Home <30 minutenAndijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes

door SmaakMenutie
Andijviestamppot met spekjes

Ouderwetse favoriet

Eerder maakten we al boerenkool stamppot en hete bliksem, en vandaag voegen we daar een andere klassieker aan toe: andijviestamppot met spekjes.

Deze ouderwetse favoriet hoort gewoon thuis in de Nederlandse keuken. En het is misschien zelfs wel een van de makkelijkste stamppotten om te maken. Binnen twintig minuten staat er een heerlijk warm bord Hollandse kost op tafel, precies zoals je dat vroeger thuiskreeg.

Andijvie stamppot recept

Wat andijviestamppot zo lekker maakt is misschien wel het contrast tussen de romige aardappelpuree en de knapperige, frisse andijvie. De combinatie met gebakken spekjes en rookworst maakt het natuurlijk helemaal af. Het is trouwens ook superlekker om draadjesvlees erbij te eten!

Rauwe andijvie is gezond

Wat veel mensen niet weten is dat andijvie behoorlijk wat gezondheidsvoordelen heeft; vooral als je ‘m rauw toevoegt aan de stamppot. Zo blijft de groente knapperig en vol van smaak, maar ook rijk aan voedingsstoffen. Rauw bevat andijvie namelijk veel vitamine K, foliumzuur en vezels. Daarnaast is het een uitstekende bron van ijzer en calcium. Een portie andijvie draagt dus niet alleen bij aan een lekkere maaltijd, maar ook aan een gezonde spijsvertering en sterke botten.

Door de andijvie pas op het laatst door de warme aardappelpuree te mengen, behoudt de groente de frisheid en structuur. Dat maakt deze stamppot niet alleen voedzaam, maar ook best wel licht. Zeker in vergelijking met andere winterse gerechten is dit wat ons betreft een variant die je het hele jaar door prima kunt eten.

Een stukje culinaire geschiedenis

De stamppot is niet weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Oorspronkelijk was het een manier om restjes groente en aardappelen te verwerken tot een voedzame maaltijd, vooral in de koude maanden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een symbool van Hollandse huiselijkheid. Vrijwel iedereen heeft er jeugdherinneringen aan. Of het nu gaat om een grote pan op het fornuis of de geur van gebakken spekjes in de keuken.

Rauwe andijvie stamppot

Andijviestamppot met spekjes past perfect in dat plaatje. Simpel, voedzaam en vol smaak. Of je ‘m nu serveert met rookworst, spekjes of een stoofvlees, dit gerecht blijft een heerlijke ode aan de Hollandse keuken.

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 66 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 400 g andijvie
  • 125 g spekreepjes
  • 15 g roomboter
  • 1 ui
  • 1 rookworst (optioneel)
  • 4 el melk
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Zilveruitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe 600 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water. Voeg ook een flinke snuf zout toe. Kook de aardappelen circa 14 minuten.
  • Verwarm tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan.
  • Bak ondertussen op middelmatig vuur 125 g spekjes licht krokant samen met 1 gesnipperde ui.
  • Giet de aardappels af en laat uitlekken. Doe ze terug in de pan en voeg 1 flinke klont boter toe samen met 3-4 el (warme) melk, 1/2 tl nootmuskaat, een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Stamp het geheel tot een mooie puree.
  • Meng beetje bij beetje 350-400 g rauwe andijvie door de aardappelpuree. Je zal zien dat de andijvie slinkt. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
  • Voeg de gebakken spekjes en ui toe samen met het bakvet en meng nog even goed door elkaar.
  • Serveer met bijvoorbeeld rookworst of draadjesvlees en optioneel Amsterdamse- of zilveruitjes en grove mosterd.

Andijviestamppot met spekjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Cokky 10 november 2021 - 08:58

Ik doe er ook nog een scheutje azijn door, dat leerde ik ooit van mijn zeeuwse schoonmoeder.

Reply
Ria blommers 10 november 2021 - 10:09

Ik doe er ook nog stukjes gekookte ei door

Reply
anja 10 november 2021 - 21:19

Cokky en Ria, dat doet mijn Zeeuwse echtgenoot ook!

Reply
Irene 12 november 2021 - 16:46

Dit is echt mijn lievelingsgerecht! Lekker, ook een uitje bij de spekjes! 👍

Reply
betty 13 november 2021 - 11:02

Mijn moeder maakte het altijd met slasaus

Reply
1 2

Reacties