Perfecte tegenhanger
Atjar ketimoen is een klassieker binnen de Indische keuken.
Het woord atjar betekent letterlijk “zuur”, en dat is precies wat dit bijgerecht zo bijzonder maakt. Het frisse en lichtzure karakter zorgt voor een perfecte tegenhanger bij kruidige en pittige gerechten. Of het nu naast ajam smoor, babi pangang of nasi goreng staat, dit frisse bijgerecht maakt de maaltijd compleet.

Er gaat niets boven…
Hoewel je atjar ketimoen kant-en-klaar in de supermarkt vindt, gaat er niets boven je eigen gemaakte versie. Het is niet alleen eenvoudig, maar ook leuk om te doen. Bovendien kun je de smaken helemaal naar je hand zetten. Zo bepaal je zelf hoe pittig, zuur of zoet je de atjar maakt. Het is hartsikke simpel te maken en geeft bijna elke (Indische) maaltijd nèt dat frisse extraatje.
De veelzijdige komkommer
De hoofdrolspeler van dit gerecht is natuurlijk de komkommer (ketimoen). Vaak onderschat, maar eigenlijk een van de meest veelzijdige groenten in onze keuken. Komkommers bestaan voor zo’n 95% uit water en zijn daardoor bovendien heerlijk dorstlessend.

Daarnaast bevatten ze belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K en kalium, die bijdragen aan gezonde botten en een goede vochtbalans in ons lichaam. Dankzij hun neutrale, frisse smaak vormen ze een ideale basis voor de kruidige en zure boemboe waarin ze worden gemarineerd.
De basis
Wat atjar ketimoen bijzonder maakt is de boemboe waarin de komkommer zijn frisheid krijgt. Om deze te maken mixen we in een hakmolen (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken, echt een aanrader!) sjalot, knoflook en rode peper samen met kurkuma en laos fijn. Eventueel gaan er nog een paar kemirinoten bij voor extra binding.

Zodra je de boemboe zachtjes aanbakt in een scheutje olie, mengen we er zoetheid van gula djawa en de zuur van azijn doorheen. Het resultaat is een geurig mengsel dat direct de zintuigen prikkelt. Daarin laten we de komkommer kort verwarmen, waarna hij in (weck)potten wordt verdeeld.

Een smaakmaker die overal bij past
Atjar ketimoen beperkt zich niet alleen tot Indische gerechten. Het is ook verrassend lekker op een Surinaams broodje kip kerrie of zelfs bij een barbecue. De combinatie van zoet, zuur en een lichte pit maakt het een veelzijdig bijgerecht dat je eindeloos kunt inzetten. Denk aan een zomerse tafel vol salades en gegrild vlees, en natuurlijk als onderdeel van je rijsttafel, waar een potje zelfgemaakte atjar het helemaal afmaakt. Het zorgt telkens voor een fris accent.

Een vast onderdeel
Naast de smaak heeft het ook iets gezelligs om een weckpotje zelfgemaakte atjar in de koelkast te hebben staan. Daarin kun je atjar trouwens echt wekenlang bewaren, waardoor je altijd iets lekkers bij de hand hebt. Het maken ervan kost weinig tijd, maar het plezier en gemak dat je ervoor terugkrijgt zijn groot. Zo wordt een simpel bijgerecht een vast onderdeel van je Indische gerechten.


50 reacties
Goedemorgen! Ik wil dit weer maken voor bij de ajam pangang want lekkerrrr maar de rode peper speelt verstoppertje. Is er een alternatief om te gebruiken misschien?? Heb sambal pekel en badjak, gemalen chili, chilivlokken. Ik duim even hoor ;-))
Dat moet dus géén sambal pekel zijn maar oelek…ugh autocorrect!
Haha, dan kan je het beste een tl sambal oelek gebruiken!
Top recept jongens 👌🏼🤗
Wat een heerlijke Atjar 👌🏼🤗
Ik wil dit recept gaan maken. Bij soortgelijke recept gebruik azijn en water. In dit geval dus echt alleen azijn gebruiken. Ook gelezen komkommer pas toevoegen als vocht is afgekoeld, verkleuring? Of moet het voch echt nog warm zijn (bij in pot doen) om het langer goed te houden? Veel vragen 😉
Leuke site, dank voor de inspiratie & recepten
Leuk Sandra! Zoals wij de atjar maken is deze echt heel lang (gekoeld) te bewaren. Thanks voor het compliment 🙂
bonjour
je voudrais savoir quel vinaigre vous utilisez.
merci.
je vis en France, et je me sers d’un traducteur pour lire vos super recettes.
Bonjour, nous utilisons du vinaigre naturel pour cette recette. Ravie de lire que vous êtes si enthousiaste à propos de nos recettes 🙂