Home Erik's Asia Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Indisch zuur van komkommer

door SmaakMenutie
Atjar ketimoen

Lekker bij kruidige gerechten

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.

Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 154 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml azijn
  • 2 komkommers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optioneel), 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommers en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje zonnebloemolie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een snufje zout toe.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Atjar ketimoen ingrediënten Atjar ketimoen maken Atjar komkommer Ketimoen Indisch zuur

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

50 reacties

STASSEN patricia 9 juli 2022 - 12:08

bonjour
je voudrais savoir quel vinaigre vous utilisez.
merci.
je vis en France, et je me sers d’un traducteur pour lire vos super recettes.

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2022 - 14:09

Bonjour, nous utilisons du vinaigre naturel pour cette recette. Ravie de lire que vous êtes si enthousiaste à propos de nos recettes 🙂

Reply
Sandra 29 januari 2022 - 20:17

Ik wil dit recept gaan maken. Bij soortgelijke recept gebruik azijn en water. In dit geval dus echt alleen azijn gebruiken. Ook gelezen komkommer pas toevoegen als vocht is afgekoeld, verkleuring? Of moet het voch echt nog warm zijn (bij in pot doen) om het langer goed te houden? Veel vragen 😉

Leuke site, dank voor de inspiratie & recepten

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2022 - 11:02

Leuk Sandra! Zoals wij de atjar maken is deze echt heel lang (gekoeld) te bewaren. Thanks voor het compliment 🙂

Reply
Gea 6 november 2021 - 21:21

Wat een heerlijke Atjar 👌🏼🤗

Reply
Gea 6 november 2021 - 21:20

Top recept jongens 👌🏼🤗

Reply
Anita 23 oktober 2021 - 10:29

Goedemorgen! Ik wil dit weer maken voor bij de ajam pangang want lekkerrrr maar de rode peper speelt verstoppertje. Is er een alternatief om te gebruiken misschien?? Heb sambal pekel en badjak, gemalen chili, chilivlokken. Ik duim even hoor ;-))

Reply
Anita 23 oktober 2021 - 10:31

Dat moet dus géén sambal pekel zijn maar oelek…ugh autocorrect!

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2021 - 11:15

Haha, dan kan je het beste een tl sambal oelek gebruiken!

Reply
1 2 3 4 5