Home Erik's Asia Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

met kip en groenten

door SmaakMenutie
Chinese tomatensoep

Appelmoes

Tomatensoep heb je in tal van varianten, van de klassieke met balletjes tot de Italiaanse. Maar deze Chinese tomatensoep kent iedereen waarschijnlijk vooral van de oplosversie waar je warm water bij schenkt (zo rond een uurtje of vier ’s middags). En natuurlijk dankzij de afhaalchinees. Niks mis mee natuurlijk. Maar als je die lekker vindt, dan ga je hier helemaal van smullen. En schrik niet van de appelmoes bij de ingrediënten. Want dat is dus het ‘geheime’ ingrediënt waarmee de soep zijn kenmerkende zoetzure smaak krijgt. Schijnbaar is dat al decennia zo. Wij doen er overigens ook nog gembersiroop doorheen en natuurlijk soe-oen. Eet smakelijk!

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 126 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 125 g taugé
  • 100 g wortels
  • 100 g appelmoes
  • 70 g tomatenpuree
  • 50 g soe-oen
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 kipfilet
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 el gembersiroop
  • 2 el maïzena
  • 2 el ketjap manis
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg 1 blikje tomatenpuree (70 g) toe en bak al omscheppend 1-2 minuten op matig vuur.
  • Voeg 400 g tomatenblokjes, 3-4 el gembersiroop, 100 g appelmoes en 2 el ketjap manis toe en roer grondig.
  • Schenk ruim 1 liter warm water in de pan en voeg 2 verkruimelde kip- of groentebouillonblokjes toe. Doe de kipfilet in de pan en laat in 12-15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Rasp ondertussen 100 g wortel julienne, maak 125 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringetjes. Week 50 g soe-oen 4 minuten in kokend water, spoel af onder koud water en laat uitlekken.
  • Kluts 2 eieren en bak 2 dunne omeletten in een koekenpan. Snijd de omeletten in smalle reepjes.
  • Haal de kipfilet uit de pan en trek los met 2 vorken tot je geplukte kipreepjes hebt. Doe terug in de pan.
  • Voeg ook de wortel, taugé, lente-ui, soe-oen en omeletreepjes toe aan de soep.
  • Maak een papje van 2-3 el maïzena door het te mengen met een scheutje water. Schenk dit al roerend door de soep totdat deze licht gebonden is.

Chinese tomatensoep receptChinese tomaten soep makenChinese tomatensoepGevulde Chinese tomatensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Marijke 30 maart 2025 - 20:25

Dubbele hoeveelheid soep gemaakt. Niet alle ingrediënten verdubbeld, dat is ècht teveel van het goede. Ik heb 2x 400 gram tomatenpulp gebruikt, 125 gram taugé, 200 gram wortel, 200 gram appelmoes, 140 gram tomatenpuree, géén soe-oen, een omelet van 2 eieren, 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 4 kippenbouillontabletten, 2 kipfilets, 1 bosje lente-ui, 6 el. gembersiroop, 4 el. maizena, 4 el. ketjap manis, 2 tl. sambal, 2 liter water. De smaak was heerlijk en de hoeveelheid ‘vulling’ ook. Lekker hoor!

Reply
1 2 3 4