Home Erik's AsiaAtjar ketimoen

Atjar ketimoen

Indisch zuur van komkommer

door SmaakMenutie
Atjar ketimoen

Perfecte tegenhanger

Atjar ketimoen is een klassieker binnen de Indische keuken.

Het woord atjar betekent letterlijk “zuur”, en dat is precies wat dit bijgerecht zo bijzonder maakt. Het frisse en lichtzure karakter zorgt voor een perfecte tegenhanger bij kruidige en pittige gerechten. Of het nu naast ajam smoor, babi pangang of nasi goreng staat, dit frisse bijgerecht maakt de maaltijd compleet.

Atjar komkommer

Er gaat niets boven…

Hoewel je atjar ketimoen kant-en-klaar in de supermarkt vindt, gaat er niets boven je eigen gemaakte versie. Het is niet alleen eenvoudig, maar ook leuk om te doen. Bovendien kun je de smaken helemaal naar je hand zetten. Zo bepaal je zelf hoe pittig, zuur of zoet je de atjar maakt. Het is hartsikke simpel te maken en geeft bijna elke (Indische) maaltijd nèt dat frisse extraatje.

De veelzijdige komkommer

De hoofdrolspeler van dit gerecht is natuurlijk de komkommer (ketimoen). Vaak onderschat, maar eigenlijk een van de meest veelzijdige groenten in onze keuken. Komkommers bestaan voor zo’n 95% uit water en zijn daardoor bovendien heerlijk dorstlessend.

Daarnaast bevatten ze belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K en kalium, die bijdragen aan gezonde botten en een goede vochtbalans in ons lichaam. Dankzij hun neutrale, frisse smaak vormen ze een ideale basis voor de kruidige en zure boemboe waarin ze worden gemarineerd.

De basis

Wat atjar ketimoen bijzonder maakt is de boemboe waarin de komkommer zijn frisheid krijgt. Om deze te maken mixen we in een hakmolen (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken, echt een aanrader!) sjalot, knoflook en rode peper samen met kurkuma en laos fijn. Eventueel gaan er nog een paar kemirinoten bij voor extra binding.

Atjar ketimoen ingrediënten

Zodra je de boemboe zachtjes aanbakt in een scheutje olie, mengen we er zoetheid van gula djawa en de zuur van azijn doorheen. Het resultaat is een geurig mengsel dat direct de zintuigen prikkelt. Daarin laten we de komkommer kort verwarmen, waarna hij in (weck)potten wordt verdeeld.

Atjar ketimoen maken

Een smaakmaker die overal bij past

Atjar ketimoen beperkt zich niet alleen tot Indische gerechten. Het is ook verrassend lekker op een Surinaams broodje kip kerrie of zelfs bij een barbecue. De combinatie van zoet, zuur en een lichte pit maakt het een veelzijdig bijgerecht dat je eindeloos kunt inzetten. Denk aan een zomerse tafel vol salades en gegrild vlees, en natuurlijk als onderdeel van je rijsttafel, waar een potje zelfgemaakte atjar het helemaal afmaakt. Het zorgt telkens voor een fris accent.

Broodje kip kerrie
Als fris accent op een broodje kip kerrie

Een vast onderdeel

Naast de smaak heeft het ook iets gezelligs om een weckpotje zelfgemaakte atjar in de koelkast te hebben staan. Daarin kun je atjar trouwens echt wekenlang bewaren, waardoor je altijd iets lekkers bij de hand hebt. Het maken ervan kost weinig tijd, maar het plezier en gemak dat je ervoor terugkrijgt zijn groot. Zo wordt een simpel bijgerecht een vast onderdeel van je Indische gerechten.

Ketimoen
Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 159 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml azijn
  • 2 komkommers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optioneel), 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommers en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje zonnebloemolie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een snufje zout toe.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

  Indisch zuur

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

50 reacties

Anita 23 oktober 2021 - 10:29

Goedemorgen! Ik wil dit weer maken voor bij de ajam pangang want lekkerrrr maar de rode peper speelt verstoppertje. Is er een alternatief om te gebruiken misschien?? Heb sambal pekel en badjak, gemalen chili, chilivlokken. Ik duim even hoor ;-))

Reply
Anita 23 oktober 2021 - 10:31

Dat moet dus géén sambal pekel zijn maar oelek…ugh autocorrect!

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2021 - 11:15

Haha, dan kan je het beste een tl sambal oelek gebruiken!

Reply
Gea 6 november 2021 - 21:20

Top recept jongens 👌🏼🤗

Reply
Gea 6 november 2021 - 21:21

Wat een heerlijke Atjar 👌🏼🤗

Reply
Sandra 29 januari 2022 - 20:17

Ik wil dit recept gaan maken. Bij soortgelijke recept gebruik azijn en water. In dit geval dus echt alleen azijn gebruiken. Ook gelezen komkommer pas toevoegen als vocht is afgekoeld, verkleuring? Of moet het voch echt nog warm zijn (bij in pot doen) om het langer goed te houden? Veel vragen 😉

Leuke site, dank voor de inspiratie & recepten

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2022 - 11:02

Leuk Sandra! Zoals wij de atjar maken is deze echt heel lang (gekoeld) te bewaren. Thanks voor het compliment 🙂

Reply
STASSEN patricia 9 juli 2022 - 12:08

bonjour
je voudrais savoir quel vinaigre vous utilisez.
merci.
je vis en France, et je me sers d’un traducteur pour lire vos super recettes.

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2022 - 14:09

Bonjour, nous utilisons du vinaigre naturel pour cette recette. Ravie de lire que vous êtes si enthousiaste à propos de nos recettes 🙂

Reply
1 2 3 4 5

Reacties