Gouden kip
Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indische keuken gek op kunjit, beter bekend als kurkuma. Dit felgele specerij geeft niet alleen een prachtige kleur aan gerechten, maar heeft ook een subtiele kenmerkende smaak die de boemboe verrijkt.
Tegenwoordig wordt kurkuma wereldwijd geroemd als een ‘superfood’ vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Mooi meegenomen, want zo eten we dus ongemerkt al generaties lang supergezond in onze familie zonder dat we het doorhadden! In onze ajam kuning speelt kurkuma een hoofdrol en zorgt het voor die kenmerkende gouden kleur van de kip.
De boemboe: niet alleen kurkuma
De basis van ajam kuning is natuurlijk de boemboe, oftewel de kruidenpasta. De boemboe vormt zoals jullie weten het hart van veel Indische gerechten. Deze maken we door sjalotten, een paar tenen knoflook, kemirinoten (als je zin huis hebt), gemalen laos, trassi, uiteraard kurkuma, ketoembar, gula djawa en een scheutje zonnebloemolie fijn te malen met een hakmolen tot een gladde pasta. Vervolgens fruiten we de boemboe kort aan in de wok zodat alle smaken goed vrijkomen en de aroma’s zich kunnen ontwikkelen.
De bereiding: zachtjes laten pruttelen
Zodra de boemboe aangefruit is voegen we kokosmelk toe samen met circa 300 ml heet water en een verkruimeld kippenbouillon blokje. Breng het geheel vervolgens tegen de kook aan en voeg de kip toe. Laat de kip zonder deksel op laag vuur ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat de smaken goed in het vlees trekken en de saus kan indikken. Hoe langer de kip suddert, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt. Een ideaal gerecht om vooruit te koken, want de smaak wordt alleen maar beter als het even staat.
Serveren: Een kruidig feestmaal
Ajam kuning doet je misschien wel denken aan andere gele Indische kipgerechten zoals ajam opor of ajam besengeh. Stuk voor stuk klassiekers uit de Indische keuken. Serveer dit kipgerecht simpel met witte rijst en frisse atjar en een lekker groentegerechtje. Ook lekker met sambal en kroepoek voor extra pit. Bovendien is dit gerecht ideaal voor een doordeweekse dag: weinig voorbereiding, een korte kooktijd en een super lekker resultaat op tafel. Selamat makan!
35 reacties
Ik heb het vandaag gemaakt. Super lekker. Ik heb alleen nog sereh en daun djeruk purut bijgedaan.
Dit vonden wij ook weer érg lekker, ik ben zo blij met jullie. Makkelijk ook. Volgende keer maak ik het iets kruidiger, ik ben vaak wat te voorzichtig. Ik heb er wat broccoliroosjes door gedaan. Hmmm
Goedemorgen ik kan geen trassi (geen enkele fruit de coque) eten kan/moet ik dat vervangen ? En zo door wat ?
Alvast dank
Laurentia
Hi Laurentia, ik zou het dan achterwege laten hoor! Overigens heb ik wel eens gehoord dat je het zou kunnen vervangen door taotjo. Maar dat is alleen bij de toko verkrijgbaar denk ik
Net gemaakt met wat sperziebonen erbij en witte rijst. Wilde een foto maken, maar was op voordat ik het doorhad 😂 Heerlijk recept!
Haha dat horen we graag Jacqueline! 🙂
Heerlijk morgen maken mmmm gr bea
Geniet ervan Bea!