Rijke smaak
Het nadeel van tjap tjoy van de afhaalchinees is dat het vaak veel te ver doorgekookt is en drijft in (te) zoute saus. Daarom hierbij de échte tjap tjoy zoals ik hem leerde maken tijdens een Chinese kookworkshop. Lekkere knapperige groenten met een rijke smaak dankzij de gedroogde shiitake en de subtiele smaak van de oestersaus, verse gember en sesamolie. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch vleesgerecht.
Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉
31 reacties
mm, dit was wel een beetje jammer, mijn gezin was er niet dol op… “niet vies, maar ook niet heel lekker”. Tja, en daar doe je natuurlijk niet al die moeite voor… snik 😉
Jammer Marjon! Smaken verschillen uiteraard. Wij vonden het heel erg lekker, maar het is net wat je gewend bent. Volgende keer beter 🙂
Dezega ik vandaag maken ziet er heerlijk uit ik gebruik dan vegetarische oestersaus dank je wel voor delen
Lekker Eveliene! Met de vegetarische oestersaus heb je inderdaad een 100% vegetarische maaltijd. Uiteraard graag gedaan en alvast eet smakelijk! 🙂
Dit was super!!! Voor herhaling vatbaar?
Leuk om te horen Marianne! Fijn dat onze tjap tjoy in de smaak viel 🙂
Goedemorgen,
Mijn vrouw is gek op kip knoflook van de Chinees, maar ik kan nergens een goed recept vinden hiervoor. Kunnen jullie hier mee helpen?
Ik zie het graag komen.
Peter
Hallo Peter, eerlijk gezegd kennen wij het niet. Hoe noemen ze het recept bij de Chinees?
Gewoon kip knoflook
Kun je ook verse shii-takes gebruiken.
Jazeker!
Mijn lievelings gerecht, en als er wat over is wat groentebouillon er bij, en dan heb je een lekker soepje de volgende dag.
Leuk om te horen Irene! En wat een goed idee om er een soepje van te maken 🙂
Volgens mij past dit gerecht wel bij een dieet , lijkt mij dat er nauwelijks calorieën en vetten in zitten.
Zeker weten John!
Ik had vandaag enorm zin in noodles met een lekkere soort tjap tjoy. Op dit recept heb ik me handig kunnen inspireren en het smaakte heerlijk. Bedankt!
Ik heb met verse shii-takes gewerkt, sesamzaad ipv olie en met soja stukjes ipv tofu. Ook nog wat baby maïs erbij gewokt, heerlijk.
Fijn dat je ervan genoten hebt Pascal en dat je er je eigen draai aan gegeven hebt, leuk! 🙂
Hoi! Ik heb een vraagje, ik heb alle ingrediënten gehaald voor dit recept, het lijkt ons echt heerlijk!
Alleen op de verpakking van de shiitake staat dat deze absoluut nooit in het water gelegd mogen worden, omdat ze zich dan vol zuigen, en daardoor hun smaak verliezen.
Jullie zeggen in het recept dat de shiitake een uur moet wellen in het hete water?
Groetjes Rob en Cindy
Hi Cindy, wij gebruiken gedroogde shiitake hè 😉 Maar je kan ook verse gebruiken hoor. Geniet ervan!
Bedankt voor het antwoord! Ik had inderdaad verse shiitake. Volgende keer koop ik gedroogde shiitake 😜
Even een vraagje…..ik wil dit graag maken maar is het ook geschikt om in te vriezen en later op te warmen in een pan? Ik ben van plan om een grote hoeveelheid te maken voor in de vriezer.
Nee dat zou ik niet aanraden. Als je het ontdooit is de knapperigheid van de groente verdwenen en zal het veel vocht bevatten. Vers maken is echt het allerlekkerste 🙂
Heerlijk gerecht, wij hebben er nog een fijngesneden lombokje in gedaan. Blijft in ons menu!
Mijn ervaring is dat je hem prima kunt invriezen. Als je hem na het ontdooien opwarmt in de magnetron blijven alle groenten, ook de taugé, knapperig.
Een dubbele hoeveelheid gemaakt, wat groente vervangen door een blik maiskolfjes, had ik al een tijdje in huis. En eens kijken, wat invriezen zou doen met dit recept, ik houd van zelfgemaakt eten..
Vers, net gemaakt echt een aanrader, maar de ingevroren porties vielen niet tegen. Alleen wat rijst koken, een komkommersalade op zijn indische een een kleine portie rendang en ik had een een heerlijke snelle maaltijd na een drukke werkdag
Wij willen jullie complimenteren met de heerlijke recepten die als verrassing iedere dag weer verschijnen op de telefoon. Leuk geschreven, eenvoudig te bereiden en doorgaans, héérlijk!! Wij genieten er van. Vandaag de Tjap Tjoy, nu al zin in😋
Kan je de tofu ook weglaten of vervangen voor iets anders?
Dan zou ik het achterwege laten als je er niet van houdt 🙂
Ik hou niet van tofu en shii-takes. Wat kan ik in de plaats doen?
Je zou tempe kunnen proberen!
YUMMY YUMMY!! Heerlijk Tjap Tjoy!! Sinds kind altijd mijn lieveling recept wanneer de familie naar de Chinees uit ging eten! Nu met jullie recept, makkelijk thuis maken, is echt heel lekker!