Home Erik's Asia Ajam nanas

Ajam nanas

Indisch kipgerecht met ananas

door SmaakMenutie
Ajam nanas

Een tropisch feestje op je bord

De naam zegt het al: ajam nanas – oftewel kip met ananas. Dit heerlijke en makkelijke Indische gerecht is fris, vol smaak en staat super snel op tafel.

Ideaal voor doordeweeks, maar ook zeker feestelijk genoeg voor een eenvoudig etentje met vrienden of familie. De combinatie van kruidige kip en zoetzure ananas is echt zó lekker en gouden combinatie.

Ajam nanas recept

Zelfgemaakte boemboe: de smaakmaker

De basis van dit gerecht is uiteraard een zelfgemaakte boemboe die je in een paar minuten klaar hebt. Hiervoor gebruik je 2-3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper (of 1 theelepel sambal oelek), 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel djahé (gemberpoeder). Dit alles malen we tot een pasta en fruiten we vervolgens met de kip mee zodat alle smaken goed vrijkomen.

Ajam nanas ingrediënten

Tijd voor ananas

Ongeveer tien minuten voordat je gaat serveren voeg je de stukjes ananas toe, ongeveer net zo groot als de blokjes kip. Laat ze even meebakken zodat ze goed ‘blenden’ met het geheel. Door de ananas op het laatst toe te voegen, blijven ze fris en behouden ze hun bite. Extra lekker: serveer nog wat verse ananas apart, voor wie extra ananas wil.

Ananas is een gezonde keuze

Wist je dat ananas niet alleen lekker is, maar ook nog eens boordevol gezonde stoffen zit? Ananas bevat bijvoorbeeld bromelaïne, een enzym dat helpt bij de spijsvertering en ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is het fruit rijk aan vitamine C, wat dan weer goed is voor je weerstand. Daarnaast bevat het ook nog eens veel vezels, wat weer helpt voor een gezonde spijsvertering. Kortom, lekker én gezond!

Indische salade
Serveer met bijvoorbeeld een groente salade, zoals ulang ulang

Serveer dit gerecht met een frisse groente salade zoals ulang ulang of urap urap en je hebt een complete Indische maaltijd die licht, smaakvol en verrassend gezond is. Selamat makan!

Ajam nanas

Ajam nanas

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 54 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 75 ml ketjap manis
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper (of 1 tl sambal oelek)
  • 1 blikje ananasschijven (220 g)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout.
  • Bak de stukjes kip in een scheut zonnebloemolie rondom aan op matig vuur. Schep geregeld om.
  • Maak ondertussen de boemboe door 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl ketoembar en 1 tl djahé te mixen met de hakmolen. Je kan overigens ook een vijzel gebruiken of alles ragfijn snijden.
  • Als je de kip een aantal minuten hebt gebakken (hoeft nog niet gaar te zijn) dan voeg je de boemboe toe. Schep alles goed door elkaar en fruit de boemboe even mee.
  • Voeg nu 75 ml warm water en 75 ml ketjap manis toe. Meng goed door elkaar. Laat het geheel op laag vuur nu een minuut of 30 pruttelen tot de saus indikt.
  • Voeg 10 minuten voor het serveren stukjes ananas toe ter grootte van de stukjes kip en laat de ananas even mee pruttelen. Lekker om extra stukjes ananas erbij te serveren.

Ajam nanas

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Liesbeth 1 augustus 2023 - 19:21

Het was heerlijk maar ik heb toch een vraag, ik heb er rijst bij geserveerd maar ik vond het toch wel erg droog, ik bedoel daarmee dat er geen saus genoeg is om het lekker smeuïg te maken, wat hebben jullie er bij geserveerd? Of hadden jullie meer saus. Maar het gerecht zelfs was fantastisch lekker mijn complimenten

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2023 - 11:52

Hi Liesbeth, fijn dat het in de smaak viel! Als je wat meer saus wil overhouden dan kan je ook de deksel (schuin) op de pan laten. Dan dikt het geheel minder in!

Reply
1 2