Home Hoofdgerechten Chili con carne

Chili con carne

Mexicaanse vleesstoof

door SmaakMenutie
Chili con carne

Dat próef je!

Deze klassieker uit de Tex-Mex (Texaans-Mexicaans) keuken ontbrak nog op de website en dat terwijl ik eigenlijk gek chili con carne ben. Natuurlijk kan je een zakje of pakje uit de supermarkt gebruiken, maar het is net zo makkelijk om de kruidenmix zelf te maken. En dat próef je! Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een vleesstoof dat traditioneel bestaat uit gehakt en chilipeper. Bij het ontstaan gebruikte men overigens vaak puur rundvlees, maar aangezien veel mensen dit niet konden betalen werd er gekozen voor het goedkopere gehakt of zelfs spek. Voor de Tex-Mex keuken werden er meer ingrediënten toegevoegd als bonen, paprika en tomaten. Verder voegen wij ook mais en wortel toe. De variaties zijn eigenlijk eindeloos. Serveer met bijvoorbeeld wraps, rijst of aardappels en om het helemaal af te maken een klodder crème fraîche of guacamole. Of wat dacht je van wat geraspte cheddar!

Chili con carne

Chili con carne

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 69 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g bonen naar keuze
  • 150 g mais (optioneel)
  • 125 g crème fraîche (optioneel)
  • 150 ml rode wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode paprika
  • 1 winterpeen
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 1 grote sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op matig vuur in een flinke scheut olijfolie aan.
  • Snijd ondertussen 1 winterpeen en 1 (rode) paprika in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Bak al omscheppende enkele minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan samen met 2 tl cayennepeper, 2 tl gemalen komijnzaad, 2 tl paprikapoeder, 1 tl zout en een flinke draai van de pepermolen. Rul het gehakt tot het bruin is.
  • Blus het geheel met 1 glas rode wijn (circa 150 ml) en laat zachtjes enkele minuten inkoken.
  • Voeg vervolgens 400 g tomatenblokjes toe en meng grondig door het geheel. 
  • Voeg nu ook 250 g bonen(mix) toe samen met eventueel 150 g mais. Laat op laag vuur nu minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (stoven) met de deksel schuin op de pan. Hoe langer hoe lekkerder!
  • Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld crème fraîche, verse peterselie en geraspte (cheddar)kaas.

Chili con carne ingrediënten Chili con carne Chili con carne origineel recept Chili con carne recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

29 reacties

Willem van Weezel Errens 22 september 2021 - 13:13

En als je er aan kan komen, IPV creme fraiche, geraspte Mexicaanse queso blanco. Misschien gek, maar ik voeg ook altijd champignons toe. Ze hebben een interessante verschillende ’texture’.

Reply
SmaakMenutie 22 september 2021 - 16:29

Klinkt heerlijk Willem, thanks voor de tip! 🙂

Reply
Wim 22 september 2021 - 18:40

Ik vond het wat flauw smaken. wel pittige afterbite door de peper, maar eerste hap wat flauw.

Reply
Jeroen 31 juli 2024 - 19:54

Dat had ik ook tijdens koken geproefd heb 1 blikje tomaten puree erdoorheen gedaan maar ik miste het zout nog toen een half blokje runderbouillon erin gedaan toen vond ik de smaak goed.

Reply
Mary-Ann 15 oktober 2024 - 16:46

Ik heb dankzij de tip van Jeroen er ook een half rundvlees bouillonblokje in gedaan en toen was het goed op smaak…

Reply
Sylvia 24 september 2021 - 08:44

Mijn man is gek op bonen, ik niet, maar dacht, vooruit, is er in ieder geval iemand blij 😉. Maar ook ik heb er heerlijk van gegeten!

Reply
SmaakMenutie 24 september 2021 - 10:31

Nou wat leuk om te horen Sylvia! Fijn dat jullie allebei van ons recept hebben genoten 🙂

Reply
Lin 24 februari 2022 - 18:35

Wat was dit weer een heerlijk recept van jullie👌👌

Reply
Ilona 30 september 2021 - 12:24

Kun je dit recept ook maken zonder zout en alcohol ivm nierziekte? Welke kruiden zou ik dan eventueel kunnen gebruiken om het toch iets van een bite te geven zodat ik het zout niet zo mis?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2021 - 15:00

Hi Ilona, ik zou dan wat extra water gebruiken ipv rode wijn en qua zout vind ik heel lastig om te zeggen. Weet niet goed door wat je dat zou kunnen vervangen, wellicht wat extra cayennepeper voor wat extra pit?

