Home Bijgerechten Stoofpeertjes in rode port

Stoofpeertjes in rode port

door SmaakMenutie
Stoofpeertjes in rode port

Klassieker

We maakten al eerder stoofperen in rode wijn, maar peertjes gestoofd in rode port zijn minstens zo lekker. En natuurlijk een klassieker die niet mag ontbreken met kerst. Wij laten de peertjes altijd heel. Gewoon omdat het er mooi uit ziet 😉 Maar je kan ze natuurlijk ook in stukken snijden en/of (helemaal) ontdoen van het klokhuis. Overigens kan je het klokhuis verwijderen met een scherp mesje of een appelboor, maar je kan het er ook gewoon in laten zitten. Liever geen alcohol of kinderen die ook gek zijn op stoofpeertjes? Vervang de port dan voor bessensap. Zijn ze gelijk helemaal kidsproof!

Stoofpeertjes in rode port

Stoofpeertjes in rode port

Print dit recept
Personen: 6-8 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofperen (6-8 stuks)
  • 1 fles rode ruby port (700 ml)
  • 1 citroen (schil)
  • 2 steranijs
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kaneelstokjes
  • 3 tl kristalsuiker
  • Verse munt (garnering)

Zo maak je het

  • Schenk 1 fles rode port in een ruime (braad)pan. Voeg 3-4 tl suiker toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag (net tegen de kook).
  • Voeg de slierten schil van 1 citroen toe samen met 3 stokjes kaneel, 2 steranijs en 2 blaadjes laurier.
  • Laat 10 minuten net tegen de kook aan pruttelen.
  • Schil ondertussen de peren met een dunschiller. Haal eventueel met een appelboor of mesje het klokhuis eruit. Laat het steeltje zitten.
  • Voeg de peren toe en laat nu minimaal 90 minuten tot 2 uur op laag vuur met deksel op de pan pruttelen.
  • Serveer de peertjes in een mooie schaal en steek in elk peertje een klein takje munt.
  • Haal het vocht door een zeef en serveer dit bij de peertjes. Eet smakelijk!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

9 reacties

Inge Klaasing 7 januari 2021 - 13:03

Ik heb de peertjes op het vuur. En nu afwachten. Eerste keer dat ik peertjes in de port klaar maak. Laat over 3 uurtjes weten of het is gelukt. Dank voor het recept. Gelukkig nieuwjaar.

Reply
SmaakMenutie 7 januari 2021 - 13:34

Lekker Inge, geniet ervan! Jij ook een gelukkig en culinair nieuwjaar gewenst 🙂

Reply
Marianne 21 december 2021 - 11:40

Kan ik dit ook 1 dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2021 - 11:59

Jazeker, kan de smaak er extra goed intrekken! 🙂

Reply
Geraldina 24 december 2021 - 16:31

Gemaakt! En wat zijn ze prachtig rood en smaakvol!

Reply
Ingrid 21 december 2021 - 15:19

Kan ik de Port niet gebruiken met klein kinderen. De alcohol verdampt toch of niet.

Reply
SmaakMenutie 21 december 2021 - 15:55

Formeel verdampt de alcohol rond de 95-99%. Zeker omdat het zo lang opstaat, maar het is natuurlijk wel een hele fles 🙂

Reply
Henriëtte 23 december 2022 - 12:53

Als ik de peertjes een dag wil bewaren, moet ik ze dan in de saus laten staan of apart?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2022 - 14:31

In de saus! Geniet ervan 🙂

Reply