Gouden kip
Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indische keuken gek op kunjit, beter bekend als kurkuma. Dit felgele specerij geeft niet alleen een prachtige kleur aan gerechten, maar heeft ook een subtiele kenmerkende smaak die de boemboe verrijkt.
Tegenwoordig wordt kurkuma wereldwijd geroemd als een ‘superfood’ vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Mooi meegenomen, want zo eten we dus ongemerkt al generaties lang supergezond in onze familie zonder dat we het doorhadden! In onze ajam kuning speelt kurkuma een hoofdrol en zorgt het voor die kenmerkende gouden kleur van de kip.
De boemboe: niet alleen kurkuma
De basis van ajam kuning is natuurlijk de boemboe, oftewel de kruidenpasta. De boemboe vormt zoals jullie weten het hart van veel Indische gerechten. Deze maken we door sjalotten, een paar tenen knoflook, kemirinoten (als je zin huis hebt), gemalen laos, trassi, uiteraard kurkuma, ketoembar, gula djawa en een scheutje zonnebloemolie fijn te malen met een hakmolen tot een gladde pasta. Vervolgens fruiten we de boemboe kort aan in de wok zodat alle smaken goed vrijkomen en de aroma’s zich kunnen ontwikkelen.
De bereiding: zachtjes laten pruttelen
Zodra de boemboe aangefruit is voegen we kokosmelk toe samen met circa 300 ml heet water en een verkruimeld kippenbouillon blokje. Breng het geheel vervolgens tegen de kook aan en voeg de kip toe. Laat de kip zonder deksel op laag vuur ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat de smaken goed in het vlees trekken en de saus kan indikken. Hoe langer de kip suddert, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt. Een ideaal gerecht om vooruit te koken, want de smaak wordt alleen maar beter als het even staat.
Serveren: Een kruidig feestmaal
Ajam kuning doet je misschien wel denken aan andere gele Indische kipgerechten zoals ajam opor of ajam besengeh. Stuk voor stuk klassiekers uit de Indische keuken. Serveer dit kipgerecht simpel met witte rijst en frisse atjar en een lekker groentegerechtje. Ook lekker met sambal en kroepoek voor extra pit. Bovendien is dit gerecht ideaal voor een doordeweekse dag: weinig voorbereiding, een korte kooktijd en een super lekker resultaat op tafel. Selamat makan!
35 reacties
Dag heren,
Dit recept aan het maken en per ongeluk 600 ml kokosmelk erbij gedaan… wel had ik al een kilo kip. is dit een probleem? En welke groenten kan ik hier het beste bij eten en welk ander gerecht kan hier goed bij? iets met ei?
Je moet het dan rustig laten inkoken en wel geregeld roeren (deksel van de pan). Dan moet het wel goed komen. Qua groente kan alles wel, we hebben er genoeg op de website staan 🙂
Voegen jullie hier djeroek perut blaadjes erbij? Op de foto zie ik het wel, maar niet in het receptuur.
Nee dat is salam blad (Indisch laurier), maar dat is puur decoratief. Maar je kan het gerust toevoegen 🙂
Deze vanavond gegeten, heerlijk! Jullie hebben lekkere recepten die goed te maken zijn. Ook de pubers eten graag jullie Aziatische recepten 😉👍
Goh jongens, wat lekker was de kip gisteren . We eten hier in zuid spanje steeds meer kippendijen en dit was weer een topper. Ik heb al veel kipgerechten gemaakt van jullie, maar dit snelle recept was top. Kerimi noten kan ik hier niet kopen ,maar seroendeng deed het ook prima. Dank je wel. Groeten Walter en Dick.
Ik zie op de foto een laurier blaadje, hoort die er ook nog bij of die alleen maar voor de foto?
Dat is Indisch laurier, maar hebben we alleen gebruikt om de foto wat op te leuken 🙂 Voor het gerecht heb je het dus niet nodig!