Klaar in een half uurtje
Binnen een half uur een geurige Indische klassieker serveren? Ajam Betawi is zo’n gerecht dat dit allemaal heeft! Licht krokante kip, een rijke saus met zoet en pit, en een geur die je meteen naar de Indische keuken brengt.
‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch, en ‘Betawi’ verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Jakarta, die bekendstaan om hun smaakvolle en kruidige keuken. Onze versie is een moderne variant die eenvoudig te maken is, zonder in te leveren op smaak.
Goudbruin en licht krokant
De basis van dit gerecht is malse kipdijfilet. Snijd deze in niet te grote stukjes (hapklaar). Bestrooi de kip met een beetje bloem, zodat ze straks een licht krokant laagje krijgt tijdens het bakken.
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak de kip goudbruin. Roer af en toe, zodat elk stukje evenveel kleur krijgt. Zodra ze knapperig zijn, laat je de kip uitlekken op wat keukenpapier.
De boemboe
Ondertussen maken we de boemboe. Zoals vaak de smaakmaker van Indische gerechten. Deze is lekker simpel. Mix 2 à 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel sambal tot een grove pasta.
Fruit dit mengsel zachtjes aan in een beetje zonnebloemolie, zodat de smaken en geuren loskomen. Voeg daarna een eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Laat het even borrelen en doe dan de kip weer in de pan.
Serveren met rijst en iets erbij
Laat alles nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip de saus goed opneemt. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Serveer de ajam Betawi met gestoomde witte rijst en een bijgerecht zoals sajoer boontjes of urap urap. Dit zijn groentegerechten die heerlijk combineren met de zoet-pittige saus. Wil je een extraatje? Een pittig Indisch eitje maakt het helemaal af.
64 reacties
Maakt het uit als je kipfilet gebruikt ipv kippendijen?
Hoi Roos, kipdijfilet zorgt er wel voor dat het vlees malser is. Dus daar zou onze voorkeur naar uitgaan 🙂 Succes!
Ik heb dit gerecht ook vandaag gemaakt het smaakte heerlijk ik had er sajoer boontjes bij gemaakt met rijst en komkommer.
Hoi Jessy, ja hoor, dat kan heel goed. Kan het lekker intrekken. Verwarm het dan op laag vermogen op in de magnetron of op het vuur. Voeg eventueel wat vocht toe als het wat droog geworden is. Succes!
Het is goed gelukt. Familie was enthousiast. Voor herhaling vatbaar.
Fijn dat het gelukt is, leuk om te horen!
Heerlijk, kende dit gerecht niet. Iedere Indo heeft zo z’n eigen recepten waaronder ook huisrecepten, maar deze is erg lekker en snel gemaakt. Dank je wel voor weer zo’n heerlijk recept.
Groetjes Verna
Ja klopt, iedereen maakt het weer op zijn eigen manier. Leuk dat we je kennis hebben kunnen laten maken met dit gerecht Verna 🙂
Voor het eerst gemaakt … wat een lekker recept.
Heb nog veel meer lekkere gerechten gezien die ik ga maken.
Heb altijd veel boemboes gebruikt die ik bij de toko kocht.
Maar deze zelfgemaakte boemboes zijn toch echt lekkerder.
Leuk om te horen Cath! Fijn dat de betawi in de smaak viel. En verse boemboes zijn inderdaad het allerlekkerst! 🙂
Ik wil het gerecht binnenkort maken. Kan ik het ook een dag van te voren maken?
Heerlijk gerecht! Alleen was de kip nog niet echt krokant helaas. Weet eigenlijk wat de reden is. Goede reden om het nog een keer te eten.
Hoi Werner, wat jammer! Misschien niet lang genoeg gefrituurd? Maar gelukkig was de smaak goed 🙂
Wat een lekker en eenvoudig te maken gerecht! Na de rendang de tweede die ik heb geprobeerd. Ga nog ff een paar uitproberen en dan een buffet maken voor vrienden. Bedankt!
Hoi Patty wat ontzettend leuk om te horen. Veel succes met het maken van het buffet (rijsttafel?). Laat je ons weten of het in de smaak viel? Groetjes, Tim – SmaakMenutie
Ik wil dit gerecht graag maken.
Kan dit opgewarmd worden zodat ik het eerder klaarmaak?
Jazeker! Eventueel een beetje vocht toevoegen mocht dat nodig zijn