Home Erik's Asia Ajam kuning

Ajam kuning

Indische kruidige kip

door SmaakMenutie
Ajam kuning

Gouden kip

Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indische keuken gek op kunjit, beter bekend als kurkuma. Dit felgele specerij geeft niet alleen een prachtige kleur aan gerechten, maar heeft ook een subtiele kenmerkende smaak die de boemboe verrijkt.

Tegenwoordig wordt kurkuma wereldwijd geroemd als een ‘superfood’ vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Mooi meegenomen, want zo eten we dus ongemerkt al generaties lang supergezond in onze familie zonder dat we het doorhadden! In onze ajam kuning speelt kurkuma een hoofdrol en zorgt het voor die kenmerkende gouden kleur van de kip.

Ayam kuning

De boemboe: niet alleen kurkuma

De basis van ajam kuning is natuurlijk de boemboe, oftewel de kruidenpasta. De boemboe vormt zoals jullie weten het hart van veel Indische gerechten. Deze maken we door sjalotten, een paar tenen knoflook, kemirinoten (als je zin huis hebt), gemalen laos, trassi, uiteraard kurkuma, ketoembar, gula djawa en een scheutje zonnebloemolie fijn te malen met een hakmolen tot een gladde pasta. Vervolgens fruiten we de boemboe kort aan in de wok zodat alle smaken goed vrijkomen en de aroma’s zich kunnen ontwikkelen.

Ajam kuning boemboe
Zelfgemaakte boemboe

De bereiding: zachtjes laten pruttelen

Zodra de boemboe aangefruit is voegen we kokosmelk toe samen met circa 300 ml heet water en een verkruimeld kippenbouillon blokje. Breng het geheel vervolgens tegen de kook aan en voeg de kip toe. Laat de kip zonder deksel op laag vuur ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat de smaken goed in het vlees trekken en de saus kan indikken. Hoe langer de kip suddert, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt. Een ideaal gerecht om vooruit te koken, want de smaak wordt alleen maar beter als het even staat.

Kip in kokosmelk

Serveren: Een kruidig feestmaal

Ajam kuning doet je misschien wel denken aan andere gele Indische kipgerechten zoals ajam opor of ajam besengeh. Stuk voor stuk klassiekers uit de Indische keuken. Serveer dit kipgerecht simpel met witte rijst en frisse atjar en een lekker groentegerechtje. Ook lekker met sambal en kroepoek voor extra pit. Bovendien is dit gerecht ideaal voor een doordeweekse dag: weinig voorbereiding, een korte kooktijd en een super lekker resultaat op tafel. Selamat makan!

Ajam kuning recept
Ajam kuning

Ajam kuning

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 200 ml kokosmelk
  • 4 kemirinoten (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 3 tl kurkuma
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 600 g (tot 800 g)  kipdijfilet in hapklare stukken. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok of pan en bak de kipstukjes in enkele minuten rondom gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen de boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 4 kemirinoten (optioneel), 1 tl gemalen laos, 1 tl trassi, 3 tl kurkuma, 2 tl ketoembar, 1 el gula djawa en 1 el zonnebloemolie te mixen met de hakmolen tot een gladde pasta.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten aan in de wok waar de kip in zat.
  • Voeg 200 ml dikke kokos toe aan de boemboe samen met circa 300 ml heet water. Voeg tevens 1 verkruimeld kip bouillonblokje toe. Breng tegen de kook.
  • Doe de kip terug in de pan en laat zonder deksel circa 30-40 minuten pruttelen. Meng geregeld en laat het geheel goed indikken. Langer mag natuurlijk ook.

Indische kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Diana Hoeksema 26 januari 2023 - 21:46

Ik heb het vandaag gemaakt. Super lekker. Ik heb alleen nog sereh en daun djeruk purut bijgedaan.

Reply
Irene 25 januari 2023 - 21:22

Dit vonden wij ook weer érg lekker, ik ben zo blij met jullie. Makkelijk ook. Volgende keer maak ik het iets kruidiger, ik ben vaak wat te voorzichtig. Ik heb er wat broccoliroosjes door gedaan. Hmmm

Reply
Laurentia 27 augustus 2021 - 07:36

Goedemorgen ik kan geen trassi (geen enkele fruit de coque) eten kan/moet ik dat vervangen ? En zo door wat ?
Alvast dank
Laurentia

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2021 - 10:41

Hi Laurentia, ik zou het dan achterwege laten hoor! Overigens heb ik wel eens gehoord dat je het zou kunnen vervangen door taotjo. Maar dat is alleen bij de toko verkrijgbaar denk ik

Reply
Jacqueline 25 augustus 2021 - 18:49

Net gemaakt met wat sperziebonen erbij en witte rijst. Wilde een foto maken, maar was op voordat ik het doorhad 😂 Heerlijk recept!

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2021 - 10:36

Haha dat horen we graag Jacqueline! 🙂

Reply
Bea van kampen 25 augustus 2021 - 18:37

Heerlijk morgen maken mmmm gr bea

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2021 - 10:35

Geniet ervan Bea!

Reply
1 2 3 4