Home Erik's Asia Tjap tjoy

Tjap tjoy

Chinese knapperige groenten

door SmaakMenutie
Chinese tjap tjoy

Rijke smaak

Het nadeel van tjap tjoy van de afhaalchinees is dat het vaak veel te ver doorgekookt is en drijft in (te) zoute saus. Daarom hierbij de échte tjap tjoy zoals ik hem leerde maken tijdens een Chinese kookworkshop. Lekkere knapperige groenten met een rijke smaak dankzij de gedroogde shiitake en de subtiele smaak van de oestersaus, verse gember en sesamolie. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch vleesgerecht.

Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉

Chinese tjap tjoy

Tjap tjoy

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g peulen
  • 100 g taugé
  • 50 g gedroogde champignons (shiitake)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 cm verse gember

Zo maak je het

  • Begin met het wellen (of weken) van ongeveer 50 g gedroogde champignons. Grote champignons (shiitake) week je circa 45-60 minuten en kleine zo'n 30 minuten in heet water. Laat ze even uitlekken en snijd in reepjes.
  • Snijd ondertussen 1/2 winterpeen in smalle reepjes (julienne). Doe hetzelfde met 1 rode paprika. Maak de taugé schoon, snijd 2 tenen knoflook in dunne plakjes en snijd 2 cm gember fijn. Van 100 g peulen snijd je de uiteinden af. Snipper tevens alvast 1 sjalot (of ui).
  • Snijd een half blok tofu in plakjes en bak deze in een laagje olie rondom bruin. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook in een andere pan ruim water en kook de winterpeen, peulen en paprika 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de taugé toe. Giet af onder (ijs)koud water zodat de groenten niet verder garen. Zet even weg.
  • Verwijder het grootste deel van de olie uit de wok en fruit de knoflook, gember en de sjalot even 1 minuut aan.
  • Voeg nu de groenten toe samen met de tofu en de champignons. Voeg er 1 el sesamolie aan toe samen met 3-4 el oestersaus en een snuf zout. Roerbak het geheel al omscheppend een minuut of 3.
  • Proef! En voeg eventueel nog wat extra oestersaus toe of wat extra zout. Serveer direct. Mmmm!

Tjap tjoy ingrediënten Chinese tjap tjoy recept Vegetarische tjap tjoy

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

31 reacties

Marjon 3 april 2019 - 13:23

mm, dit was wel een beetje jammer, mijn gezin was er niet dol op… “niet vies, maar ook niet heel lekker”. Tja, en daar doe je natuurlijk niet al die moeite voor… snik 😉

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:10

Jammer Marjon! Smaken verschillen uiteraard. Wij vonden het heel erg lekker, maar het is net wat je gewend bent. Volgende keer beter 🙂

Reply
Eveliene 10 juli 2019 - 09:52

Dezega ik vandaag maken ziet er heerlijk uit ik gebruik dan vegetarische oestersaus dank je wel voor delen

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2019 - 15:08

Lekker Eveliene! Met de vegetarische oestersaus heb je inderdaad een 100% vegetarische maaltijd. Uiteraard graag gedaan en alvast eet smakelijk! 🙂

Reply
Marianne 29 oktober 2019 - 21:05

Dit was super!!! Voor herhaling vatbaar?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:06

Leuk om te horen Marianne! Fijn dat onze tjap tjoy in de smaak viel 🙂

Reply
Peter 9 mei 2022 - 10:41

Goedemorgen,
Mijn vrouw is gek op kip knoflook van de Chinees, maar ik kan nergens een goed recept vinden hiervoor. Kunnen jullie hier mee helpen?

Ik zie het graag komen.

Peter

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2022 - 10:54

Hallo Peter, eerlijk gezegd kennen wij het niet. Hoe noemen ze het recept bij de Chinees?

Reply
Peter 11 mei 2022 - 09:52

Gewoon kip knoflook

Jose 6 mei 2020 - 18:02

Kun je ook verse shii-takes gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2020 - 09:24

Jazeker!

Reply
Irene 24 september 2020 - 08:02

Mijn lievelings gerecht, en als er wat over is wat groentebouillon er bij, en dan heb je een lekker soepje de volgende dag.

