Home Erik's Asia Aziatische noedelsoep met kip en shiitake

Aziatische noedelsoep met kip en shiitake

een gezonde keuze

door SmaakMenutie
Aziatische noedelsoep met kip en shiitake

“Wat ruikt het hier lekker!”

We waren net bezig met het fotograferen van deze dampende kom Aziatische noedelsoep met kip en shiitake toen de zus van Erik spontaan binnenviel.

“Wat ruikt het hier lekker!” riep ze nog voordat ze haar jas uit had. En eerlijk is eerlijk: deze soep ruikt niet alleen heerlijk, hij is het ook. Toevallig hadden we een flinke pan vol, dus kon zij gezellig mee-eten. Geen bezwaar van haar kant, want net als wij is ze dol op shiitake. Ze vertelde dat ze deze paddenstoelen vaak eet op geroosterd brood, met geitenkaas en gegrilde paprika. Klinkt goed, toch?

Aziatische noedelsoep met kip

Shiitake: klein, krachtig en boordevol smaak

Shiitake is een veelzijdige paddenstoel die oorspronkelijk uit Japan komt. ‘Take’ betekent daar simpelweg paddenstoel. Ze hebben een volle, hartige smaak — bijna vlezig — en zijn ontzettend voedzaam. Shiitake bevat onder andere vitamine B en C, en staat bekend om zijn positieve effect op cholesterol en bloeddruk.

Geen wonder dat deze paddenstoel steeds populairder wordt, ook buiten de Aziatische keuken. En mocht je ze niet kunnen vinden? Kastanjechampignons zijn op zich een prima alternatief, al mis je dan wel die typische diepe smaak.

Zo maak je de soep

Voor deze soep bereiden we de kipfilets in de oven, zodat ze lekker mals blijven. Terwijl die garen, fruiten we in een ruime pan wat knoflook aan in olie tot het begint te geuren. Daarna gaat er een royale scheut sojasaus bij (ongeveer drie eetlepels), samen met twee eetlepels mirin en twee eetlepels gembersiroop. Dit geeft die perfecte balans tussen zout, zoet en een tikje scherp.

Ingrediënten noedelsoep

Voeg daarna bijna een liter warm water toe en een paar verkruimelde kippenbouillonblokjes. Laat dit rustig trekken terwijl je de rijstnoedels kookt en een paar eieren zachtjes laat koken, een minuut of vijf is ideaal.

Serveer zoals je wil

Verdeel wat rijstnoedels over kommen, schenk de bouillon erover en leg er plakjes kip op. Halveer een eitje en leg dat erbij. Maak het af met fijngesneden lente-ui en, als je van een beetje pit houdt, een paar smalle plakjes rode peper.

Noedelsoep met kip

En voilà: een kom comfort food waar je blij van wordt. Deze soep is perfect voor een doordeweekse avond, maar ook feestelijk genoeg voor een eenvoudig etentje met vrienden of familie. Zeker als ze — net als wij — de keuken inlopen met de woorden: “Wat ruikt het hier lekker!”

Aziatische noedelsoep met kip en shiitake

Aziatische noedelsoep met kip en shiitake

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 18 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 100 g rijstnoedels
  • 100 g shiitake (of evt. kastanje champignons)
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 3 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 2 el gembersiroop
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kipfilet in met zonnebloemolie en bestrooi rondom ruim met zout en peper. Plaats de kip circa 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Let wel, het is een beetje afhankelijk van je oven hoe lang het exact duurt.
  • Neem een ruime (braad- of soep)pan en bak de shiitake op matig vuur in een goede scheut zonnebloemolie een minuut of 7. Voeg vervolgens 2 fijngesneden tenen knoflook toe en bak deze 1 à 2 minuutjes mee. Schep geregeld om.
  • Zet het vuur laag en voeg 3 ruime el sojasaus, 2 el mirin en 2 el gembersiroop toe. Roer even goed door elkaar.
  • Voeg nu 900 ml warm water toe en verkruimel 2 kippenbouillon blokjes. Laat het geheel nu rustig sudderen (minuut of 15) tot de kip uit de oven klaar is.
  • Kook ondertussen de eitjes en snijd ook de lent-ui in ringetjes. Bereid tevens de rijstnoedels door deze 3 minuten in kokend water te leggen (zie verpakking).
  • Snijd zodra de kip klaar is deze in dunne plakjes.
  • Verdeel wat noedels over een bord of kom en schenk de soep erover. Voeg de plakjes kip toe, een eitje en wat lente-ui en eventueel wat rode peper.

Aziatische noedelsoep met kip en shiitake

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

3 reacties

Jane 22 mei 2021 - 11:03

ziet er zalig uit en ga het volgende week maken want we hebben onze week boodschappen net in huis.
Bedankt voor de zalige en makkelijke te maken recepten

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2021 - 11:36

Dankje Jane! Geniet van de noedelsoep 🙂

Reply
Gea 30 oktober 2024 - 17:56

Deze noedelsoep is bijzonder smaakvol! Echt een aanrader! Zeker voor herhaling vatbaar!

Reply