Nachtvorst
Zodra het kouder wordt weet je het: het is weer tijd voor boerenkool stamppot! Deze klassieke Hollandse stamppot hadden we nog niet op de website staan, maar deze mag natuurlijk niet ontbreken. Boerenkoolstamppot is echt zo’n recept die iedereen op zijn eigen manier maakt, maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. De smaak zou het lekkerst zijn als er “een nacht vorst overheen is gegaan” (de kou zorgt dat de plant het zetmeel omzet in suikers), maar ook zonder vorst is deze groente heerlijk. Serveer lekker met een zure toevoeging als zilveruitjes of azijn en uiteraard mogen de rookworst en uitgebakken spekjes niet ontbreken!
14 reacties
piccalilly erbij is ook lekker! En, een beetje kookvocht bewaren en mengen met klontje boter en een lepel azijn.
Heel lekker maar vergeet vooral de azijn niet zeer belangrijk en supper doorde stampot boerenkool!
niet teveel uiteraard
Marco….ik haal de harde stukken eruit en maak het groen kleiner in de keukenmachine, werkt prima! Daarna in de vriezer en als je het gaat eten er pas uit halen als de aardappels koken en de boerenkool er bevroren bij doen en meekoken.
Ik maak normaliter eerst een aardappelpuree, en doe er daarna de (voorverwarmde potten) boerenkool bij. Liever zou ik verse boerenkool gebruiken, maar als ik verse voorgesneden boerenkool van “de kruidenier” (😉) gebruik dan zitten er altijd nog van die nerven in die niet gaar te krijgen zijn, zelfs niet al liggen de zakken eerst nog een week lang in de vriezer. Iemand een tip welke verse boerenkool ik beter zou kunnen gebruiken?
Weer net even anders dan dat ik het gewoonlijk maak en weer superlekker!!!!