Home Erik's Asia Ajam Betawi

Ajam Betawi

krokante kip in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Ajam betawi

Klaar in een half uurtje

Binnen een half uur een geurige Indische klassieker serveren? Ajam Betawi is zo’n gerecht dat dit allemaal heeft! Licht krokante kip, een rijke saus met zoet en pit, en een geur die je meteen naar de Indische keuken brengt.

‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch, en ‘Betawi’ verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Jakarta, die bekendstaan om hun smaakvolle en kruidige keuken. Onze versie is een moderne variant die eenvoudig te maken is, zonder in te leveren op smaak.

Ajam betawi recept

Goudbruin en licht krokant

De basis van dit gerecht is malse kipdijfilet. Snijd deze in niet te grote stukjes (hapklaar). Bestrooi de kip met een beetje bloem, zodat ze straks een licht krokant laagje krijgt tijdens het bakken.

Kipdijfilet en de boemboe

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak de kip goudbruin. Roer af en toe, zodat elk stukje evenveel kleur krijgt. Zodra ze knapperig zijn, laat je de kip uitlekken op wat keukenpapier.

De boemboe

Ondertussen maken we de boemboe. Zoals vaak de smaakmaker van Indische gerechten. Deze is lekker simpel. Mix 2 à 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel sambal tot een grove pasta.

Fruit dit mengsel zachtjes aan in een beetje zonnebloemolie, zodat de smaken en geuren loskomen. Voeg daarna een eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Laat het even borrelen en doe dan de kip weer in de pan.

Serveren met rijst en iets erbij

Laat alles nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip de saus goed opneemt. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Serveer de ajam Betawi met gestoomde witte rijst en een bijgerecht zoals sajoer boontjes of urap urap. Dit zijn groentegerechten die heerlijk combineren met de zoet-pittige saus. Wil je een extraatje? Een pittig Indisch eitje maakt het helemaal af.

Boemboe boontjes
Serveer met bijvoorbeeld knapperige sajoer boontjes
Ajam betawi

Ajam Betawi

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 123 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 50 ml ketjap manis
  • 3 sjalotten 
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 1 el bloem
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl sambal oelek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes. Doe in een kom en bestrooi met 1 el bloem. De kip moet een dun laagje bloem hebben (zie de afbeelding hierboven).
  • Doe een laagje (1-2 cm) zonnebloemolie in een wok en bak/frituur de stukjes kip op middelhoog vuur (bij onze inductieplaat is dat stand 6 van 9) in 5 tot 7 minuten rondom goudbruin. Roer geregeld. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 2 à 3 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn en meng hier 2 tl ketoembar en 1 tl sambal doorheen. Of gebruik je hakmolen om alles in fijn te hakken. Dit is je boemboe.
  • Haal de meeste olie uit de wok en fruit de boemboe kort even aan. Voeg 1 el gula djawa toe, het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water. Breng aan de kook en zet direct weer op laag vuur.
  • Voeg de stukjes kip toe en meng alles grondig door elkaar. Laat op matig vuur enkele minuten pruttelen tot de kip warm is. Serveer direct.

Ajam betawi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

64 reacties

Roos 16 oktober 2019 - 07:10

Maakt het uit als je kipfilet gebruikt ipv kippendijen?

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2019 - 07:54

Hoi Roos, kipdijfilet zorgt er wel voor dat het vlees malser is. Dus daar zou onze voorkeur naar uitgaan 🙂 Succes!

Reply
Nel 16 november 2021 - 18:35

Ik heb dit gerecht ook vandaag gemaakt het smaakte heerlijk ik had er sajoer boontjes bij gemaakt met rijst en komkommer.

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2019 - 09:30

Hoi Jessy, ja hoor, dat kan heel goed. Kan het lekker intrekken. Verwarm het dan op laag vermogen op in de magnetron of op het vuur. Voeg eventueel wat vocht toe als het wat droog geworden is. Succes!

Reply
Jessy 13 mei 2019 - 10:17

Het is goed gelukt. Familie was enthousiast. Voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2019 - 12:13

Fijn dat het gelukt is, leuk om te horen!

Reply
Verna 3 oktober 2020 - 17:43

Heerlijk, kende dit gerecht niet. Iedere Indo heeft zo z’n eigen recepten waaronder ook huisrecepten, maar deze is erg lekker en snel gemaakt. Dank je wel voor weer zo’n heerlijk recept.
Groetjes Verna

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2020 - 16:06

Ja klopt, iedereen maakt het weer op zijn eigen manier. Leuk dat we je kennis hebben kunnen laten maken met dit gerecht Verna 🙂

Cath 27 januari 2021 - 22:11

Voor het eerst gemaakt … wat een lekker recept.
Heb nog veel meer lekkere gerechten gezien die ik ga maken.
Heb altijd veel boemboes gebruikt die ik bij de toko kocht.
Maar deze zelfgemaakte boemboes zijn toch echt lekkerder.

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:47

Leuk om te horen Cath! Fijn dat de betawi in de smaak viel. En verse boemboes zijn inderdaad het allerlekkerst! 🙂

Reply
Jessy 8 mei 2019 - 23:43

Ik wil het gerecht binnenkort maken. Kan ik het ook een dag van te voren maken?

Reply
Werner 9 februari 2019 - 17:40

Heerlijk gerecht! Alleen was de kip nog niet echt krokant helaas. Weet eigenlijk wat de reden is. Goede reden om het nog een keer te eten.

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 16:05

Hoi Werner, wat jammer! Misschien niet lang genoeg gefrituurd? Maar gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply
Patty 28 maart 2018 - 19:17

Wat een lekker en eenvoudig te maken gerecht! Na de rendang de tweede die ik heb geprobeerd. Ga nog ff een paar uitproberen en dan een buffet maken voor vrienden. Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2018 - 19:28

Hoi Patty wat ontzettend leuk om te horen. Veel succes met het maken van het buffet (rijsttafel?). Laat je ons weten of het in de smaak viel? Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Anna Andrien 11 februari 2023 - 19:57

Ik wil dit gerecht graag maken.
Kan dit opgewarmd worden zodat ik het eerder klaarmaak?

Reply
SmaakMenutie 13 februari 2023 - 10:43

Jazeker! Eventueel een beetje vocht toevoegen mocht dat nodig zijn

Reply
1 2 3 7