Home Erik's Asia Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Indisch zuur van komkommer

door SmaakMenutie
Atjar ketimoen

Lekker bij kruidige gerechten

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.

Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 154 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml azijn
  • 2 komkommers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optioneel), 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommers en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje zonnebloemolie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een snufje zout toe.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Atjar ketimoen ingrediënten Atjar ketimoen maken Atjar komkommer Ketimoen Indisch zuur

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

50 reacties

Marleen 6 maart 2021 - 17:34

Maak ik wekelijks………heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:45

Ja lekker hè Marleen! Fijn dat je ervan geniet 🙂

Reply
Anja 6 maart 2021 - 13:40

Ik kan hier geen laos kopen. Kan ik ipv laos djahévgebruiken?

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:56

Hi Anja, djahé is wel wat anders, maar je zou het in dit geval wel kunnen gebruiken 🙂

Reply
Linda 22 februari 2021 - 13:05

Super makkelijk recept met een heel lekker eindresultaat! Dit ga ik vaker maken als bijgerecht.

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:11

Leuk om te horen Linda! 🙂

Reply
Marieke 29 november 2020 - 12:25

Ik wil dit van de week maken voor de Indische pulled chicken broodjes (ziet er zó lekker uit!). Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast? Alvast bedankt voor het antwoord!

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:44

Hoi Marieke, lekker! De atjar kan je weken bewaren in een goed afsluitbaar bakje. Dat doen wij zelf ook 🙂

Reply
Betty van Tol 20 oktober 2020 - 11:44

Heerlijke atjar en zo makkelijk om te maken!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2020 - 10:13

Ja lekker hè Betty, deze atjar is ook onze favoriet!

Reply
1 2 3 5