Home Erik's Asia Ajam kuning

Ajam kuning

Indische kruidige kip

door SmaakMenutie
Ajam kuning

Gouden kip

Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indische keuken gek op kunjit, beter bekend als kurkuma. Dit felgele specerij geeft niet alleen een prachtige kleur aan gerechten, maar heeft ook een subtiele kenmerkende smaak die de boemboe verrijkt.

Tegenwoordig wordt kurkuma wereldwijd geroemd als een ‘superfood’ vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Mooi meegenomen, want zo eten we dus ongemerkt al generaties lang supergezond in onze familie zonder dat we het doorhadden! In onze ajam kuning speelt kurkuma een hoofdrol en zorgt het voor die kenmerkende gouden kleur van de kip.

Ayam kuning

De boemboe: niet alleen kurkuma

De basis van ajam kuning is natuurlijk de boemboe, oftewel de kruidenpasta. De boemboe vormt zoals jullie weten het hart van veel Indische gerechten. Deze maken we door sjalotten, een paar tenen knoflook, kemirinoten (als je zin huis hebt), gemalen laos, trassi, uiteraard kurkuma, ketoembar, gula djawa en een scheutje zonnebloemolie fijn te malen met een hakmolen tot een gladde pasta. Vervolgens fruiten we de boemboe kort aan in de wok zodat alle smaken goed vrijkomen en de aroma’s zich kunnen ontwikkelen.

Ajam kuning boemboe
Zelfgemaakte boemboe

De bereiding: zachtjes laten pruttelen

Zodra de boemboe aangefruit is voegen we kokosmelk toe samen met circa 300 ml heet water en een verkruimeld kippenbouillon blokje. Breng het geheel vervolgens tegen de kook aan en voeg de kip toe. Laat de kip zonder deksel op laag vuur ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat de smaken goed in het vlees trekken en de saus kan indikken. Hoe langer de kip suddert, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt. Een ideaal gerecht om vooruit te koken, want de smaak wordt alleen maar beter als het even staat.

Kip in kokosmelk

Serveren: Een kruidig feestmaal

Ajam kuning doet je misschien wel denken aan andere gele Indische kipgerechten zoals ajam opor of ajam besengeh. Stuk voor stuk klassiekers uit de Indische keuken. Serveer dit kipgerecht simpel met witte rijst en frisse atjar en een lekker groentegerechtje. Ook lekker met sambal en kroepoek voor extra pit. Bovendien is dit gerecht ideaal voor een doordeweekse dag: weinig voorbereiding, een korte kooktijd en een super lekker resultaat op tafel. Selamat makan!

Ajam kuning recept
Ajam kuning

Ajam kuning

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 200 ml kokosmelk
  • 4 kemirinoten (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 3 tl kurkuma
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 600 g (tot 800 g)  kipdijfilet in hapklare stukken. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok of pan en bak de kipstukjes in enkele minuten rondom gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen de boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 4 kemirinoten (optioneel), 1 tl gemalen laos, 1 tl trassi, 3 tl kurkuma, 2 tl ketoembar, 1 el gula djawa en 1 el zonnebloemolie te mixen met de hakmolen tot een gladde pasta.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten aan in de wok waar de kip in zat.
  • Voeg 200 ml dikke kokos toe aan de boemboe samen met circa 300 ml heet water. Voeg tevens 1 verkruimeld kip bouillonblokje toe. Breng tegen de kook.
  • Doe de kip terug in de pan en laat zonder deksel circa 30-40 minuten pruttelen. Meng geregeld en laat het geheel goed indikken. Langer mag natuurlijk ook.

Indische kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Roos 5 mei 2020 - 20:57

Ziet er heerlijk uit!
Kan ik dit ook een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:03

Dankjewel Roos! Ja hoor, juist! Dan kunnen de kruiden er nog beter intrekken 🙂

Reply
Mieke 8 april 2020 - 06:21

Dat klinkt lekker zeg. Ik heb wel een vraagje. Bak je de boemboe in de rest van de olie waar de kip in gebakken is?
Groetjes Mieke

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 15:06

Hoi Mieke, klopt! Maar voeg gerust wat extra olie toe als het te weinig is

Reply
Michel 12 juni 2019 - 15:06

Hoi, ziet er lekker uit en ga ik snel proberen. Adviesvraagje, hoe jullie daar tegenaan kijken. Ik heb nog wel kemirinoten liggen, maar heb ook een potje kemiripasta staan. Maakt het veel uit als ik de kemiripasta gebruik qua smaak?

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2019 - 09:49

Hoi Michel, leuk! Nee hoor, kemiripasta kan je ook heel goed gebruiken 🙂

Reply
Sanneke 21 maart 2019 - 16:43

Klinkt goed! Ga ik proberen. Waar kan ik de dikke kokosmelk vinden?

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2019 - 09:28

Hoi Sanneke, leuk! Dikke kokosmelk is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Josee 1 maart 2019 - 11:09

Gister gemaakt en geserveerd met witte rijst en gado gado, heerlijk! Dit recept ga ik vaker maken, top!! Saus is ruim voldoende; volgende keer gebruik ik meer kip.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2019 - 13:49

Mmm lekker Josee! Kan goed in combinatie met de gado gado. En je kan met deze hoeveelheid saus inderdaad wat meer kip gebruiken als je wil. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Barbera 15 maart 2023 - 17:49

Op de foto zit er een blaadje in het gerecht dat niet genoemd wordt in de ingrediëntenlijst.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2023 - 10:33

Is ter decoratie, niet noodzakelijk hoor voor het gerecht. Mág wel!

Reply
1 2 3 4