Home <30 minuten Fajita’s met kip

Fajita’s met kip

door SmaakMenutie
Fajita's met kip

Tex-Mex op z’n best

Fajita’s met kip zijn wat ons betreft hét bewijs dat comfort en gemak prima samen kunnen gaan.

We hebben hier te maken met een klassieker uit de Tex-Mex keuken, een kruising tussen de Mexicaanse smaken en de Amerikaanse eetcultuur. Oorspronkelijk werden fajita’s gemaakt met rundvlees, maar kip is tegenwoordig minstens zo populair en minstens zo smaakvol. Zeker als je ‘m kruidt zoals wij dat doen.

Fajita's met kip

Fajita’s: een stukje culinaire geschiedenis

De term ‘fajita’ komt van het Spaanse woord ‘faja’, wat zoveel betekent als ‘band’ of ‘strook’. Oorspronkelijk verwees het naar dunne repen rundvlees die op open vuur werden gegrild.

In de jaren ‘80 werd het gerecht pas echt populair in Amerikaanse keukens, waar kip en groenten hun intrede deden. Tegenwoordig is het een vaste waarde in heel veel huishoudens over ter wereld. En terecht. Het is snel, veelzijdig, kleurrijk én zit boordevol smaak.

Een oven vol smaak

In plaats van alles in de pan te bakken, schuiven wij de kip en groenten lekker in de oven. Dat is niet alleen handig, het geeft ook een heerlijk geroosterd randje. We gebruiken reepjes paprika en kip, grof gesneden rode ui en allemaal besprenkeld met een kruidige fajita-mix van djintan (komijn), paprikapoeder, ketoembar (gemalen korianderzaad), cayennepeper en een snuf zout.

Fajita's met kip op de bakplaat

Even goed husselen zodat alle smaken zich goed verdelen en dan de bakplaat op 200 graden in de oven. Halverwege wel even omscheppen voor een gelijkmatige garing.

Zelf kruiden is zoveel lekkerder

Kant-en-klare kruidenmixen zijn handig, maar als we eerlijk zijn… zelf maken is veel lekkerder én je weet precies wat erin zit. Onze mix is een beetje pittig, maar niet té. Het heeft een subtiele ondertoon door de djintan en een klein scherp randje van de cayenne. Wil je helemaal geen pit? Gebruik dan wat minder cayennepeper – of laat ‘m zelfs helemaal weg. De rest van de specerijen zorgt ook al voor genoeg smaak.

Fajita's met kip

Wrap, rol en klaar

Na het roosteren komt het leukste deel: het vullen van de wraps. We gebruiken zachte tortilla’s en beleggen die met het warme kip-groentemengsel, een flinke lepel crème fraîche en eventueel wat lente-ui, guacamole of een frisse salsa.

Fajita's recept

Iedereen kan z’n eigen wrap samenstellen, wat het gerecht ideaal maakt voor een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse avond.

Fajita's met kip

Fajita's met kip

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 59 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • 4 tortilla wraps
  • 2 kipfilets
  • 2 rode paprika's
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels lente-ui (optioneel)
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 2 tl djintan
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl cayennepeper

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
  • Snijd 2 rode paprika's en 1 gele paprika in de lengte in stukken en verdeel over de bakplaat. Voeg ook een grof gesneden rode ui toe.
  • Snijd de kipfilet in reepjes van ongeveer 1 cm dik en verdeel bij de paprika's op de bakplaat. Snijd ook 2 tenen knoflook fijn en voeg deze ook toe.
  • Maak de fajita kruiden door 2 tl djintan te mengen met 1 tl paprikapoeder, 1 tl ketoembar, 1 kleine tl cayennepeper en 1 tl zout.
  • Bestrooi de ingrediënten op de bakplaat met de kruidenmix. Zorg dat alles enigszins bedekt is. Besprenkel vervolgens met olijfolie en mix nog even goed door elkaar.
  • Zet het geheel ongeveer 20 minuten in de oven (misschien iets langer, afhankelijk van je oven). Schep alles halverwege even om.
  • Besprenkel het geheel met het sap van een halve limoen zodra het uit de oven komt.
  • Besmeer een wrap met wat crème fraîche, de kip-paprika en eventueel met wat lente-ui.

Fajita's met kip

TIP

Je kan ook alle gesneden ingrediënten in een grote (meng)kom doen en vervolgens de kruidenmix toevoegen en alles (met de hand) door elkaar husselen.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Jane 4 februari 2021 - 11:03

Hoeveel gram van creme fraiche moet zijn?

Reply
Jane 4 februari 2021 - 11:04

Ik zie het al. Het is opgelost. 🙂

Reply
Margriet Szlanina 4 februari 2021 - 01:49

Overheerlijk,

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2021 - 10:05

Fijn, leuk om te horen Margriet!

Reply
Kees Koemans 3 februari 2021 - 12:25

Ik heb geen bakplaat, kan het ook in een ovenschaal?

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 12:58

Ja hoor Kees dat kan!

Reply
Gerard de Gans 3 februari 2021 - 10:54

heerlijk de kruiden gedaan via de Tip
de kruiden meng je dan volgens mij door het
hele recept

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:58

Klopt Gerard, dat maakt het net iets makkelijker 🙂

Reply