Home <30 minuten Boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot

met worst en spekjes

door SmaakMenutie
Boerenkool stamppot met spekjes

Nachtvorst

Zodra het kouder wordt weet je het: het is weer tijd voor boerenkool stamppot! Deze klassieke Hollandse stamppot hadden we nog niet op de website staan, maar deze mag natuurlijk niet ontbreken. Boerenkoolstamppot is echt zo’n recept die iedereen op zijn eigen manier maakt, maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. De smaak zou het lekkerst zijn als er “een nacht vorst overheen is gegaan” (de kou zorgt dat de plant het zetmeel omzet in suikers), maar ook zonder vorst is deze groente heerlijk. Serveer lekker met een zure toevoeging als zilveruitjes of azijn en uiteraard mogen de rookworst en uitgebakken spekjes niet ontbreken!

Boerenkool stamppot met spekjes

Boerenkool stamppot met spekjes

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 300 g boerenkool
  • 125 g spekreepjes
  • 25 g roomboter
  • 1 ui
  • 1 rookworst
  • 4 el melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zilveruitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe 600 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water (ongeveer een vingerkootje water vanaf de aardappelen). Voeg ook een flinke snuf zout toe.
  • Doe 300 g verse boerenkool erbij en plaats het deksel op de pan. Breng aan de kook en laat op matig vuur circa 20-25 minuten koken. Let op: de boerenkool staat dus maar deels onder water. Het wordt op deze manier meer gestoofd.
  • Verwarm tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan.
  • Bak ondertussen op middelmatig vuur 125 g spekjes licht krokant samen met 1 gesnipperde ui. 
  • Giet de aardappels met boerenkool af en laat goed uitlekken. Doe ze terug in de pan en voeg 1 flinke klont boter toe samen met 3-4 el (warme) melk, 1 tl nootmuskaat, een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Stamp het geheel tot een mooie stamppot.
  • Voeg de gebakken spekjes en ui toe samen met het kookvet en meng goed door elkaar. Verwarm nog even al omscheppend kort op middelhoog vuur.
  • Serveer met de rookworst, Amsterdamse- of zilveruitjes, grove mosterd en curry.

Boerenkool recept Boerenkool stamppot met spekjes Stamppot boerenkool

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Robbert Schapendonk 4 november 2021 - 20:27

Tip roer er een bakje zult doorheen. Ook als je niet van gewoon zult houdt is dit heel erg lekker.

Reply
Marcel 3 november 2021 - 20:11

En zoals jullie al terecht vermelden: iedereen heeft zijn eigen variant: en die van ons? Dat is met een lekker kuiltje jus erbij, maar dan wel met een theelepeltje sambal erin 🙂

Reply
Maartje 3 november 2021 - 19:50

Dat lijkt me een heerlijk recept! Want alles wat ik maak van jullie site is tot nog toe zeer geslaagd. Ik ga het morgen maken, ik krijg nu al trek!

Reply
Henny 3 november 2021 - 17:24

Wij eten vanavond ook boerenkool, met als afwisseling een gehakt bal met uitjes erin.
Spekjes met uitjes erbij, en ook piccalilly , mmmmm heerlijk.

Reply
Nicole 3 november 2021 - 08:38

Piccalilly is ook heeeeerlijk bij boerenkool 😍

Reply
1 2 3