Home <30 minuten Boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot

met worst en spekjes

door SmaakMenutie
Boerenkool stamppot met spekjes

Nachtvorst

Zodra het kouder wordt weet je het: het is weer tijd voor boerenkool stamppot! Deze klassieke Hollandse stamppot hadden we nog niet op de website staan, maar deze mag natuurlijk niet ontbreken. Boerenkoolstamppot is echt zo’n recept die iedereen op zijn eigen manier maakt, maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. De smaak zou het lekkerst zijn als er “een nacht vorst overheen is gegaan” (de kou zorgt dat de plant het zetmeel omzet in suikers), maar ook zonder vorst is deze groente heerlijk. Serveer lekker met een zure toevoeging als zilveruitjes of azijn en uiteraard mogen de rookworst en uitgebakken spekjes niet ontbreken!

Boerenkool stamppot met spekjes

Boerenkool stamppot met spekjes

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 300 g boerenkool
  • 125 g spekreepjes
  • 25 g roomboter
  • 1 ui
  • 1 rookworst
  • 4 el melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zilveruitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe 600 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water (ongeveer een vingerkootje water vanaf de aardappelen). Voeg ook een flinke snuf zout toe.
  • Doe 300 g verse boerenkool erbij en plaats het deksel op de pan. Breng aan de kook en laat op matig vuur circa 20-25 minuten koken. Let op: de boerenkool staat dus maar deels onder water. Het wordt op deze manier meer gestoofd.
  • Verwarm tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan.
  • Bak ondertussen op middelmatig vuur 125 g spekjes licht krokant samen met 1 gesnipperde ui. 
  • Giet de aardappels met boerenkool af en laat goed uitlekken. Doe ze terug in de pan en voeg 1 flinke klont boter toe samen met 3-4 el (warme) melk, 1 tl nootmuskaat, een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Stamp het geheel tot een mooie stamppot.
  • Voeg de gebakken spekjes en ui toe samen met het kookvet en meng goed door elkaar. Verwarm nog even al omscheppend kort op middelhoog vuur.
  • Serveer met de rookworst, Amsterdamse- of zilveruitjes, grove mosterd en curry.

Boerenkool recept Boerenkool stamppot met spekjes Stamppot boerenkool

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Jeannette 13 oktober 2024 - 11:55

Verse boerenkool wordt wel goed gaar als je het eerst in een vergiet doet en er kokend water overheen giet. Daarna in de pan op je geschilde en grove stukken gesneden aardappelen doen en 20 minuten koken. Je kunt, als je het in huis hebt, ook nog een eetlepel gort meekoken.

Reply
Danny 12 januari 2024 - 20:13

Ik maak 2 x een grote pan 7 kilo
Stamp het met een scheut azijn , paar porties in de vriezer en opwarmen in de koekenpan ,grove mosterd en amsterdamse uien .

Reply
gerda 10 februari 2023 - 09:00

heerlik gegeten ouderwest

Reply
Willeke Vermeulen 28 november 2022 - 17:23

Het gerecht is en wordt heerlijk ontvangen door man en dochter (bijna 3). Héér-lijk!

Reply
1 2 3