Zelfgemaakt is gewoon beter
Ben jij ook zo dol op die smeuïge beenhamsalades die je op een toastje of tussen een vers broodje kunt smeren?
Heerlijk bij de lunch of als borrelhapje. Alleen jammer dat in de supermarktvarianten vaak meer mayonaise dan beenham zit — en dat proef je. Daarom maken we vandaag onze eigen versie. Veel lekkerder, bomvol smaak én stukken gezonder. Bovendien krijg je met dit recept ruim drie keer zoveel salade voor ongeveer dezelfde prijs. Dat is nog eens genieten!
Wat is beenham eigenlijk?
Beenham is een stuk varkensvlees dat afkomstig is van de achterbout van het varken. Het wordt vaak licht gerookt of gebraden, wat het zijn kenmerkende volle smaak geeft. Het vlees is stevig maar mals en door zijn milde karakter leent het zich perfect voor salades. Je vindt beenham in blokjes of plakken bij de slager of gewoon in de supermarkt. Voor dit recept gebruiken we kleine blokjes — ideaal om die lekkere bite te behouden in de salade.
Vol van smaak, maar niet te zwaar
In plaats van een overdosis mayonaise, gebruiken we in deze beenhamsalade vooral (magere) kwark. Dit zorgt voor een frisse, lichte basis die mooi in balans is met de rest van de ingrediënten. We mengen drie eetlepels kwark met twee kleine eetlepels mayonaise en een theelepel scherpe mosterd. Voor extra romigheid en smaak gaan er ook twee hardgekookte, geprakte eieren bij. En natuurlijk mag de ster van de show niet ontbreken: 150 gram beenham in kleine blokjes. Verder voegen we twee fijngesneden stengels lente-ui toe, samen met een eetlepel fijngesneden zilveruitjes. Tot slot maken we het af met een handje verse bieslook — dat geeft het geheel nét dat beetje pit en frisheid.
Meer van dit soort salades?
Wij zijn gek op zelfgemaakte lunchsalades. Niet alleen zijn ze makkelijk te maken, maar ook veel smaakvoller en gezonder dan kant-en-klare varianten. Eerder maakten we al een heerlijke ham-prei salade, een klassieke eiersalade en een frisse makreelsalade. Stuk voor stuk toppers die perfect zijn voor een lunch, brunch of borrel. Bewaar ze een paar dagen in de koelkast en je hebt altijd iets lekkers in huis.
Dus: tijd om de mixer in te ruilen voor een vork en zelf aan de slag te gaan. Deze beenhamsalade is een blijvertje!
5 reacties
Na jullie recepten voor broodsalades (Surimi / eiersalade en beenhamsalade gemaakt) me voorgenomen nooit meer salades bij de slager te kopen: deze zijn lekkerder! Supermarkt deed ik al niet meer. Zalmsalade met maggi en mayo ook lekker (van mijn moeder geleerd) maar deze zijn welkome afwisseling! Goed recept
Haha leuk dat je al zoveel salades hebt gemaakt Anne! Veel lekkerder inderdaad dan de voorverpakte varianten:)
Hi, is het mogelijk om jullie salades een dag van tevoren te maken, zoals deze beenham, ei en surimi salade?
Of zijn ze dan niet meer zo smakelijk?
Ja dat kan zeker hoor Chantalle! Gewoon even afdekken en in de koelkast bewaren. Succes!
Een voortreffelijke salade