Reply
Anne-Bé 20 oktober 2021 - 15:47

De bonen in het recept, dat er heerlijk uitziet!, worden die eerst afgespoeld?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2021 - 15:58

Nee hoor, uit laten lekken is voldoende 🙂

Reply
Astrid 16 februari 2023 - 11:38

Liep met te denken dat ik wel Chili wilde maken 😊 zal deze vanavond maken. Ben benieuwd.

Reply
Wilma 19 februari 2024 - 16:41

wat ook lekker is: een klein flesje V8 groentensap er doorheen! en bleekselderij

Reply
Birgit 9 november 2021 - 15:35

Echt zooo lekker!

Reply
Smj 5 april 2022 - 14:11

Ik ben op zoek naar jullie recept voor barbacoa.
Hoe maken jullie dat? De recepten die ik heb gevonden wisselen nogal.
En ik maak graag jullie recepten dus ik hoop dat jullie hiervan ook een recept op de site zetten.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2022 - 09:38

Goed idee, ik zet ‘m op onze to-do! 🙂

Reply
Martin 4 augustus 2022 - 22:42

Ik zou dit gerecht van jullie graag willen maken maar de rode wijn vind ik lastig.
Ik bedoel, een huiswijn van de supermarkt of gebruiken jullie een bepaald merk?

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2022 - 10:08

Huiswijn is voor dit gerecht prima hoor!

Reply
Brenda 5 oktober 2022 - 21:29

Ik maakte me een beetje zorgen , of het wel lekker was met zo weinig ingrediënten.
Maar het verbaasde me !
het was egt heerlijk en niet zo overheersende smaak van knor of honig.
dit gerecht blijft staan op mijn lijstje .
net als een paar andere favoriete gerechten vanuit hier
Dan is zo’n kant en klaar pakje niet lekker meer.

Reply
Francois 12 maart 2023 - 04:16

Ik ben voornemens om het recept al te maken voor de dag erna. Doe ik de Creme Fraiche meteen erbij of de dag erna als ik het opwarm?

Reply
SmaakMenutie 12 maart 2023 - 09:23

De dag dat je het opwarmt bij serveren 🙂

Reply
Timetraveller89 8 april 2023 - 15:48

Recept is super. Hoe kan ik de paprika het beste vervangen voor iemand die allergisch is voor paprika?

Reply
SmaakMenutie 9 april 2023 - 08:42

Een andere harde groente als bijvoorbeeld courgette! Maar je kan het ook achterwege laten 🙂

Reply
Shirley 16 april 2023 - 17:13

Zojuist gemaakt. Heerlijk! Alleen zijn bij mij dit soort gerechten een groentenbom, dus voeg veel meer toe dan het recept. Prei, champignons, tomaten….

Reply
Dewi 4 november 2023 - 19:10

Heerlijk ! Dit is een blijvertje. Meerdere chili recepten geprobeerd van diverse sites, maar dit is de allerlekkerste !

Reply
Ange 7 februari 2024 - 10:23

Hi, wat als ik dit recept voor 16 pers wil maken ?
Doe ik alles x 4 ? En hoe zit t dan met de kruiden?
Hoop van jullie te horen

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2024 - 16:06

Qua ingrediënten heb je wel ongeveer alles x4 nodig, maar wees wel wat voorzichtig met de kruiden en zout. Het is echt een kwestie van aftasten. Je zou ook 2 pannen kunnen maken, dat maakt het wellicht wat gemakkelijker. Geniet ervan!

Reply
Angela 6 september 2024 - 16:53

Heerlijk recept! Ik voeg er alleen 1 theelepel chilipoeder extra aan toe. Geeft net iets meer smaak. Maar heerlijk!! Al verschillende keren gemaakt.😋

Reply