Gouden kip
Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indische keuken gek op kunjit, beter bekend als kurkuma. Dit felgele specerij geeft niet alleen een prachtige kleur aan gerechten, maar heeft ook een subtiele kenmerkende smaak die de boemboe verrijkt.
Tegenwoordig wordt kurkuma wereldwijd geroemd als een ‘superfood’ vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Mooi meegenomen, want zo eten we dus ongemerkt al generaties lang supergezond in onze familie zonder dat we het doorhadden! In onze ajam kuning speelt kurkuma een hoofdrol en zorgt het voor die kenmerkende gouden kleur van de kip.
De boemboe: niet alleen kurkuma
De basis van ajam kuning is natuurlijk de boemboe, oftewel de kruidenpasta. De boemboe vormt zoals jullie weten het hart van veel Indische gerechten. Deze maken we door sjalotten, een paar tenen knoflook, kemirinoten (als je zin huis hebt), gemalen laos, trassi, uiteraard kurkuma, ketoembar, gula djawa en een scheutje zonnebloemolie fijn te malen met een hakmolen tot een gladde pasta. Vervolgens fruiten we de boemboe kort aan in de wok zodat alle smaken goed vrijkomen en de aroma’s zich kunnen ontwikkelen.
De bereiding: zachtjes laten pruttelen
Zodra de boemboe aangefruit is voegen we kokosmelk toe samen met circa 300 ml heet water en een verkruimeld kippenbouillon blokje. Breng het geheel vervolgens tegen de kook aan en voeg de kip toe. Laat de kip zonder deksel op laag vuur ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zodat de smaken goed in het vlees trekken en de saus kan indikken. Hoe langer de kip suddert, hoe malser en smaakvoller het eindresultaat wordt. Een ideaal gerecht om vooruit te koken, want de smaak wordt alleen maar beter als het even staat.
Serveren: Een kruidig feestmaal
Ajam kuning doet je misschien wel denken aan andere gele Indische kipgerechten zoals ajam opor of ajam besengeh. Stuk voor stuk klassiekers uit de Indische keuken. Serveer dit kipgerecht simpel met witte rijst en frisse atjar en een lekker groentegerechtje. Ook lekker met sambal en kroepoek voor extra pit. Bovendien is dit gerecht ideaal voor een doordeweekse dag: weinig voorbereiding, een korte kooktijd en een super lekker resultaat op tafel. Selamat makan!
35 reacties
Ziet er heerlijk uit!
Kan ik dit ook een dag van te voren maken?
Dankjewel Roos! Ja hoor, juist! Dan kunnen de kruiden er nog beter intrekken 🙂
Dat klinkt lekker zeg. Ik heb wel een vraagje. Bak je de boemboe in de rest van de olie waar de kip in gebakken is?
Groetjes Mieke
Hoi Mieke, klopt! Maar voeg gerust wat extra olie toe als het te weinig is
Hoi, ziet er lekker uit en ga ik snel proberen. Adviesvraagje, hoe jullie daar tegenaan kijken. Ik heb nog wel kemirinoten liggen, maar heb ook een potje kemiripasta staan. Maakt het veel uit als ik de kemiripasta gebruik qua smaak?
Hoi Michel, leuk! Nee hoor, kemiripasta kan je ook heel goed gebruiken 🙂
Klinkt goed! Ga ik proberen. Waar kan ik de dikke kokosmelk vinden?
Hoi Sanneke, leuk! Dikke kokosmelk is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie
Gister gemaakt en geserveerd met witte rijst en gado gado, heerlijk! Dit recept ga ik vaker maken, top!! Saus is ruim voldoende; volgende keer gebruik ik meer kip.
Mmm lekker Josee! Kan goed in combinatie met de gado gado. En je kan met deze hoeveelheid saus inderdaad wat meer kip gebruiken als je wil. Groet, team SmaakMenutie
Op de foto zit er een blaadje in het gerecht dat niet genoemd wordt in de ingrediëntenlijst.
Is ter decoratie, niet noodzakelijk hoor voor het gerecht. Mág wel!