Home Salades en soepen Beenhamsalade

Beenhamsalade

lekker op een toastje of stokbroodje

door SmaakMenutie
Beenhamsalade

Zelfgemaakt is gewoon beter

Ben jij ook zo dol op die smeuïge beenhamsalades die je op een toastje of tussen een vers broodje kunt smeren?

Heerlijk bij de lunch of als borrelhapje. Alleen jammer dat in de supermarktvarianten vaak meer mayonaise dan beenham zit — en dat proef je. Daarom maken we vandaag onze eigen versie. Veel lekkerder, bomvol smaak én stukken gezonder. Bovendien krijg je met dit recept ruim drie keer zoveel salade voor ongeveer dezelfde prijs. Dat is nog eens genieten!

Beenhamsalade

Wat is beenham eigenlijk?

Beenham is een stuk varkensvlees dat afkomstig is van de achterbout van het varken. Het wordt vaak licht gerookt of gebraden, wat het zijn kenmerkende volle smaak geeft. Het vlees is stevig maar mals en door zijn milde karakter leent het zich perfect voor salades. Je vindt beenham in blokjes of plakken bij de slager of gewoon in de supermarkt. Voor dit recept gebruiken we kleine blokjes — ideaal om die lekkere bite te behouden in de salade.

Vol van smaak, maar niet te zwaar

In plaats van een overdosis mayonaise, gebruiken we in deze beenhamsalade vooral (magere) kwark. Dit zorgt voor een frisse, lichte basis die mooi in balans is met de rest van de ingrediënten. We mengen drie eetlepels kwark met twee kleine eetlepels mayonaise en een theelepel scherpe mosterd. Voor extra romigheid en smaak gaan er ook twee hardgekookte, geprakte eieren bij. En natuurlijk mag de ster van de show niet ontbreken: 150 gram beenham in kleine blokjes. Verder voegen we twee fijngesneden stengels lente-ui toe, samen met een eetlepel fijngesneden zilveruitjes. Tot slot maken we het af met een handje verse bieslook — dat geeft het geheel nét dat beetje pit en frisheid.

Beenhamsalade recept

Meer van dit soort salades?

Wij zijn gek op zelfgemaakte lunchsalades. Niet alleen zijn ze makkelijk te maken, maar ook veel smaakvoller en gezonder dan kant-en-klare varianten. Eerder maakten we al een heerlijke ham-prei salade, een klassieke eiersalade en een frisse makreelsalade. Stuk voor stuk toppers die perfect zijn voor een lunch, brunch of borrel. Bewaar ze een paar dagen in de koelkast en je hebt altijd iets lekkers in huis.

Beenhamsalade maken

Dus: tijd om de mixer in te ruilen voor een vork en zelf aan de slag te gaan. Deze beenhamsalade is een blijvertje!

Beenhamsalade

Beenhamsalade

Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 31 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g beenham
  • 2 eieren
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 el zilveruitjes
  • 2 el mayonaise
  • 3 el kwark (of yoghurt)
  • 1 tl mosterd
  • Handje verse bieslook

Zo maak je het

  • Kook 2 eieren in 7-8 minuten hard. Laat afkoelen en prak met een vork fijn.
  • Neem een (meng)kom en meng 3 el kwark met 2 (kleine) el mayonaise en 1 tl scherpe mosterd. Voeg de geprakte ei toe.
  • Snijd 1 plak beenham van 150 g in blokjes (of koop ze voorgesneden) en voeg toe aan het geheel.
  • Snijd 2 stengels lente-ui fijn en hak 1 el zilveruitjes eveneens fijn. Voeg toe aan het geheel samen met een handje verse fijngesneden bieslook.
  • Meng alles grondig door elkaar en voeg naar smaak een snuf zout en peper toe. That's it!

Beenhamsalade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Anne 14 maart 2020 - 18:36

Na jullie recepten voor broodsalades (Surimi / eiersalade en beenhamsalade gemaakt) me voorgenomen nooit meer salades bij de slager te kopen: deze zijn lekkerder! Supermarkt deed ik al niet meer. Zalmsalade met maggi en mayo ook lekker (van mijn moeder geleerd) maar deze zijn welkome afwisseling! Goed recept

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:37

Haha leuk dat je al zoveel salades hebt gemaakt Anne! Veel lekkerder inderdaad dan de voorverpakte varianten:)

Reply
Chantalle 22 november 2020 - 12:50

Hi, is het mogelijk om jullie salades een dag van tevoren te maken, zoals deze beenham, ei en surimi salade?
Of zijn ze dan niet meer zo smakelijk?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:57

Ja dat kan zeker hoor Chantalle! Gewoon even afdekken en in de koelkast bewaren. Succes!

Reply
Jaap 20 april 2024 - 13:21

Een voortreffelijke salade

Reply