Zacht gestoofd
We hebben inmiddels al heel wat Indische stoofgerechten gemaakt, maar deze be celeng base manis is stiekem echt een van onze favorieten.
Het is eigenlijk een super simpel gerecht. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, hoeft weinig voor te bereiden en de smaak doet denken alsof het je uren heeft gekost. Maar niks is minder waar, binnen een kwartier staat de pan op het vuur en daarna heb je er amper omkijken naar.
Ketjap en sojasaus
Wat deze stoofpot extra lekker maakt is de saus. Een mix van ketjap manis en sojasaus zorgt voor die karakteristieke zoet-zoute smaak. Ketjap manis is een stroperige Indonesische saus op basis van gefermenteerde sojabonen, verrijkt met palmsuiker en kruiden. Sojasaus daarentegen is dunner, iets zouter, en zorgt voor balans. Samen geven ze het vlees veel smaak en een mooie glans.
Lekker pruttelen
Voor dit gerecht gebruiken wij hamlappen. Dat is lekker stevig vlees dat na een tijdje sudderen heerlijk zacht wordt. We fruiten eerst wat knoflook en sjalotjes en voegen dan djahé (gemberpoeder), ketjap en sojasaus toe. Met een scheut water en een half bouillonblokje mag het vlees dan lekker pruttelen, zo’n 45 minuten met de deksel op de pan. De smaken trekken dan goed in en het vlees wordt lekker zacht.
Afmaken en serveren maar
Na 45 minuten gaat de deksel van de pan en voegen we rode peper toe in dunne ringetjes. Dat geeft be celeng base manis net dat beetje pit. Laat de saus nog even zonder deksel inkoken tot ‘ie mooi stroperig is. Binnen een kwartier is het klaar. Wij serveren het graag met witte rijst en iets fris erbij, zoals atjar ketimoen en/of een groentegerecht. Denk aan bijvoorbeeld sambal goreng boontjes.
30 reacties
Wat was dit super lekker!!!!!!
Vandaag gemaakt, erg lekker!
We hebben dit met rijst gegeten. Er zou een frisse tegenhanger nog bij mogen, maar we weten nog niet wat. Mijn man houdt niet van atjar, dus even zoeken wat erbij zou kunnen. Maar dit was zeker voor herhaling vatbaar!
Leuk om te horen! Wij kiezen vaak voor bijvoorbeeld ketoprak, ulang ulang of anders een tjarantjam salade.
Mannen jullie zijn mijn favo als het gaat om Indische gerechten. Helaas kan mijn indische schoonmoeder mij de echte recepten niet meer aanleren. Maar jullie doen het perfect.