Home Erik's Asia Ajam kerrie

Ajam kerrie

Indische kip kerrie

door SmaakMenutie
Ajam kerrie

Een bord vol lekkers

Ajam kerrie is zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is lekker kruidig maar toch fris en heeft precies genoeg pit.

Het is bovendien een hartstikke makkelijk receptje. En dat is precies waar dit gerecht om draait, lekker eenvoudig maar toch heel smaakvol. Deze versie doet denken je misschien denken aan zowel de Indische kare ajam als de Surinaamse kip kerrie.

Indische kip kerrie

Toch is het geen van beide. Waar kare ajam echt een curry is, met kokos en milde specerijen, heeft deze ajam kerrie juist een krachtige smaak, namelijk door het royale gebruik van kerriepoeder.

De kracht van kerriepoeder

Wist je dat kerriepoeder is geen specerij op zich is maar een mengsel van onder andere kurkuma, koriander, komijn en fenegriek? Die combinatie geeft het niet alleen kleur en geur maar heeft ook een aantal voordelen.

Kip kerrie ingrediënten

Kurkuma bijvoorbeeld, bevat curcumine – een stof die bekendstaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Komijn ondersteunt de spijsvertering en koriander zou zelfs bloedzuiverend werken. Kortom, kerriepoeder is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde aanvulling op je dagelijkse menu. Ideaal toch?

Zo maak je het

We beginnen met stukjes kipdijfilet die kort worden aangebakken tot ze goudbruin kleuren. Daarna gaan ze even uit de pan. In dezelfde pan fruiten we vervolgens de fijngesneden sjalotten en een tenen knoflook aan.

Ajam kerrie recept

Dan komen de smaakmakers: een theelepel sambal (voor pit), trassi, laos voor wat frisheid en natuurlijk een flinke lepel kerriepoeder. Water, limoensap en kokosmelk erbij, een half bouillonblokje, en de kip mag weer terug. Laat het dan rustig sudderen tot de saus indikt en de kip alle smaken goed heeft opgenomen.

Serveer met of zonder ananas

De ananas? Die is optioneel. Wij vinden het net dat tropische tintje dat het gerecht compleet maakt. Maar laat het gerust achterwege als je niet zo van de ananas bent. Serveer sowieso met witte rijst, gebakken uitjes en wat frisse atjar ketimoen.

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen

Hoe je het ook serveert, ajam kerrie is zo’n gerecht dat je vaker gaat maken. Misschien past het wel prima in de categorie comfortfood, maar dan met een kruidige knipoog. Precies zoals je het soms nodig hebt!

Ajam kerrie

Kip kerrie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 104 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 3 el kerriepoeder
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek
  • Ananasblokjes (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 500 g kipdijfilet in hapklare stukjes. Snipper tevens alvast 2 sjalotten en 2-3 tenen knoflook.
  • Doe een scheut zonnebloemolie in een wok of (braad)pan en bak de kipdijfilet in 7-10 minuten rondom goudbruin op middelhoog vuur. Als de kip nog niet gaar is geeft dat niet. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Doe in dezelfde pan nu de knoflook en sjalotten en fruit even 2 minuten aan.
  • Zet het vuur nu op de laagste stand en voeg 1 (kleine) tl sambal toe, 1 tl trassi, 2 tl gemalen laos en 2-3 el kerriepoeder. Vermeng alles grondig met elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe, het sap van 1 limoen en (ongeveer) 100 ml dikke kokosmelk. Verkruimel tevens een 1/2 runderbouillonblokje.
  • Doe nu de kip weer terug in de pan en vermeng alles goed met elkaar. Laat het geheel circa 30 minuten pruttelen of tot een groot deel van het vocht is opgenomen. Roer af en toe wel even.
  • Optioneel: voeg stukjes ananas (uit blik of vers) naar smaak toe en laat deze 5 minuutjes mee sudderen.
  • Serveer met witte rijst, gebakken uitjes en frisse atjar ketimoen.

Ajam kerrie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

57 reacties

Armin 15 mei 2021 - 20:16

Wauw. Wat een succes weer! Ik zal mijn socials eens gaan spammen met reclame voor jullie site. Alles is gewoon lekker. Ook dit was weer heeeeerlijk. Bedankt bedankt bedankt. 👍👍👍

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2021 - 10:53

Haha thanks Armin, leuk te horen! En fijn dat deze ajam kerrie ook in de smaak viel 🙂

Reply
Toenie 26 februari 2021 - 14:08

Heb al heel veel van jullie recepten gemaakt en mijn gasten zijn zeer tevreden👍🏾

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 14:19

Leuk Toenie! 🙂

Reply
natasja 12 februari 2021 - 10:01

Hallo Erik, ik heb deze kip kerrie (Ajam Kerrie) gisteren gemaakt, eerst volledig jouw recept aangehouden. De smaak was wel erg zuur aan het einde van het proces (wilde het klaarmaken zonder ananas). Dit heb ik opgelost met wat extra kokosmelk toe te voegen en flink wat bio Stevia druppels toe te voegen (had ook bruine suiker of gula djawa kunnen zijn) . Uiteindelijk was het gerecht echt super lekker!!!! Waardoor kan het gerecht bij mij zo zuur zijn geworden? Heb ik het iets teveel in laten koken? Was de sap productie van mijn limoen misschien teveel en daardoor te zuur?

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2021 - 10:48

Hoi Natasja, fijn dat je het op hebt kunnen lossen met wat kokosmelk en stevia druppels. Bruine suiker of gulu djawa had ook inderdaad gekund! Lastig te bepalen wat de oorzaak is geweest, wellicht lag het aan (het merk) kokosmelk en verse ananas wil ook nog wel eens zuur zijn. Maar de hoeveelheid limoen kan het ook zijn geweest 🙂 Gelukkig viel het uiteindelijk in de smaak!

Reply
Wendy 8 februari 2021 - 17:41

Hoii al een paar keer gemaakt. Dit keer met kipfilet en zonder limoensap (had ik niet meer) kip is wat taaier. Komt dit echt door de kipfilet of het sap. Verder top recepten!

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 10:35

Hoi Wendy, gebruik kipdij dat is net iets vetter en daardoor malser. Dus kan heel goed daar door komen 🙂 Fijn dat onze recepten in de smaak vallen!

Reply
Daan 9 oktober 2020 - 18:57

He Guys, net gemaakt en complimenten aan jullie, super lekker! Mijn vriendin was ook zeer enthousiast.

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2020 - 12:46

Thanks voor het compliment Daan! Fijn dat jullie er allebei van genoten hebben 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6