Wereldberoemd in Nederland
Tomatensoep is er in talloze varianten en is misschien wel de meest gegeten soep van Nederland. Van de Hollandse klassieker met balletjes tot deze heerlijke Italiaanse versie.
Maar de Chinese tomatensoep ken je misschien vooral van de afhaalchinees of de welbekende oplosversie die je rond een uur of vier inschenkt met kokend water. Wellicht herkenbaar uit de groene mok en licht zoetzuur van smaak, roept dit soepje desondanks bij velen direct nostalgie op. Het is zo’n gerecht dat je al je hele leven tegenkomt, maar waarvan je niet altijd precies weet wat er eigenlijk allemaal in zit.

Het geheime ingrediënt
Hoewel de naam doet vermoeden dat het een authentiek Chinees recept is, is dat niet helemaal het geval. De soep zoals wij die kennen is eigenlijk een Nederlandse interpretatie, ontstaan in de Chinees-Indische restaurants die vanaf de jaren vijftig overal in ons land opdoken.

De tomatensoep werd aangepast aan de Nederlandse smaak, met een zoetzuurtje die we hier heerlijk vinden. Het geheim? Appelmoes! Al decennialang hét ingrediënt dat de soep die typische milde smaak geeft. Sommige families maken hem zelfs niet anders. En naast de appelmoes zorgt ook een scheut gembersiroop voor die herkenbare smaak.
Wat er verder allemaal in gaat
Een van de leukste dingen aan deze soep is dat er zoveel in te ontdekken valt. Natuurlijk beginnen we met een basis van tomatenblokjes. Daar voegen we wortel aan toe, voor de eerste zoetheid, en taugé en lente-ui voor wat frisheid en bite. Dan is er nog de kip. Geplukt en precies goed gegaard, zodat de soep een stevige basis krijgt.

En wat deze soep extra lekker maakt zijn de extra’s die je niet terugvind in de oplosversies. Zo bakken we dunne omeletten, die we in fijne reepjes snijden en door de soep roeren. Dat geeft meteen extra vulling. En natuurlijk mogen de soe-oen niet ontbreken. De bekende dunne slierten die het helemaal afmaken en nog vullender maken.
Waarom we er zo dol op zijn
Chinese tomatensoep is zo’n gerecht dat altijd in de smaak valt. Het is lekker verwarmend op een koude dag, maar net zo goed een lichte maaltijd op een doordeweekse avond. Misschien is het wel de combinatie van eenvoud en toch een soort van herkenbaarheid. De soep smaakt vertrouwd, maar is toch net wat spannender dan een gewone tomatensoep.

Daarbij is het ook nog eens een soep die veel herinneringen oproept. Of je hem nu kent van de zondagavond bij de Chinees, van de oplosvariant na schooltijd of van vroeger thuis aan tafel, er zit altijd een vleugje nostalgie in. En als je hem zelf maakt proef je pas echt hoe verrassend deze soep kan zijn.

28 reacties
Dubbele hoeveelheid soep gemaakt. Niet alle ingrediënten verdubbeld, dat is ècht teveel van het goede. Ik heb 2x 400 gram tomatenpulp gebruikt, 125 gram taugé, 200 gram wortel, 200 gram appelmoes, 140 gram tomatenpuree, géén soe-oen, een omelet van 2 eieren, 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 4 kippenbouillontabletten, 2 kipfilets, 1 bosje lente-ui, 6 el. gembersiroop, 4 el. maizena, 4 el. ketjap manis, 2 tl. sambal, 2 liter water. De smaak was heerlijk en de hoeveelheid ‘vulling’ ook. Lekker hoor!
Staat op. Geproefd smaakt erg lekker, wel snij ik de volgende keer, de soe-oen eerst voor ik hem bij de soep voeg, volle soep, wil hem eigenlijk niet verdunnen met water.
Schoonzoon was thuis, de chinese tomatensoepliefhebber, dus erg benieuwd wat hij er van vind. Bakje meegegeven.