Home Erik's AsiaChinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

met kip en groenten

door SmaakMenutie
Chinese tomatensoep

Wereldberoemd in Nederland

Tomatensoep is er in talloze varianten en is misschien wel de meest gegeten soep van Nederland. Van de Hollandse klassieker met balletjes tot deze heerlijke Italiaanse versie.

Maar de Chinese tomatensoep ken je misschien vooral van de afhaalchinees of de welbekende oplosversie die je rond een uur of vier inschenkt met kokend water. Wellicht herkenbaar uit de groene mok en licht zoetzuur van smaak, roept dit soepje desondanks bij velen direct nostalgie op. Het is zo’n gerecht dat je al je hele leven tegenkomt, maar waarvan je niet altijd precies weet wat er eigenlijk allemaal in zit.

Chinese tomatensoep appelmoes

Het geheime ingrediënt

Hoewel de naam doet vermoeden dat het een authentiek Chinees recept is, is dat niet helemaal het geval. De soep zoals wij die kennen is eigenlijk een Nederlandse interpretatie, ontstaan in de Chinees-Indische restaurants die vanaf de jaren vijftig overal in ons land opdoken.

Chinese tomatensoep recept

De tomatensoep werd aangepast aan de Nederlandse smaak, met een zoetzuurtje die we hier heerlijk vinden. Het geheim? Appelmoes! Al decennialang hét ingrediënt dat de soep die typische milde smaak geeft. Sommige families maken hem zelfs niet anders. En naast de appelmoes zorgt ook een scheut gembersiroop voor die herkenbare smaak.

Wat er verder allemaal in gaat

Een van de leukste dingen aan deze soep is dat er zoveel in te ontdekken valt. Natuurlijk beginnen we met een basis van tomatenblokjes. Daar voegen we wortel aan toe, voor de eerste zoetheid, en taugé en lente-ui voor wat frisheid en bite. Dan is er nog de kip. Geplukt en precies goed gegaard, zodat de soep een stevige basis krijgt.

Chinese tomaten soep maken

En wat deze soep extra lekker maakt zijn de extra’s die je niet terugvind in de oplosversies. Zo bakken we dunne omeletten, die we in fijne reepjes snijden en door de soep roeren. Dat geeft meteen extra vulling. En natuurlijk mogen de soe-oen niet ontbreken. De bekende dunne slierten die het helemaal afmaken en nog vullender maken.

Waarom we er zo dol op zijn

Chinese tomatensoep is zo’n gerecht dat altijd in de smaak valt. Het is lekker verwarmend op een koude dag, maar net zo goed een lichte maaltijd op een doordeweekse avond. Misschien is het wel de combinatie van eenvoud en toch een soort van herkenbaarheid. De soep smaakt vertrouwd, maar is toch net wat spannender dan een gewone tomatensoep.

Gevulde Chinese tomatensoep

Daarbij is het ook nog eens een soep die veel herinneringen oproept. Of je hem nu kent van de zondagavond bij de Chinees, van de oplosvariant na schooltijd of van vroeger thuis aan tafel, er zit altijd een vleugje nostalgie in. En als je hem zelf maakt proef je pas echt hoe verrassend deze soep kan zijn.

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 130 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 125 g taugé
  • 100 g wortels
  • 100 g appelmoes
  • 70 g tomatenpuree
  • 50 g soe-oen
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 kipfilet
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 el gembersiroop
  • 2 el maïzena
  • 2 el ketjap manis
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg 1 blikje tomatenpuree (70 g) toe en bak al omscheppend 1-2 minuten op matig vuur.
  • Voeg 400 g tomatenblokjes, 3-4 el gembersiroop, 100 g appelmoes en 2 el ketjap manis toe en roer grondig.
  • Schenk ruim 1 liter warm water in de pan en voeg 2 verkruimelde kip- of groentebouillonblokjes toe. Doe de kipfilet in de pan en laat in 12-15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Rasp ondertussen 100 g wortel julienne, maak 125 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringetjes. Week 50 g soe-oen 4 minuten in kokend water, spoel af onder koud water en laat uitlekken.
  • Kluts 2 eieren en bak 2 dunne omeletten in een koekenpan. Snijd de omeletten in smalle reepjes.
  • Haal de kipfilet uit de pan en trek los met 2 vorken tot je geplukte kipreepjes hebt. Doe terug in de pan.
  • Voeg ook de wortel, taugé, lente-ui, soe-oen en omeletreepjes toe aan de soep.
  • Maak een papje van 2-3 el maïzena door het te mengen met een scheutje water. Schenk dit al roerend door de soep totdat deze licht gebonden is.

Chinese tomatensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Marijke 30 maart 2025 - 20:25

Dubbele hoeveelheid soep gemaakt. Niet alle ingrediënten verdubbeld, dat is ècht teveel van het goede. Ik heb 2x 400 gram tomatenpulp gebruikt, 125 gram taugé, 200 gram wortel, 200 gram appelmoes, 140 gram tomatenpuree, géén soe-oen, een omelet van 2 eieren, 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 4 kippenbouillontabletten, 2 kipfilets, 1 bosje lente-ui, 6 el. gembersiroop, 4 el. maizena, 4 el. ketjap manis, 2 tl. sambal, 2 liter water. De smaak was heerlijk en de hoeveelheid ‘vulling’ ook. Lekker hoor!

Reply
PCALinden 30 augustus 2025 - 16:34

Staat op. Geproefd smaakt erg lekker, wel snij ik de volgende keer, de soe-oen eerst voor ik hem bij de soep voeg, volle soep, wil hem eigenlijk niet verdunnen met water.
Schoonzoon was thuis, de chinese tomatensoepliefhebber, dus erg benieuwd wat hij er van vind. Bakje meegegeven.

Reply
1 2 3 4

Reacties