Tex-Mex op z’n best
Fajita’s met kip zijn wat ons betreft hét bewijs dat comfort en gemak prima samen kunnen gaan.
We hebben hier te maken met een klassieker uit de Tex-Mex keuken, een kruising tussen de Mexicaanse smaken en de Amerikaanse eetcultuur. Oorspronkelijk werden fajita’s gemaakt met rundvlees, maar kip is tegenwoordig minstens zo populair en minstens zo smaakvol. Zeker als je ‘m kruidt zoals wij dat doen.
Fajita’s: een stukje culinaire geschiedenis
De term ‘fajita’ komt van het Spaanse woord ‘faja’, wat zoveel betekent als ‘band’ of ‘strook’. Oorspronkelijk verwees het naar dunne repen rundvlees die op open vuur werden gegrild.
In de jaren ‘80 werd het gerecht pas echt populair in Amerikaanse keukens, waar kip en groenten hun intrede deden. Tegenwoordig is het een vaste waarde in heel veel huishoudens over ter wereld. En terecht. Het is snel, veelzijdig, kleurrijk én zit boordevol smaak.
Een oven vol smaak
In plaats van alles in de pan te bakken, schuiven wij de kip en groenten lekker in de oven. Dat is niet alleen handig, het geeft ook een heerlijk geroosterd randje. We gebruiken reepjes paprika en kip, grof gesneden rode ui en allemaal besprenkeld met een kruidige fajita-mix van djintan (komijn), paprikapoeder, ketoembar (gemalen korianderzaad), cayennepeper en een snuf zout.
Even goed husselen zodat alle smaken zich goed verdelen en dan de bakplaat op 200 graden in de oven. Halverwege wel even omscheppen voor een gelijkmatige garing.
Zelf kruiden is zoveel lekkerder
Kant-en-klare kruidenmixen zijn handig, maar als we eerlijk zijn… zelf maken is veel lekkerder én je weet precies wat erin zit. Onze mix is een beetje pittig, maar niet té. Het heeft een subtiele ondertoon door de djintan en een klein scherp randje van de cayenne. Wil je helemaal geen pit? Gebruik dan wat minder cayennepeper – of laat ‘m zelfs helemaal weg. De rest van de specerijen zorgt ook al voor genoeg smaak.
Wrap, rol en klaar
Na het roosteren komt het leukste deel: het vullen van de wraps. We gebruiken zachte tortilla’s en beleggen die met het warme kip-groentemengsel, een flinke lepel crème fraîche en eventueel wat lente-ui, guacamole of een frisse salsa.
Iedereen kan z’n eigen wrap samenstellen, wat het gerecht ideaal maakt voor een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse avond.
8 reacties
Hoeveel gram van creme fraiche moet zijn?
Ik zie het al. Het is opgelost. 🙂
Overheerlijk,
Fijn, leuk om te horen Margriet!
Ik heb geen bakplaat, kan het ook in een ovenschaal?
Ja hoor Kees dat kan!
heerlijk de kruiden gedaan via de Tip
de kruiden meng je dan volgens mij door het
hele recept
Klopt Gerard, dat maakt het net iets makkelijker 🙂