Reply
SmaakMenutie 24 september 2020 - 09:52

Leuk om te horen Irene! En wat een goed idee om er een soepje van te maken 🙂

Reply
John 30 december 2020 - 13:54

Volgens mij past dit gerecht wel bij een dieet , lijkt mij dat er nauwelijks calorieën en vetten in zitten.

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:14

Zeker weten John!

Reply
Pascal 27 augustus 2021 - 20:58

Ik had vandaag enorm zin in noodles met een lekkere soort tjap tjoy. Op dit recept heb ik me handig kunnen inspireren en het smaakte heerlijk. Bedankt!
Ik heb met verse shii-takes gewerkt, sesamzaad ipv olie en met soja stukjes ipv tofu. Ook nog wat baby maïs erbij gewokt, heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2021 - 08:57

Fijn dat je ervan genoten hebt Pascal en dat je er je eigen draai aan gegeven hebt, leuk! 🙂

Reply
Cindy 29 september 2021 - 16:17

Hoi! Ik heb een vraagje, ik heb alle ingrediënten gehaald voor dit recept, het lijkt ons echt heerlijk!
Alleen op de verpakking van de shiitake staat dat deze absoluut nooit in het water gelegd mogen worden, omdat ze zich dan vol zuigen, en daardoor hun smaak verliezen.
Jullie zeggen in het recept dat de shiitake een uur moet wellen in het hete water?
Groetjes Rob en Cindy

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:04

Hi Cindy, wij gebruiken gedroogde shiitake hè 😉 Maar je kan ook verse gebruiken hoor. Geniet ervan!

Reply
Cindy 30 september 2021 - 15:54

Bedankt voor het antwoord! Ik had inderdaad verse shiitake. Volgende keer koop ik gedroogde shiitake 😜

Reply
Arina 3 mei 2022 - 08:06

Even een vraagje…..ik wil dit graag maken maar is het ook geschikt om in te vriezen en later op te warmen in een pan? Ik ben van plan om een grote hoeveelheid te maken voor in de vriezer.

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2022 - 10:11

Nee dat zou ik niet aanraden. Als je het ontdooit is de knapperigheid van de groente verdwenen en zal het veel vocht bevatten. Vers maken is echt het allerlekkerste 🙂

Reply
Ella 29 juni 2022 - 21:14

Heerlijk gerecht, wij hebben er nog een fijngesneden lombokje in gedaan. Blijft in ons menu!

Reply
Frank 23 september 2022 - 16:23

Mijn ervaring is dat je hem prima kunt invriezen. Als je hem na het ontdooien opwarmt in de magnetron blijven alle groenten, ook de taugé, knapperig.

Reply
Petra 1 oktober 2022 - 18:23

Een dubbele hoeveelheid gemaakt, wat groente vervangen door een blik maiskolfjes, had ik al een tijdje in huis. En eens kijken, wat invriezen zou doen met dit recept, ik houd van zelfgemaakt eten..
Vers, net gemaakt echt een aanrader, maar de ingevroren porties vielen niet tegen. Alleen wat rijst koken, een komkommersalade op zijn indische een een kleine portie rendang en ik had een een heerlijke snelle maaltijd na een drukke werkdag

Reply
Nynke Hofstede 22 januari 2023 - 10:51

Wij willen jullie complimenteren met de heerlijke recepten die als verrassing iedere dag weer verschijnen op de telefoon. Leuk geschreven, eenvoudig te bereiden en doorgaans, héérlijk!! Wij genieten er van. Vandaag de Tjap Tjoy, nu al zin in😋

Reply
Evelien 14 juni 2023 - 20:40

Kan je de tofu ook weglaten of vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 10:51

Dan zou ik het achterwege laten als je er niet van houdt 🙂

Reply
Christy 20 augustus 2023 - 10:54

Ik hou niet van tofu en shii-takes. Wat kan ik in de plaats doen?

Reply
SmaakMenutie 21 augustus 2023 - 11:36

Je zou tempe kunnen proberen!

Reply
Eveline 17 maart 2024 - 07:56

YUMMY YUMMY!! Heerlijk Tjap Tjoy!! Sinds kind altijd mijn lieveling recept wanneer de familie naar de Chinees uit ging eten! Nu met jullie recept, makkelijk thuis maken, is echt heel lekker!

Reply