambal oelek (of 1 rode peper), 1 el olie en een snuf zout tot een glad mengsel.
  • Braad het vlees rondom bruin in een scheutje olie en voeg vervolgens de boemboe toe. Bak op middelhoog vuur al omscheppend enige minuten mee.
  • Schenk circa 75 ml ketjap manis bij het vlees samen met 300 ml (warm) water en 2 salam blaadjes en breng tegen de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat op laag tot matig vuur rustig pruttelen. Schep het geheel geregeld even om en laat circa 3 uur stoven of tot het vlees uit elkaar valt.

Smoor daging

TIP

Wil je dat het vocht wat verdampt? Haal dan het deksel de laatste 30-45 minuten van de pan.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

97 reacties

Ellen 15 december 2019 - 11:51

Kan je dit gerecht ook klaarmaken in crockpot? En dan met de zelfde hoeveelheid water?

Reply
SmaakMenutie 17 december 2019 - 19:10

Hoi Ellen, ja hoor dat zou moeten kunnen. Wij hebben geen slowcooker, maar als het een uur of 4 nodig heeft dan zou de hoeveelheid water ook voldoende moeten zijn lijkt me.

Reply
Jolanda 15 november 2021 - 16:33

Klopt twee eetlepels tamarinde wel?

Reply
SmaakMenutie 16 november 2021 - 11:21

Jazeker! 🙂

Reply
Jan 13 januari 2020 - 18:40

Ik zou minder vocht doen. In de crockpot verdampt niets.

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2020 - 11:08

Bedankt voor de tip Jan!

Reply
Ellen 16 april 2019 - 18:50

Dit gerecht nu al twee keer gemaakt, echt overheerlijk!!!

Reply
SmaakMenutie 17 april 2019 - 08:57

Hoi Ellen, fijn dat de daging smoor zo in de smaak valt dat je ‘m al twee keer hebt gemaakt! Leuk om te horen 🙂

Reply
Sander 31 maart 2019 - 18:26

Bedankt voor dit recept! Vraagje, ik heb de aanwijzingen precies zo opgevolgd maar uiteindelijk de pan 6 uur op laten staan, omdat het vlees nog taaiig was en er bijna nog geen vocht uit was, de pan stond op zacht vuur, het borrelde niet. Het laatste half uur heb ik het pitje op middelhoog vuur gedraaid en volgens mij is hierdoor het vlees zachter geworden. Kan het zijn dat het pitje te laag stond? Ook omdat er erg weinig vocht verloren ging?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2019 - 18:55

Hoi Sander, ja dan stond het pitje misschien toch wat te laag. Het is altijd even aftasten want het mag best een beetje borrelen. Omdat elk fornuis verschillend is zal dat de oorzaak zijn. Zeker omdat het zo vochtig bleef. Overigens is het slim om dan inderdaad het laatste half uurtje het vuur wat hoger te zetten zonder deksel, dan dikt het ook lekker in ;). Uiteindelijk wel gelukt dus? Groet, Erik – SmaakMenutie

Reply
Culpa 26 maart 2019 - 17:37

Ik heb trouwens de ABC ketjap gebruikt. Die vind ik altijd het lekkerst.

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2019 - 09:04

Graag gedaan! Fijn dat onze Daging Smoor in de smaak viel 🙂 ABC is inderdaad ook goed om te gebruiken! Groet, Team SmaakMenutie

Reply
Culpa 26 maart 2019 - 17:36

Het was heerlijk! Gisteren gemaakt exact volgens jullie recept. Super bedankt.

Reply
1 2 3 4 9