Home Erik's Asia Be celeng base manis

Be celeng base manis

gestoofd vlees in ketjapsaus

door SmaakMenutie

Zacht gestoofd

We hebben inmiddels al heel wat Indische stoofgerechten gemaakt, maar deze be celeng base manis is stiekem echt een van onze favorieten.

Het is eigenlijk een super simpel gerecht. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, hoeft weinig voor te bereiden en de smaak doet denken alsof het je uren heeft gekost. Maar niks is minder waar, binnen een kwartier staat de pan op het vuur en daarna heb je er amper omkijken naar.

Be celeng base manis recept

Ketjap en sojasaus

Wat deze stoofpot extra lekker maakt is de saus. Een mix van ketjap manis en sojasaus zorgt voor die karakteristieke zoet-zoute smaak. Ketjap manis is een stroperige Indonesische saus op basis van gefermenteerde sojabonen, verrijkt met palmsuiker en kruiden. Sojasaus daarentegen is dunner, iets zouter, en zorgt voor balans. Samen geven ze het vlees veel smaak en een mooie glans.

Be celeng base manis ingrediënten

Lekker pruttelen

Voor dit gerecht gebruiken wij hamlappen. Dat is lekker stevig vlees dat na een tijdje sudderen heerlijk zacht wordt. We fruiten eerst wat knoflook en sjalotjes en voegen dan djahé (gemberpoeder), ketjap en sojasaus toe. Met een scheut water en een half bouillonblokje mag het vlees dan lekker pruttelen, zo’n 45 minuten met de deksel op de pan. De smaken trekken dan goed in en het vlees wordt lekker zacht.

Babi base manis

Afmaken en serveren maar

Na 45 minuten gaat de deksel van de pan en voegen we rode peper toe in dunne ringetjes. Dat geeft be celeng base manis net dat beetje pit. Laat de saus nog even zonder deksel inkoken tot ‘ie mooi stroperig is. Binnen een kwartier is het klaar. Wij serveren het graag met witte rijst en iets fris erbij, zoals atjar ketimoen en/of een groentegerecht. Denk aan bijvoorbeeld sambal goreng boontjes.

Sambal goreng boontjes boemboe

Be celeng base manis

Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 73 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g hamlappen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 500 g hamlappen in kleine stukjes (dobbelsteen formaat).
  • Snipper 2-3 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn.
  • Neem een ruime (braad)pan (zoals deze) of wok en braad het vlees op middelhoog vuur in een scheutje zonnebloemolie rondom bruin in circa 3-5 minuten. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Zet het vuur wat lager en fruit de fijngesneden sjalot en knoflook even aan bij het vlees. Voeg nu ook 2 ruime tl djahé toe en schep alles even grondig om.
  • Voeg nu 4-5 el ketjap manis toe en 2 el sojasaus.
  • Schenk ongeveer 200-250 ml water op het vlees samen met een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen met deksel op de pan.
  • Haal na 45 minuten de deksel van pan en voeg 1 (of meer) in ringetjes gesneden rode peper toe. Laat het zonder deksel op iets hoger vuur nog wat indikken tot de gewenste dikte. Dit duurt circa 15 minuten.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

30 reacties

Nellie 1 maart 2022 - 10:51

Wat was dit super lekker!!!!!!

Reply
Thirza 17 april 2022 - 18:29

Vandaag gemaakt, erg lekker!
We hebben dit met rijst gegeten. Er zou een frisse tegenhanger nog bij mogen, maar we weten nog niet wat. Mijn man houdt niet van atjar, dus even zoeken wat erbij zou kunnen. Maar dit was zeker voor herhaling vatbaar!

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:43

Leuk om te horen! Wij kiezen vaak voor bijvoorbeeld ketoprak, ulang ulang of anders een tjarantjam salade.

Reply
Edwin 25 oktober 2024 - 17:24

Mannen jullie zijn mijn favo als het gaat om Indische gerechten. Helaas kan mijn indische schoonmoeder mij de echte recepten niet meer aanleren. Maar jullie doen het perfect.

Reply
1 2 3